Τα πιο συνηθισμένα ονόματα επαρχιακών ομάδων που συναντά κανείς απο τότε που υπάρχει ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι το “Δόξα”, το “Νίκη” και βεβαίως το “Αθλητικός Ομιλος” ή το “Αθλητικός Σύλλογος”…

Η Καρδίτσα όμως και συγκεκριμένα η κοινότητα της Γελάνθης έχει μια μοναδικότητα και το πιο… ασυνήθιστο και ιδιαίτερο όνομα αθλητικού σωματείου σ’ ολόκληρη την επικράτεια!
Αναφερόμαστε στον… θρυλικό Αστροναύτη!!!
Κι επειδή ούτε… διαστημικό παρελθόν έχει η περιοχή μας, ούτε ανέδειξε ποτέ κάποιον κοσμοναύτη έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε πως προέκυψε αυτή η ονομασία του συγκεκριμένου συλλόγου γιατί πέρα απ’ όλα τα άλλα στον αθλητισμό καθρεφτίζεται και η ιστορία του τόπου…

Με την βοήθεια του καλού φίλου Βασίλη Αγγελη, επιχειρήσαμε μια μίνι έρευνα και συλλέξαμε ιστορικά στοιχεία… Ο Αστροναύτης είναι απο τα πιο παλιά σωματεία της Καρδίτσας και ο 14ος σύλλογος που αναγνωρίστηκε από την ΕΠΣΚ στις 27 Οκτωβρίου του 1970

Οι ιδρυτές του ήταν οι Θωμάς Σεραφείμ Τσούμας και Δημήτρης Χαντούμης. Τα πρώτα μέλη οι Φώτης Μακρυγιάννης, Παναγιώτης Καλαμπόκας και Χρήστος Γάκιας…Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα όμως δημιουργηθηκε παλαιότερα και συγκεκριμένα το 1952.
Ανέδειξε μάλιστα κι έναν σημαντικό ποδοσφαιριστή, τον Φάνη Κόκκαλη που έκανε καριέρα στην μεγάλη ομάδα των Τρικάλων (1963-1971) στην Α’ Εθνική ως αριστερός μπακ….
Στα πρώτα χρόνια της πορείας του ο συλλογος συμμετείχε σε τοπικούς αγώνες του σημερινού Δήμου Μουζακίου και επίσημα από το 1970 και μετά στα οργανωμένα πρωταθλήματα του Νομού Καρδίτσας

Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο… «ΝΟΝΟΣ»!

Τι ώθησε όμως τους ανήσυχους Γελανθιώτες να βαφτίσουν την ομάδα τους “Αστροναύτη”;
Μα, τι άλλο από το ταξίδι του θρυλικού Αμερικανικού διαστημόπλοίου “Απόλλων 11” στη Σελήνη!!! Στις 20 Ιουλίου του 1969 σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση η σεληνάκατος πάτησε… φεγγάρι!!!
Έξι ώρες μετά την προσελήνωση, στις 21 Ιουλίου και ώρα 02:56:15 UTC, ο Νηλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος και ο μοναδικός μέχρι εκείνη τη στιγμή στην ανθρωπότητα που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι!!!

Στη μοναδική τηλεόραση που υπήρχε στο χωριό, στο σπίτι του αείμνηστου Παπα Κώστα Οικονόμου, συγκεντρώθηκαν σχεδόν όλοι οι χωριανοί!!! Εκεί, την ιδέα να ονομαστεί ο ποδοσφαιρικός Σύλλογος Γελάνθης την εμπνεύστηκε και την κατέθεσε στην ομήγυρη ο επίσης αείμνηστος Στέφανος Καραγκούνης!
Δίχως καμιά αντίρρηση φυσικά, “βαφτίστηκε” εκείνο το βράδυ ο θρυλικός και μοναδικός με αυτό το όνομα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο “Αστροναύτης Γελάνθης”.

Συλλεκτικής αξίας οι φωτογραφίες. Η πρώτη έρχεται απο το 1964 και είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της Γελάνθης πολλά χρόνια πριν έλθει η ονομασία…
Διακρίνεται και ο δάσκαλος – μάνατζερ (!) Δημήτρης Δραγούτσος.
Εικονίζονται απο τον δάσκαλο (απο αριστερά προς τα δεξιά), οι Γακιας Βασίλης, Αγγελής Γιώργος, Κόκκαλης Παύλος, Παπαποστολου Παναγιώτης, Κωστούλας Θωμάς, Παλιοπουλος Λάμπρος, Κουτελας Γιάννης, Κουτελας Στέφανος, Τσιομαλος Γιάννης, Κακαμης Θανάσης και Χαντουμης Βαγγέλης….
Η κάτω, μικρότερη φωτογραφία ερχεται απο το 1963 και είναι η πρώτη απαθανατισμένη στιγμή στην ιστορία του Συλλόγου της Γελάνθης.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ