ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Το χειμώνα του 1993 η Αναγέννηση παίζει στο γήπεδο της Νεάπολης με τον Ιωνικό σε ντέρμπι κορυφής στη Β’ Εθνική, παρουσία 5.000 φιλάθλων. Ο υπογράφων κάνει ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα υπό την… “προστασία” αστυνομικών δυνάμεων γιατί κάτω και δίπλα από τα δημοσιογραφικά κουβούκλια του γηπέδου, γυροφέρνουν… “διαπιστευμένοι εύσωμοι επίσημοι” που παθαίνουν… επιληπτικές επιθετικές κρίσεις και βγάζουν αφρούς από το στόμα, στο άκουσμα της λέξης “Καρδίτσα”!

Όλως τυχαίως σε μια φάση που η Αναγέννηση αγγίζει το γκολ (απο τις πολλές που έκανε εκείνη τη μέρα) και η φωνή μας δυναμώνει, το καλώδιο του ΟΤΕ που συνέδεε το μικρόφωνο, κόβεται και το κουβούκλιο κινδυνεύει να… αυτονομηθεί από τα υπόλοιπα και να εκτοξευτεί στο διάστημα, από τα ρίχτερ που προκαλούν τα σπρωξίματα και οι κλωτσιές των παραπάνω… ευγενών κυρίων!

Ο υπογράφων ρωτάει τον υπευθυνο αστυνομικής δύναμης: “Πριν μας σκοτώσουν προλαβαίνουμε να πάρουμε ένα τηλέφωνο στους δικούς μας για να ξέρουν που θα βρουν το πτώμα;” Η απάντηση, από τον παλαιάς κοπής αξιωματικό, είναι αυστηρή και καθηλωτική: “Να μιλάς πιο σιγά στο μικρόφωνο”!!!

Παρόλα αυτά ζήσαμε! Κι έτσι μπορούμε καλή ώρα τώρα να ανταμώνουμε και να θυμόμαστε τα παλιά! Δεκαεπτά χρόνια από εκείνο το απόγευμα, που λέτε, την άνοιξη του 2010, η Αναγέννηση παίζει και πάλι στο ίδιο γήπεδο για την παραμονή της στη Β’ Εθνική!

Οι εποχές έχουν αλλάξει όπως και τα πρόσωπα! Εχουμε ήδη εκσυγχρονιστεί από το Σημίτη, έχουμε διοργανώσει τους Ολυμπιακούς αγώνες της Γιάννας, θωρακιστήκαμε με υψηλά συστήματα ασφάλειας δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουμε πάρει ακόμη και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική και ετοιμαζόμαστε για είσοδο στο μαγικό κόσμο των… μνημονίων!

Την αποστολή της Αναγέννησης έξω από τ’ αποδυτήρια, την υποδέχεται ενα γκρουπ από τη… νέα γενιά “διαπιστευμένων εύσωμων επισήμων”!!! Εκτυλίσσονται συγκινητικές στιγμές. Μπουνιές, κλωτσιές, σφαλιάρες, φτυσίματα συνοδευόμενα από… φλογερά λόγια αγάπης και φιλοφρονήσεις!

Με τα πολλά οι παίκτες και ο Περικλής Αμανατίδης (ήταν και τότε προπονητης) μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο, για να συναντήσουν τον πρόεδρο του Ιωνικού Χρήστο Κανελάκη, γιο του αείμνηστου Νίκου που ήταν πρόεδρος της ομάδας το ‘93, που βολτάρει μέσα στο τερέν…

Ως είθισται κι όπως προστάζει το πρωτόκολλο στο εν λόγω γήπεδο, υπό τη συνοδεία του… υφισταμένου του αστυνομικού διευθυντή της περιοχής! Ο πρόεδρος απλά θέλει να πει… δυο λογάκια στους δικούς μας στα πλαίσια του “ευ αγωνίζεσθαι”!!!

Κάτι πάει να του πει ο δύστυχος αστυνομικός διευθυντής, αλλά αντικρύζει το αγριεμένο βλέμμα του Χρήστου και επανέρχεται σε στάση προσοχής! Την ίδια στιγμή οι “ευσωμοι διαπιστευμένοι επίσημοι” ψάχνουν για Καρδιτσιώτες στην εξέδρα.

Οι… “διαπιστευμένοι επίσημοι” του Ιωνικού στο ματς με την Αναγέννηση το 2010, στην εξέδρα των επισήμων μαζί με αστυνομικούς. Εχει ολοκληρωθεί η… θερμή υποδοχή της φιλοξενούμενης ομάδας στη φυσούνα και πλέον είναι έτοιμοι ν’ απολαύσουν το παιχνίδι…!!!

Παραδόξως ο Αγραφιώτης που τραβάει με κάμερα και καταγράφει αυτό το ιστορικό πλέον υλικό τη γλιτώνει καθώς δεν τον πήραν “πρέφα”! Εξέλιξη που δεν έχει ακόμη και σήμερα εξηγηθεί με ανθρώπινους όρους. Προφανώς υπήρξε θεϊκή παρέμβαση, δηλαδή θαύμα!

Έντεκα χρόνια από τότε, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη στο ίδιο γήπεδο, η ίδια ομάδα, πάλι με “διαπιστευμένους εύσωμους επίσημους” (το εργοστάσιο βγάζει ασταμάτητα!!!) που μπαινόβγαιναν στον αγωνιστικό χώρο, υπό τη συνοδεία αστυνομικών, αποθεώνοντας τις έννοιες της αθλητικής ιδέας, της φιλοξενίας και του σεβασμού στον αντίπαλο, ποδοπατώντας… πανάξια τον Εργοτέλη και ανεβαίνει στη super league 1.

Οι απανταχού θιασιώτες του γνήσιου και ρομαντικού ποδοσφαίρου πανηγυρίζουν και γιορτάζουν αυτή τη μεγάλη επιστροφή…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Βιβλία ολόκληρα θα μπορούσαμε να γράψουμε, λοιπόν, για όσα έχουν δει τα μάτια μας στα γήπεδα σε ανάλογες καταστάσεις μ’ αυτές που περιγράφουμε δίπλα και έζησαν προχθες και οι άνθρωποι του Εργοτέλη της Κρήτης. Θα χουν να το διηγούνται κι αυτοί!

Ιστορίες!
Οι τρείς (!!!) παράγοντες της Κρητικής ομάδας που τόλμησαν να βρεθούν στα “θρυλικά” επίσημα του γηπέδου της Νίκαιας, θα χουν να λένε ιστορίες στα εγγόνια τους όταν θα μαζέυονται γύρω από το τζάκι τις κρύες νύχτες του χειμώνα!!!

Όμηροι
Τους αφαίρεσαν οι αστυνομικοί μέχρι και τα κινητά για να μη βιντεοσκοπούν όσα… όμορφα γινόταν εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου! “Ημασταν όμηροι” κατήγγειλε ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Εργοτέλη! Πάλι καλά να λέει, διότι υπάρχουν όμηροι που δεν γυρίζουν σώοι κι αρτιμελείς στις οικογένειές τους και μάλιστα κάποιοι δεν γυρίζουν και καθόλου!

Ο… Τσακ Νόρις

Κι όλα αυτά συνέβησαν στη Νίκαια λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις Χαρδαλιά που προκάλεσαν… πάταγο!  Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη με αυτό το αρρενωπό και “Τσάκ Νόρις” ύφος, είπε ότι θα ανασταλεί η super league 2 αν δεν συμμορφωθούν αυτοί που παραβιάζουν το υγειονομικό πρωτόκολλο! Δεν το είπε, αλλά εννοούσε τον Ιωνικό που μέσα έξω έπαιζε συνοδευόμενος από τους… εύσωμους ευγενείς κυρίους που είδαμε και την περασμένη Τετάρτη σε ζωντανή μετάδοση!  Επειδή, λοιπόν, τρόμαξαν μην τους κάνει μια… χαψιά ο Χαρδαλιάς και κυρίως μην επέμβει ο ένας και μοναδικός Χρυσοχοϊδης, γι’ αυτό και ήταν… ήρεμοι προχθες στο ματς με τον Εργοτέλη!  Μπήκαν μόνο… μία φορά μέσα στο γήπεδο και μετά κάθισαν ήσυχοι σαν τμήμα θηλέων!  Πολύ θέλει να αγριέψει ο “Χρυσό” και να στείλει εκείνους που βαράνε τον κόσμο στις διαδηλώσεις;

Απολαύστε το ιστορικό βίντεο με την είσοδο της Αναγέννησης στο γήπεδο της Νεάπολης το 2010.