Σε.. απόγνωση οι αγρότες της Καρδίτσας από τις χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής

Διάχυτος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στις τάξεις των αγροτών του Νομού Καρδίτσας.

Χαμηλές τιμές, αύξηση στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, μειωμένη συνδεδεμένη στο βαμβάκι, μη καταβολή επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες στον κάμπο της Καρδίτσας, οι οποίοι βλέπουν την πόρτα της εξόδου από το επάγγελμα.

Τιμή βαμβάκι

Με τις βαμβακοσυλλετικές μηχανές να δουλεύουν πυρετωδώς, τα μηνύματα που έρχονται από τα διεθνή χρηματιστήρια, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Με αφορμή την έναρξη της νέας εκκοκκιστικής περιόδου, οι τιμές που ακούγονται είναι γύρω στα 40 λεπτά το κιλό ( 10 λεπτά πιο κάτω από πέρυσι).

Η εξέλιξη αυτή δεν βοηθά καθόλου στο ισοζύγιο εσόδων-εξόδων. Πολύ δε περισσότερο καθώς φέτος χρειάστηκαν και ποτίσματα ακόμη και μετά τις 20 Αυγούστου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στο θεσσαλικό κάμπο.

Οι αγρότες χαρακτηρίζουν «κοροϊδία» την κατάσταση που επικρατεί και τη φετινή χρονιά, τονίζοντας ότι στις τιμές δεν αποδίδονται τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής.

Αγροτικό τιμολόγιο

Νέες επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής φέρνουν τα φουσκωμένα τιμολόγια ιδιαίτερα στους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αρδεύει με γεωτρήσεις με ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας  του αγροτικού ρεύματος κυμαίνονται από 8,3% (χαμηλή τάση) έως 9,6% (μέση τάση), ενώ αυξάνεται και η τιμή του παγίου κατά 13,2% (χαμηλή τάση).

Γίνεται αντιληπτό πως το κόστος παραγωγής ανεβαίνει σημαντικά με τους αγρότες να κάνουν λόγο πλέον για θέμα επιβίωσης.

Αγροτικό πετρέλαιο

Οι αγρότες περιμέναν να ακούσουν διά στόματος του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ κάποια εξαγγελία για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Μάταια όμως.

Οι αγρότες γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αγροτικών τους μηχανημάτων πανάκριβα, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να εκτοξεύεται στα ύψη.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στα τέλη του Οκτώβρη να επισκεφθεί τη Λάρισα και ίσως εκεί, εφόσον όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση του Οκτωβρίου να έχει να εξαγγείλει κάτι για επιστροφή μέρους του ΕΦΚ πετρελαίου, προκειμένου να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις και να κάμψει τις αντιδράσεις των αγροτών.

Μείον 10 ευρώ συνδεδεμένη

Και σαν μην έφταναν όλα τα προβλήματα που προαναφέραμε, έρχονται και τα επίσημα στοιχεία με τον αριθμό των στρεμμάτων που έχουν καλλιεργηθεί σε όλη τη χώρα, που δείχνουν μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης κατά 10 ευρώ ανά στρέμμα περίπου. Σε όλη τη χώρα φέτος καλλιεργήθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2,91 εκατομμύρια στρέμματα, σπάζοντας το «πλαφόν» των 2,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων που ισχύει για την Ελλάδα. Η συνδεδεμένη ενίσχυση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 64-65 ευρώ το στρέμμα, πράγμα που σημαίνει πως οι βαμβακοπαραγωγοί στο Νομό Καρδίτσας, θα λάβουν περίπου 10 ευρώ λιγότερα ανά στρέμμα, σε σχέση με πέρυσι.

Το… κερασάκι στην τούρτα έρχονται να προσθέσουν οι χαμηλές τιμές στα κηπευτικά, στο καλαμπόκι και στη βιομηχανική ντομάτα.

Η αγωνία είναι έκδηλη στις τάξεις των αγροτών και όπως λένε αν δεν υπάρξει σχέδιο για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ο κάμπος της Καρδίτσας σε λίγα χρόνια θα οδηγηθεί σε ερημοποίηση.

 

 

 

 

 

Exit mobile version