Από βδομάδα αναμένεται το τετ-α-τετ των αγροτών με υπουργικό κλιμάκιο

Συνάντηση εκπροσώπων του μπλόκου της Νίκαιας με τον Αλ. Τσίπρα, επίσκεψη από Κυρ. Βελόπουλο και Σοφ. Σακοράφα * Παρέμβαση Κουτσούμπα στον Πρωθυπουργό

Εν αναμονή απάντησης από την κυβέρνηση για συνάντηση με κλιμάκιο αποτελούμενο από τους αρμόδιους υπουργούς βρίσκονται οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, οι οποίοι χθες είχαν μια σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και την Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ 25.
Για τη συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο παρενέβη και ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, ο οποίος επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «κλιμάκιο των αρμόδιων υπουργών θα συναντήσει την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων από την ερχόμενη Δευτέρα».
Συνάντηση με Τσίπρα
Δίκαια χαρακτήρισε τα αιτήματα των αγροτών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χθες στο Δημαρχείο Κιλελέρ με τους εκπροσώπους του μπλόκου της Νίκαιας, συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως εξαιτίας των οξυμένων προβλημάτων «διακυβεύεται η παραμονή των αγροτών στα χωράφια τους». Παράλληλα, άσκησε κριτική προς την Κυβέρνηση και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού, καλώντας τον «να σταματήσει την καθεστωτική πολιτική που δεν επιτρέπει να ακουστεί η φωνή των αγροτών που διαμαρτύρονται». Κάλεσε δε τον Πρωθυπουργό να συζητήσει με τους αγρότες.
Μετά τη σύσκεψη που είχε με τους αγρότες ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι δίκαια αιτήματα. Διότι, αυτή τη φορά, δεν διακυβεύεται λιγότερο κέρδος. Αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή στα χωράφια, στην ύπαιθρο. Είναι αν θα συνεχίσουν να παράγουν. Και αυτό είναι κρίσιμο για τη χώρα, για την ελληνική οικονομία.

Η ακρίβεια έχει τσακίσει κάθε νοικοκυριό. Η ενεργειακή κρίση που με ευθύνες της κυβέρνησης έχει πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να είμαστε η χώρα με την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει τσακίσει τους παραγωγούς.

Συνεπώς το αίτημα να υπάρξει άμεσα και για όσο διαρκεί αυτή η κρίση η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, το αίτημα να υπάρξουν στοχευμένες επιδοτήσεις για να αντισταθμιστούν οι τρομακτικές αυξήσεις με την ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό τιμολόγιο, το αίτημα να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι, είναι αιτήματα απολύτως δίκαια. Θα έλεγα, απολύτως λογικά, εάν θέλουμε να σταθεί η ύπαιθρος και η ελληνική οικονομία.

Η δικαιολογία ότι θα προκαλέσουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι μία δικαιολογία αστεία. Διότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει την κοινωνία που χειμάζεται. Δεν μπορεί να κάνεις 5 δισ., ίσως και παραπάνω, απευθείας αναθέσεις, να κόβεις τη 13η σύνταξη και να δίνει 1,5 δις. για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, 7 δισ. εξοπλισμούς και την ίδια στιγμή να λες ότι δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να στηρίξεις την κοινωνία που χειμάζεται.

Καλώ τον πρωθυπουργό να σταματήσει την καθεστωτική πολιτική, που προσπαθεί να κρύψει τη φωνή των ανθρώπων που αγωνίζονται και διεκδικούν. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν θα δει κανείς το τελευταίο διάστημα τις αγροτικές κινητοποιήσεις στους τηλεοπτικούς δέκτες. Και τον καλώ να συζητήσει μαζί τους, όπως έκανα εγώ το 2016 στο Μαξίμου, αντί να στέλνει τα ΜΑΤ και να δίνει εντολή να κόβονται από το δημόσιο διάλογο οι φωνές διαμαρτυρίας και οι διεκδικήσεις τους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, στηλίτευσε το γεγονός ότι «ένα πολύ σημαντικό μέρος του αγροτικού κόσμου κινητοποιείται για μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα, αλλά δεν το έχει μάθει κανείς ότι υπάρχουν αυτές οι κινητοποιήσεις», χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» τον «αποκλεισμό της φωνής του αγροτικού κόσμου από τη σφαίρα των κεντρικών μέσων ενημέρωσης».

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρώην Υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης βρέθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας όπου είχε συζήτηση με τους αγρότες.

Eπίσκεψη Βελόπουλου
Με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης και βουλευτή Λάρισας Κυριάκο Βελόπουλο συναντήθηκαν νωρίτερα οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας όπου τον ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους και ιδαίτερα για το υψηλό κόστος παραγωγής, ζητώντας αφορολόγητο πετρέλαιο για όλους, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρελύμα, ενίσχυση για εφόδια, ζωοτροφές και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Βελόπουλος από την τέντα που έχουν στήσει οι αγρότες στον κόμβο τςη Νίκαιας ανέφερε σε δηλώσεις του ότιο είναι υποχρέωση των κομμάτων να στέκονται δίπλα στα προβλήματα των αγροτών και των ανθρώπων της υπαίθρου. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ασκήσει κριτική στον πρωθυπ[ουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στον προεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι δεν βρίσκονται στα μπλόκα.

Σακοράφα
Το απόγευμα της Παρσκευής, στο χώρο του μπλόκου βρέθηκε η εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 κ. Σοφία Σακοράφα, η οποία άκουσε τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών.

Exit mobile version