Ομόφωνο «όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας για δύο αιολικά πάρκα στις Δ.Ε Ιτάμου και Καλλιφωνίου

Γνωμοδότησε αρνητικά

Αρνητικά γνωμοδότησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για δύο αιολικά πάρκα και συγκεκριμένα ενός ισχύος 36MW στη θέση “Γιώτης” στη Δημοτική Ενότητα Ιτάμου και ενός ισχύος 37,5 MW στη θέση “Καπροβούνι Κεφαλόβρυση” στις Δημοτικές Ενότητες Ιτάμου και Καλλιφωνίου.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, η Δημοτική Αρχή εμμένει στην ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο και τάχθηκε κατά των αιολικών πάρκων. «Πιστεύουμε ότι τέτοια έργα δεν έχουν όφελος προς τους δημότες και επιφέρουν καταστροφή του περιβάλλοντος» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνυπολογίσουμε πως το ορεινό τμήμα δέχθηκε μεγάλες επιβαρύνσεις από τον «Ιανό» με κατολισθήσεις και αλλαγές τοπίου. «Δεν μπορούμε να δώσουμε σύμφωνη γνώμη σε τέτοιες παρεμβάσεις. Περιμένουμε τη γνωμοδότηση των αρχών των τοπικών κοινοτήτων και να περάσει στη συνέχεια το θέμα από την επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου ώστε να σταλεί στη συνέχεια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» ανέφερε.
Μάλιστα επί του θέματος τοποθετήθηκε εγγράφως και ο κ. Χρήστος Φασούλας από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, όπου μεταξύ άλλων τονίζει ότι ο τόπος εγκατάστασης είναι πλήρως δασοκαλυμένος και οι ΜΠΕ δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις επιπτώσεις του «Ιανού». Παράλληλα συνεχίζει ότι τα συνοδά έργα οδοποιία και θεμελίωση ανεμογεννητριών δημιουργούν σεληνιακό τοπίο που δεν μπορεί να αποκατασταθεί, ενώ οι μελέτες παραθέτουν επίσης λανθασμένα στοιχεία.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Σβάρνας σημείωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι σημαντικές για την ενεργειακή απεξάρτηση, ωστόσο εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών και μάλιστα σε δασωμένη περιοχή που θα επιφέρει τεράστια ζημιά στο φυσικό περιβάλλον. Γι’ αυτό και είπε ότι η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να είναι αρνητική.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βασίλης Κρανιάς μίλησε για τρομακτικές ανεμογεννήτριες 180 μέτρων που αντιστοιχούν σε 60 ορόφους. «Τρομάζεις από το γεγονός επίσης ότι ο μεγάλος όγκος των χωμάτων από τις εκσκαφές θα πεταχθεί στις πλαγιές και θα καταλήξει στα ρέματα που θα μας έρθουν σε σπίτια με κάποια πλημμύρα. Αυτές οι τερατώδεις κατασκευές μένουν μετά από 25 χρόνια, σαπίζουν και πέφτουν, όπως συμβαίνει τώρα στην Εύβοια με τις πρώτες ανεμογεννήτριες που μπήκαν» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «νέα τεχνολογία και ΑΠΕ για ποιον; Μειώθηκε καθόλου η τιμή του ρεύματος; Πληρώνουμε το τέλος ΑΠΕ και την ίδια ώρα κόβουν το ρεύμα σε πολίτες για να κερδίζουν λίγοι».
Ομοίως αρνητική άποψη εξέφρασαν και οι δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ηλίας Σχορετσανίτης και Κωνσταντίνος Ξυλομένος.

Αναλυτικότερα στην έντυπη μορφή του Νέου Αγώνα.

Exit mobile version