«Κατέβασε ρολά» το πέτρινο υποκατάστημα της Εθνικής

Ποιό θα είναι το μέλλον του ιστορικού κτιρίου;

Το ιστορικό πέτρινο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καρδίτσα, «κατέβασε ρολά». Χθες, ήταν η τελευταία ημέρα που το κοινό μπόρεσε να εξυπηρετηθεί από το συγκεκριμένο υποκατάστημα στη συμβολή των οδών Υψηλάντου και Καραϊσκάκη, καθώς η κεντρική διοίκηση της τράπεζας προχωρά στην υλοποίηση της απόφασής παρά τις διαφωνίες και διαμαρτυρίες που έχουν εκφραστεί σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον διοικητικό σχεδιασμό, ίδια θα είναι η μοίρα και του τραπεζικού καταστήματος στον Παλαμά, το κλείσιμο του οποίου έχει προγραμματιστεί για τις 12 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια δυσμενή εξέλιξη που μπορεί να αποσκοπεί στη συμπίεση του λειτουργικού κόστους, ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει ταλαιπωρία σε χιλιάδες συναλλασσόμενους, καθώς το τραπεζικό κατάστημα στην κεντρική πλατεία θα κληθεί πλέον να εξυπηρετήσει το σύνολο του κοινού στην Καρδίτσα, τον Παλαμά και τους Σοφάδες.

Το πέτρινο κτίριο της εθνικής κτίσθηκε το 1910 και είναι από τα αξιολογότερα δείγματα δημόσιας αρχιτεκτονικής, των αρχών του 20ου αιώνα, που σώζονται έως σήμερα. Ο«Νέος Αγών» μέσα από τακτική αρθρογραφία το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κλείσει το πέτρινο υποκατάστημα, αλλά και εκείνο στον Παλαμά.

Λειτουργικά ζητήματα, τα ιδιαίτερα κοινωνικά, πληθυσμιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά του Νομού καθώς και ιστορικοί λόγοι, καθιστούν αναγκαία την έστω και εκ των υστέρων αναθεώρηση της απόφασης που έχει ληφθεί.

Το πέτρινο κτίριο στην προπολεμική Καρδίτσα (αρχ. Αποστόλη Στεφανή)

Προπολεμική φωτογραφία του κτιρίου (αρχ. Αριστομένη Καλυβιώτη)

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα