ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Η Λήθη στην ελληνική μυθολογία ήταν η κόρη της Εριδας! Ξέρετε, αυτής της τύπισσας που δεν την κάλεσαν σ’ έναν γάμο οι θεοί και μετά, κρανιωμένη καθως ήταν, έβαλε μπουρλότο αφήνοντας ένα μήλο για την ωραιότερη, μ’ αποτέλεσμα να ξεμαλλιαστούν οι κυρίες Αφροδίτη, Αθηνά και Ηρα κι έτσι να γίνει… λαμπαδοκούρνιαχτος στην Τροία!

Θεά της ζήλιας, της διχόνοιας, του τσακωμού και αδελφή του Αρη (όχι του… επενδυτή Καρυπίδη, αλλά του γνωστού θεού του πολέμου!) ήταν, που λέτε, η θρυλική Εριδα!

Σε κάποιες από τις λίγες ερωτικές της συνευρέσεις (παραμένει άγνωστος ο… ήρωας που κατάφερε και πήγε μαζί της!), έμεινε έγκυος και γέννησε τη Λήθη! Η τελευταία ήταν η προσωποποίηση της λησμονιάς και της αγνωμοσύνης!

Απ’ αυτή πήρε το όνομά του ενας ποταμός του Άδη το νερό του οποίου έπιναν οι νεκροί για να ξεχνούν το παρελθόν και όσα έζησαν στον πάνω κόσμο! Είχε και δύο αδελφάκια μάλιστα η Λήθη. Τον Θάνατο και τον Υπνο!

Όπως διαπιστώνουμε, δεμένο από παντού το είχαν το σενάριο οι αρχαίοι ημών πρόγονοι! Τίποτα δεν τους ξέφευγε στην πλοκή! Για να δικαιολογήσουν τα καλά τους, τα πάθη τους, τις ατέλειες, τις μπαγαμποντιές τους, όλα δηλαδή εκείνα που συνθέτουν την υπόσταση ενός ανθρώπου, έφτιαχναν… θεούς!

Θεούς και ημίθεους για κάθε χρήση και για κάθε ιδιότητα! Με υποδιαιρέσεις μάλιστα σ’ ένα ατέλειωτο θεϊκό γενεολογικό δένδρο που έσμιγε κιόλας με τους θηνητούς, για να καλύπτονται και να… εξηγούνται τα πάντα!

Μάλωναν γιατί φθονούσε ο ένας τον άλλον; Έφταιγε η άτιμη η Εριδα! Έκαναν καμια ερωτική “κουτσουκέλα” και τους έπιαναν στα πράσα; Η ευθύνη ήταν εξολοκλήρου της αλανιάρας Αφροδίτης που τους έβαζε “διαόλια”! Πολεμούσαν για την εξουσία, την επιβολή και το κέρδος; Ο παλιοχαρακτήρας και πολεμοχαρής Αρης την έκανε τη δουλειά!

Οι ίδιοι δεν έφταιγαν καθόλου! Όλα μα όλα είχαν να κάνουν με την… ατομική ευθύνη των θεών! Γι αυτό και γέμισαν όλο τον τόπο (επικράτεια και αποικίες) με βωμούς! Προσεύχονταν αβέρτα για να διασφαλίσουν την εύνοιά τους! Εκαναν μάλιστα και εξαγωγή! Το δωδεκάθεο (με όλες τις υποδιαιρέσεις!) το “τσίμπησαν” και οι Ρωμαίοι και βολεύτηκαν κι αυτοί μια χαρά!

Το ίδιο πάνω κάτω, βέβαια, συνέβαινε και με τους άλλους λαούς του πλανήτη! Κι εκεί πληθώρα θεών, ημίθεων που ήταν οι… μόνοι υπεύθυνοι για τα καλά και τα άσχημα!

Ο κόσμος προχώρησε, ο άνθρωπος έκανε άλματα με την επιστήμη και την έρευνα, οι θρησκείες άλλαξαν, αλλά κατά πως βλέπουμε στις μέρες μας οι… θεοί των αρχαίων παίζουν μπάλα ακόμη!

Όπως για παράδειγμα αυτή η άτιμη η… Λήθη που δηλώνει παρούσα και μάλιστα με πολύ πιο εμφατικό τρόπο απ’ ότι στα παλιά τα χρόνια. Πλέον σε καταστρέφουν τη μία μέρα και την επόμενη τα ξεχνάς όλα και είσαι ανάλαφρος σαν… πουλάκι από έγνοιες!!!

Παλαιότερα ήθελε περισσότερο χρόνο να επιδράσει η θεά! Τώρα με το διαδίκτυο στο… πιτς φυτίλι σε κάνει να ξεχνάς!!!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Το ότι «παίζουν μπάλα» ακόμη και στις μέρες μας οι Θεοί των αρχαίων, τεκμηριώνεται και από τα καιρικά φαινόμενα που εδώ και καιρό έχουν και θεικές ονομασίες! Ο διπρόσωπος άτιμος θεός Ιανός, ως γνωστόν, ήταν η αιτία για την πλημμύρα της Καρδίτσας! Μετά, σε διάφορα μέρη της χώρας, έσκασαν μύτη κι άλλοι…

Καινούργιους!
Τελευταία παρουσιάστηκε κι ενας χορευτής, ο “Μπάλλος” που έπνιξε την Αθήνα, την Κέρκυρα και την Εύβοια! Ενταξει αυτός δεν έρχεται από τη μυθολογία των αρχαίων, αλλά ποιος μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε κι εμείς καινούργιους θεούς και ημίθεους;

Τι παραπάνω;
Δεν κατάλαβα; Τι παραπάνω δηλαδή είχαν οι παλαιότεροι; Αυτοί είχαν τον… Δία να ρίχνει κεραυνούς και αστραπές όποτε είχε νεύρα γιατί δεν του κάθονταν οι θνητές (ήταν και μερακλής ως γνωστόν), εμείς έχουμε την… “Κλιματική Αλλαγή” που είναι απόλυτα υπεύθυνη για πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ…

Τους χάλασε την πιάτσα

Εκεί, λοιπόν, που είχαν την ησυχία τους οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και είχαν δώσει εξηγήσεις για όλες τις καταστάσεις στην Αθήνα παρουσιάστηκε ο Σωκράτης. Και μ’ αυτά που έλεγε ότι πρέπει να βάζουμε το μυαλό μας να δουλεύει κι όχι να περιμένουμε μ’ ανοιχτό το στόμα τις… βουλές του Διός και της παρέας του στον Ολυμπο, αρχισε να χαλάει την πιάτσα!

  Του άσκησαν, λοιπόν, μια ξεγυρισμένη δίωξη οτι διαφθείρει τη νεολαία κι ότι είναι ασεβής (“εισάγει δαιμόνια στην πόλη” έλεγε το κατηγορητήριο) και καθώς δεν υπήρχε τότε ο… Αλέξης Κούγιας να αναλάβει την υπεράσπισή του, του σέρβιραν ένα σφηνάκι με κώνειο κι απαλλάχθηκαν οριστικά απο την παρουσία του!

Μετά βεβαίως άρχισαν να τον τιμούν και του έκαναν και αγάλματα! 

Οπως κάνουν πάντα οι… ευσεβείς πολίτες αναγνωρίζοντας τις αξίες, αφού πρώτα τις ξαποστείλουν!