Απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά σήμερα στην Καρδίτσα

Με απεργιακές συγκεντρώσεις τίμησαν σήμερα Πέμπτη 6 Μαΐου την Εργατική Πρωτομαγιά, σωματεία, σύλλογοι, φορείς και συλλογικότητας της Καρδίτσας.
Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας το σωματείο εμποροϋπαλλήλων, το συνδικάτο οικοδόμων και και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους συνταξιούχους, την ΕΟΑΣΚ, φορέων και σωματείων της περιοχής. Η ζωντανή μουσική από τους εκπροσώπους του παραρτήματος Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου έδωσαν έναν άλλο τόνο στη συγκέντρωση.
Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Έκτορας Γάζος, ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν εκ μέρους του Σωματείου Οικοδόμων ο Πρόεδρος κ. Κώστας Κουβαράς, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1Η ΜΑΗ είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε σήμερα τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων. Ένας χρόνος πανδημίας ανέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πως το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν εξανθρωπίζεται. Στη χώρα μας οι νεκροί ξεπέρασαν τους 10.000, οι διασωληνωμένοι από Covid είναι καθημερινά εκατοντάδες. Ακόμη περισσότεροι είναι όσοι πάσχουν από άλλες ασθένειες και βρίσκονται καθημερινά εκτός ΜΕΘ, αναμένοντας ένα κρεβάτι με κόστος μερικές φορές τη ζωή τους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας κερδοσκοπούν σε βάρος των λαών». Παράλληλα προσθεσε: «Η κυβέρνηση με το νόμο που θα φέρει το επόμενο διάστημα κηρύσσει τον πόλεμο στην εργατική τάξη. 135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου και 101 χρόνια μετά την κατάκτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επέλεξε να το καταργήσει, να επιβάλει ανεξάντλητα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, ενώ με το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση στο γύψο.

Οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους βαφτίζουν «πρόοδο» να δουλεύουμε όπως το 1919, 10 ώρες την ημέρα, ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο και 6ωρο, σε 5μερο. Απαιτούν την αύξηση της απλήρωτης δουλειάς, μέχρι και 150 ώρες. Τις ρυθμίσεις που κάνουν το ωράριο και τη ζωή των εργαζομένων «λάστιχο» συμπληρώνει στο νομοσχέδιο η πρόβλεψη για αύξηση των νόμιμων υπερωριών, καθώς και η ένταξη ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων στη λίστα αυτών που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές».

ΑΔΕΔΥ
Λίγη ώρα νωρίτερα, στην πλατεία Δικαστηρίων έλαβε χώρα η απεργιακή συγκέντρωση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ν.Τ Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, της ΕΛΜΕ και άλλων φορέων. και κατάθεση στεφάνων. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο κ. Απόστολος Ταξιάρχης και ο κ. Βάιος Κουτής. Η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει: «Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργάτες/τριες στο Σικάγο του 1886.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης συνιστά ταύτιση με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των επιλογών της Κυβέρνησης. Η επιθετικότητα και ο κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα. Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς».

Τέλος στις 12 το μεσημέρι έλαβε χώρα η απεργιακή συγκέντρωση του Δικτύου αλληλεγγύης και αγώνα Καρδίτσας, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της άλλης ρΟΤΑ, εκπροσώπων της Ανταρσύα.
Σε ανακοίνωσή του το δίκτυο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το άρωμα των αιματοβαμμένων εξεγέρσεων συναντά τη φετινή πρωτομαγιά και θέτει επιτακτικά την ανάγκη για εργατική, ταξική, απεργιακή συσπείρωση, με περιεχόμενο και στόχους πάλης, που θα είναι οδηγός αγώνα για τον λαό και τη νεολαία την επόμενη μέρα».

Επίσης απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησε και το ΚΚΕ μ-λ.

Exit mobile version