Θέλουν να μετατρέψουν την Καρδίτσα σε «Μόρια της Θεσσαλίας» και σε «αποθήκη ψυχών» καταμεσής του κάμπου

Σε «Μόρια της Θεσσαλίας» φαίνεται ότι σχεδιάζεται να μετατραπεί ο Νομός Καρδίτσας σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ, καθώς στη ΒΙΠΕ Γοργοβιτών στη μέση της διαδρομής από τα δύο αστικά κέντρα την Καρδίτσα και τον Παλαμά, θα δημιουργηθεί ένα κλειστό καμπ, παρόμοιο με αυτό στο Κουτσόχερο της Λάρισας που θα αποτελεί «αποθήκη ψυχών» για πρόσφυγες και μετανάστες…

Φαίνεται λοιπόν ότι ο κλήρος έπεσε στην Καρδίτσα για να δεχθεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στη Θεσσαλία, καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα δημιουργηθεί μία μεγάλη δομή με κοντέινερ στη ΒΙΠΕ Γοργοβιτών, όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατα δημοσιεύματά μας.
Τα κοντέινερ αυτά είναι ήδη αποθηκευμένα σε στρατόπεδα της Λάρισας (Τζήμα και Μπουγά) και ανέρχονται σε 250 περίπου τον αριθμό. Με δεδομένο ότι η χωρητικότητά τους κατά ανάλογο τρόπο με τη δομή του Κουτσόχερου στη Λάρισα είναι από 4 έως 5 άτομα, γίνεται αντιληπτό ότι ο σχεδιασμός είναι για να φιλοξενήσουν πάνω από 1000 άτομα.
Αν αυτό δεν αποτραπεί τότε θα έχουμε κατάφωρη παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, αφού στο Νομό με το μικρότερο πληθυσμό στη Θεσσαλία , θα εγκατασταθούν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες (ήδη φιλοξενούνται 320 σε σπίτια που έχουν νοικιάσει στην Καρδίτσα) και μάλιστα με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης, αφού δεν θα πρόκειται για ξενοδοχεία, ή σπίτια, αλλά για μία δομή στη μέση του κάμπου κι ενώ έρχεται ο χειμώνας.

 

Το σημερινό πρωτοσέλιδο του ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ της Καρδίτσας

Αξίζει να τονιστεί ότι σχετικά με το εγχείρημα φέρεται να έχουν ενημερωθεί οι βουλευτές της Καρδίτσας, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ κάτι ανάλογο συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, το περασμένο Σάββατο στο Καβούρι.
Το πόσο άμεσα μπορεί να στηθεί ένα τέτοια καμπ κλειστού τύπου είναι ένα σημαντικό ερώτημα για τον όλο σχεδιασμό καθώς ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δηλώνει ότι η μετακίνηση των μεταναστών στην ενδοχώρα θα έχει ολοκληρωθεί έως και τον Ιανουάριο του 2020. Από την άλλη η απόφαση του υπουργείου θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών καθώς ένα τέτοιο εγχείρημα θα απαιτούσε και την συγκατάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να αμβλυνθούν οι όποιες αντιδράσεις αναμένεται η κινητοποίηση και η συνεργασία με το υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτή την συνεργασία θα συμμετέχει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο και θα βοηθήσει στο τομέα της δημιουργίας υποδομών, αναφέρει ρεπορτάζ του «Έθνους».

Από το υπουργείο δεν κρύβουν ότι τέτοια καμπ θα μπορούσαν να στηθούν σε βιομηχανικές περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα και η προσφορότερη λύση δείχνει να είναι η ΒΙΠΕ Καρδίτσας, με βάση το σχεδιασμό.
Φυσικά ο σχεδιασμός αυτός δεν λαμβάνει υπόψη ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα ότι ο Νομός Καρδίτσας, είναι ο πιο «ριγμένος» στην κατανομή των σχολών του νέου πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αποκορύφωμα την πρόσφατη κατάργηση του υπό ίδρυση τμήματος Βρεφονηπιοκόμων, ενώ ακόμη και στην πανέμορφη ορεινή του ζώνη, στα Άγραφα πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα, σχεδιάζεται αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος με το πάρκο ανεμογεννητριών που προωθείται.
Είναι προφανές η εγκατάσταση των περισσότερων προσφύγων στην κατανομή που θα γίνει στην ενδοχώρα και η μετατροπή της Καρδίτσας σε «νέα Μόρια» θα σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς θίγεται πλέον κατάφωρα το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών της, οι οποίοι δεν είναι ούτε ξενοφοβικοί, ούτε ρατσιστές, αλλά αισθάνονται πλέον ότι είναι «τρύπα στη γεωγραφία» από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Ο Νομός Καρδίτσας σε όλη την περίοδο της κρίσης προσέφερε δυσανάλογα των δυνατοτήτων του στην εθνική υπόθεση της σωτηρίας της χώρας, με το κλείσιμο πάνω από των μισών σχολικών του μονάδων , με την απομάκρυνση επιτυχημένου πανεπιστημιακού τμήματος και τη μεταφορά του στα γειτονικά Τρίκαλα, με τη δραματική υστέρηση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ του, από το καίριο πλήγμα που δέχθηκε η τοπική αγροτική οικονομία.

Τούτη τη φορά καθώς αφουγκραζόμαστε το «βουβό θυμό» της τοπικής μας κοινωνίας στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που γνωρίζει καλά τι σημαίνει ο θυμός του Καρδιτσιώτη, αφού διατέλεσε επί χρόνια νομάρχης εδώ:

Φτάνει η ώρα για να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής και της αγανάχτησης. Μην δοκιμάσετε τα αντανακλαστικά αυτού του περήφανου κόσμου που θέλει να συνεισφέρει στην εθνική κρίση του προσφυγικού και στην εκτόνωση των νησιών μας αλλά με τρόπο δίκαιο και αναλογικό…

 

Exit mobile version