Οι αυξήσεις σε ρεύμα, λιπάσματα και πετρέλαιο μειώνουν τα κέρδη των αγροτών από την αύξηση στα σιτηρά

Διπλασιάζονται οι τιμές στα λιπάσματα –«ηλεκτροπληξία» με τα τιμολόγια στο ρεύμα

Οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων με το μικρό η μεσαίο κλήρο που δεν έχουν συνεταιρισθεί είναι οι μεγάλοι χαμένοι από την εκρηκτική αύξηση των τιμών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα σιτηρά, ενώ από κοντά ακολουθούν οι κτηνοτρόφοι, που βλέπουν την αύξηση των τιμών στο γάλα να την εξανεμίζει η μεγάλη άνοδος στις ζωοτροφές, ενώ όλοι τους έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις σε ρεύμα και, πετρέλαιο και λιπάσματα.
Και αυτό γιατί ελάχιστοι στην Καρδίτσα αποθηκεύουν στάρι λόγω έλλειψης καιν ρευστότητας και αποθηκευτικών χώρων, αλλά και αποδιοργάνωσης των συνεταιρισμών . Έτσι το παραδίδουν στα αλώνια στη μισή τιμή από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή στα 25 με 26 λεπτά το κιλό.
Αντίθετα στη Λάρισα οι περισσότεροι συνεταιρισμοί έκλεισαν προχθές τις τιμές με τους εμπόρους από 43 έως και 49 λεπτά το κιλό, ενώ υπήρξε και το ρεκόρ του συνεταιρισμού στη Νίκαια για ποσότητα 800 περίπου τόνων που δόθηκε προς 53,5 λεπτά το κιλό

«Ηλεκτροπληξία» με τα τιμολόγια στο ρεύμα

 

Εντωμεταξύ ηλεκτροπληξία παθαίνουν οι παραγωγοί το τελευταίο διάστημα με τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, ιδιαίτερα εκείνοι που ποτίζουν από γεωτρήσεις και όσοι διαθέτουν θερμοκήπια. Οι αυξήσεις , με τις διάφορες αναπροσαρμογές (τα ψιλά γράμματα στα συμβόλαια) από τους παρόχους ξεπερνούν το 40 ακόμη και το 80%, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι και οι τιμές στα λιπάσματα από τα 320 ευρώ στον τόνο, στα 520 ευρώ.

Οι προσαρμογές στα τιμολόπγια ρεύματος οφείλονται στο γεγονός ότι στο δίμηνο του καλοκαιριού η χώρα πλήρωσε «πέναλτι άνθρακα», για υπερκατανάλωση, η οποία επήλθε λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της αύξησης των φορτίων από τη λειτουργία των κλιματιστικών. Αγρότης μας έδειξε τιμολόγιο όποπυ από τα 540 ευρώ τον Ιούνιο, έφτασε στα 880 ευρώ τον Αύγουστο λόγω …ποσαρμογής

«Το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο», μας έλεγε αγρότης από χωριό στην οδό Βόλου, όπου οι καλλιέργειες λόγω έλλειψης επιφανειακών αρδευτικών έργων, ποτίζονται με γεωτρήσεις. Ποτίζουμε με 90 και 100 ευρώ το στρέμμα, όταν σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που υπάρχουν αρδευτικά έργα, ποτίζουν με 10 και 15 ευρώ το στρέμμα, το ίδιο και στη δυτική Θεσσαλία (Καρδίτσα, Τρίκαλα) όπου υπάρχουν νερά» μας ανέφερε χαρακτηριστικά
«Πολλοί αστοί βλέπουν τις αυξήσεις στην τιμή του σταριού που διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό αφορά το 25% των Θεσσαλών παραγωγών που είχαν ρευστότητα και αποθήκευσαν τη σοδειά τους. Οι περισσότεροι αγρότες στην Καρδίτσα δεν πήραν τα 43 και 45 λεπτά ή τα 50 το κιλό που έφτασε προχθές στη Νίκαια της Λάρισας, αλλά έδωσαν το στάρι στα αλώνια, σε τιμές 25 και 26 λεπτά το κιλό», μας ανέφερε αγρότης από το δήμο Παλαμά, ο οποίος επίσης ποτίζει με γεώτρηση και πριν καν εισπράξει για τη σοδειά του δέχεται συνεχείς οχλήσεις από τις εισπρακτικές εταιρείες για απλήρωτο λογαριασμό στο ρεύμα.

Ότι ανεβαίνει δεν πέφτει

Οι αγρότες επίσης θεωρούν πως ότι τώρα ανεβαίνει σε αγροτικά εφόδια δεν θα κατέβει ξανά στην τιμή, ακόμη και αν διορθώσουν οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα του χρόνου.
« Το 2008 το στάρι έφτασε στα 40 λεπτά και η τιμή του ψωμιού ανέβηκε από το 1,20 στο 1,80 ευρώ το κιλό. Την επόμενη χρονιά το 2009 το στάρι έπεσε στα 17 με 20 λεπτά το κιλό, αλλά το ψωμί παρέμεινε στα ίδια επίπεδα τιμών».
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ανέφερε στην εκπομπή «Θεσσαλών Γη» ο καθηγητής της Γεωπονικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος:
«Από τα 3 δις ευρώ που είναι ο τζίρος στο ψωμί και τα ζυμαρικά στην Ελλάδα, οι αγρότες καρπούνται τα 50 εκατομμύρια ευρώ και φέτος με την άνοδο στο σιτάρι το πολύ να πάρουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα καταλήγουν σε εμπόρους, μεσάζοντες, μεταφορείς και στη βιομηχανία».

Μεγάλη η άνοδος και στο πετρέλαιο.

 

 

Και αν στη Λάρισα και τη Μαγνησία το κόστος του νερού είναι δυσβάσταχτο καθώς έχουν έλλειψη επιφανειακών συλλογικών αρδευτικών δικτύων και ποτίζουν με γεωτρήσεις, το σημαντικότερο κόστος για την Καρδίτσα που έχει μεν νερά, αλλά και μικρότερο κλήρο, είναι εκείνο του πετρελαίου. Από τα 1,10 ευρώ που ήταν πέρυσι το πετρέλαιο κίνησης έφτασε φέτος στα 1,37 με 1,40 ευρώ το λίτρο, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής.
Οι Καρδιτσιώτες παραγωγοί θεωρούν πως μία πρωθυπουργική εξαγγελία από τη ΔΕΘ αν όχι για επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, αλλά τουλάχιστο για μείωσή του θα είναι ευεργετική για τον κλάδο τους. Μη λησμονούμε επίσης ότι υπάρχουν αρκετές γεωτρήσεις στο θεσσαλικό κάμπο, που ποτίζουν ακόμη με πετρέλαιο, καθώς ο αγροτικός εξηλεκτρισμός δεν έχει προχωρήσει σε αρκετές περιοχές του κάμπου .

 

Exit mobile version