Το ιστορικό πέτρινο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καρδίτσα, «κατέβασε ρολά». Χθες, ήταν η τελευταία ημέρα που το κοινό μπόρεσε να εξυπηρετηθεί από το συγκεκριμένο υποκατάστημα στη συμβολή των οδών Υψηλάντου και Καραϊσκάκη, καθώς η κεντρική διοίκηση της τράπεζας προχωρά στην υλοποίηση της απόφασής παρά τις διαφωνίες και διαμαρτυρίες που έχουν εκφραστεί σε τοπικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον διοικητικό σχεδιασμό, ίδια θα είναι η μοίρα και του τραπεζικού καταστήματος στον Παλαμά, το κλείσιμο του οποίου έχει προγραμματιστεί για τις 12 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη που μπορεί να αποσκοπεί στη συμπίεση του λειτουργικού κόστους, ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει ταλαιπωρία σε χιλιάδες συναλλασσόμενους, καθώς το τραπεζικό κατάστημα στην κεντρική πλατεία θα κληθεί πλέον να εξυπηρετήσει το σύνολο του κοινού στην Καρδίτσα, τον Παλαμά και τους Σοφάδες.
Το πέτρινο κτίριο της εθνικής κτίσθηκε το 1910 και είναι από τα αξιολογότερα δείγματα δημόσιας αρχιτεκτονικής, των αρχών του 20ου αιώνα, που σώζονται έως σήμερα. Ο«Νέος Αγών» μέσα από τακτική αρθρογραφία το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κλείσει το πέτρινο υποκατάστημα, αλλά και εκείνο στον Παλαμά.
Λειτουργικά ζητήματα, τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πληθυσμιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Νομού καθώς και ιστορικοί λόγοι, καθιστούν αναγκαία την έστω και εκ των υστέρων αναθεώρηση της απόφασης που έχει ληφθεί.
Το μέλλον του κτιρίου
Την ίδια ώρα ερωτηματικά γεννώνται για τις προθέσεις της κεντρικής διοίκησης της ΕΤΕ για την περαιτέρω αξιοποίηση πέτρινου κτιρίου το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, αφού συνδέει το παρελθόν και το παρόν της.
Οι τοπικές αρχές καλούνται να ενημερωθούν για τις προθέσεις της διοίκησης και να καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Το πέτρινο κτίριο στην προπολεμική Καρδίτσα (αρχ. Αποστόλη Στεφανή)
Ιστορικά χαρακτηριστικά
Χρήσιμες πληροφορίες για τα ιστορικά χαρακτηριστικά του κτιρίου αντλούμε από το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας και την επιστημονική υπεύθυνη κ. Φωτεινή Λέκκα.
Κτίστηκε το 1910 από πυρσογιαννίτες τεχνίτες και αποτελεί δείγμα της εξαιρετικής τέχνης των ηπειρωτών μαστόρων. Η τοιχοποιία είναι ιδιαίτερα επιμελημένη και αποτελείται από λαξευτούς ορθογωνικούς λίθους στις παραστάδες και στις γωνίες και εξαγωνικούς στα ενδιάμεσα τμήματα. Στη βάση του κτηρίου οι λίθοι είναι καμπύλα επεξεργασμένοι και σχηματίζουν οριζόντιες λωρίδες. Τα μπαλκόνια είναι κατασκευασμένα από ολόσωμα τμήματα μαρμάρου με περίτεχνη επεξεργασία, όπως και τα σιδερένια κιγκλιδώματα.
Το κτήριο είναι από τα αξιολογότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής αυτής της περιόδου στην Καρδίτσα και διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Συνδυάζει τη λιτότητα της πέτρας με τη νεοκλασική μεγαλοπρέπεια.
Προπολεμική φωτογραφία του κτιρίου (αρχ. Αριστομένη Καλυβιώτη)
Το ισόγειο, με την ευρύχωρη κεντρική σάλα, χρησίμευε ως χώρος τραπεζικών συναλλαγών και ο όροφος ως κατοικία του διευθυντή, με ξεχωριστή είσοδο. Το υποκατάστημα της ΕΤΕ στην Καρδίτσα, το οποίο βρισκόταν ανέκαθεν στην ίδια θέση, ήταν γ’ τάξης και ιδρύθηκε στις 28 Μαρτίου 1898, δύο μήνες πριν την οριστική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, τα οποία είχαν καταλάβει την πόλη μετά.
Το κτήριο διατήρησε τη λειτουργία του, ως υποκατάστημα της ΕΤΕ και μετά την κατασκευή του κεντρικού καταστήματος στην πλατεία.
Το υποκατάστημα της ΕΤΕ στην Καρδίτσα βρισκόταν ανέκαθεν στην ίδια θέση και ιδρύθηκε το 1898, δύο μήνες πριν την οριστική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων που κατέλαβαν τη Θεσσαλία με τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Το οικόπεδο ανήκε στον δικηγόρο και πολιτικό Κίμωνα Βελλίνη.