Σε νέα εποχή ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Σε νέα εποχή έχει περάσει πλέον ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού ο οποίος διαγράφει μια πορεία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης που θα επισφραγιστεί με το έργο ανακατασκευής των δικτύων του το οποίο αποτελεί έργο-πιλότο για όλη τη χώρα. Η νέα αυτή πορεία έχει δημιουργήσει ένα πανηγυρικό κλίμα που αποτυπώθηκε και στην ετήσια συνέλευση των αντιπροσώπων του Οργανισμού η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο “Κιέριον” παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρ. Τριαντόπουλου, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού, των βουλευτών κ. Γ. Κωτσού και Ασ. Σκόνδρα, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων.

Οπως ήταν αναμενόμενο το μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού των δικτύων του ΤΟΕΒ προϋπολογισμού 164 εκ. ευρώ το οποίο θα κατασκευαστεί με τη Σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα “μονοπώλησε” το ενδιαφέρον στη χθεσινή Γενική Συνέλευση. Ολοι οι ομιλητές στάθηκαν σε αυτή την “κατάκτηση” του ΤΟΕΒ η οποία γίνεται πραγματικότητα χάρη στη διάθεση και τα αντανακλαστικά που επέδειξε, όπως ειπώθηκε χθες, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός μετά το καταστροφικό πέρασμα του “Ιανού” από την Καρδίτσα. Ωστόσο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το “κλειδί” ήταν η ύπαρξη της σχετικής μελέτης την εκπόνηση της οποίας ο Πρόεδρος του οργανισμού κ. Αθ. Μαρκινός είχε προωθήσει άμα τη αναλήψη των καθηκόντων του. Ετσι ο ΤΟΕΒ ενώ μετρούσε τις πληγές του από τον “Ιανό” ήταν ήδη έτοιμος να διεκδικήσει ένα πολύ μεγάλο έργο πράγμα που επιτεύχθηκε χάρη στη συνεργασία όλων.

Στην έναρξη της διαδικασίας ο κ. Μαρκινός έκανε έναν απολογισμό των όσων έγιναν τον τελευταίο χρόνο αλλά και των εξελίξεων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του έργου όπως και άλλων ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία του Οργανισμού και τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει στους παραγωγούς-μέλη του.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μαρκινός ανέφερε:

“Φέτος, ολοκληρώθηκαν πέντε χρόνια από το έτος 2016, που αναλάβαμε την ευθύνη της Διοίκησης του Οργανισμού, και θεωρώ ότι αντικειμενικά μπορούμε να πούμε ότι μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα η λειτουργία του Οργανισμού άλλαξε θεαματικά σε όλα τα επίπεδα, διοικητικό, οικονομικό, τεχνικό και τεχνολογικό. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών προς τα Mέλη μας, σε πολύ μεγάλο βαθμό, παρά το γεγονός ότι έχουμε στην διάθεσή μας ένα αρδευτικό δίκτυο που έχει ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο ζωής του. Για αυτή την πορεία των τελευταίων ετών δεν είναι τυχαίο, που ο Οργανισμός μας πλέον θεωρείται ένα επιτυχημένο παράδειγμα Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων της χώρας. Επιγραμματικά μπορούν να αναφερθούν τα εξής:

– Ο υπερδιπλασιασμός των ταμειακών διαθεσίμων από την πρώτη κιόλας χρονιά, βάζοντας τάξη στα οικονομικά, με αυστηρό έλεγχο και εξορθολογισμό των δαπανών, χωρίς να μεταβληθεί η εισφορά των Μελών μας.

– Η απόκτηση με ίδια κεφάλαια, ενός σύγχρονου στόλου με καινούργιο μηχανοκίνητο εξοπλισμό νέας τεχνολογίας (2 εκσκαπτικά μηχανήματα, 1 διαμορφωτή γαιών, 1 γεωργικό ελκυστήρα, 2 καταστροφείς (εμπρόσθιος-τηλεσκοπικός οπίσθιος), επαγγελματικό drone) συνολικής δαπάνης 800.000 ευρώ, που αντικατέστησε πλήρως τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό που διαθέταμε μέχρι σήμερα, και χαρακτηρίζονταν από χαμηλή αξιοπιστία και παραγωγικότητα.

– Η ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογικών μέσων που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για τον Οργανισμό μας, με ίδιες δαπάνες, και αφορούν τον απομακρυσμένο έλεγχο και χρονοπρογραμματισμό των κεντρικών θυροφραγμάτων, την μέτρηση και μικρορύθμιση των παροχών τους, ώστε να επιτυγχάνεται σταθερή και ακριβής παροχή νερού σε κάθε περιοχή σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των αρδευτών.

– Η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος «Καλλιρόη» που επικοινωνεί και εκτελείται σε έξυπνα τηλέφωνα για τα υδρονομικά μας όργανα, και βοηθά στην καταγραφή των παραμέτρων των αρδεύσεων σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα βελτιστοποίησης της κατανομής του αρδευτικού νερού και καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής.

– Επικαιροποίηση και τακτικός έλεγχος στο Μητρώο του Οργανισμού, και διασύνδεση της Διοικητικής λειτουργίας με την καταγραφή της άρδευσης και την δήλωση των καλλιεργειών.

  • Υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων ελέγχου των αγροτεμαχίων και των δηλωθεισών καλλιεργειών και αρδεύσεων των μελών και των υδρονομικών οργάνων μας, κάνοντας χρήση της τηλεπισκόπησης και δορυφορικών εικόνων που δίδονται πλέον ελεύθερα από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Οργανισμό, με αποτέλεσμα την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αύξησης των αρδευομένων εκτάσεων σε ποσοστό 30%, με ότι αυτό συνεπάγεται στα έσοδα του Οργανισμού.

Η διετία 2020-2021 αποτελεί την κρισιμότερη περίοδο στην ιστορία του Οργανισμού στα 50 και πλέον χρόνια ζωής του, και ειδικότερα το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την επέλαση του καταστροφικού φαινομένου «Ιανός», μέχρι τις πρόσφατες σχετικές ανακοινώσεις κατασκευής νέου δικτύου, θεωρώ ότι θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη όλων μας. Αυτό που ζήσαμε την 18η Σεπτεμβρίου 2020, ήταν ένα ακραίο άνευ προηγουμένου φαινόμενο, που άφησε πίσω του καταστροφικές και πρωτόγνωρες συνέπειες στις υποδομές της περιοχής μας και τεράστιο πλήγμα στην Τοπική Οικονομία. Αποδεδειγμένα η περιοχή δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, βρέθηκε κυριολεκτικά στο «μάτι του κυκλώνα» και οι ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο ήταν σχεδόν ολοκληρωτικές και με τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο, διότι το εν λόγω γεγονός συνέβη χρονικά στο χειρότερο δυνατό σημείο, μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει η συγκομιδή των βασικών προϊόντων της περιοχής μας. Εκτός όμως από την μεγάλη απώλεια στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, το πιο σημαντικό πρόβλημα που ανέκυψε ήταν η καταστροφή μεγάλου μέρους του αρδευτικού μας δικτύου, που οδηγούσε στην αδυναμία άρδευσης στο 50% περίπου των εκτάσεων του δικτύου μας, ήτοι σε πάνω από 57.000 στρέμματα των αγροκτημάτων της δικαιοδοσίας του Οργανισμού. Οι ζημιές που είχε υποστεί το δίκτυο αφορούσαν μεγάλο εύρος της κεντρικής προσαγωγού διώρυγας μεταφοράς του νερού, το μεγαλύτερο μέρος των πρωτευουσών, αρκετά χιλιόμετρα του μήκους των δευτερευουσών, αλλά και χιλιάδες προκατασκευασμένες τριτεύουσες διώρυγες.

Ο Οργανισμός μας κινήθηκε ταχύτατα και άμεσα και με εξειδικευμένα στελέχη και συνεργάτες του, ολοκλήρωσε την λεπτομερή καταγραφή των ζημιών με τη συνεργασία των αρμοδίων Υπηρεσιών της Περιφέρειας. Η αρχική τεχνική μελέτη της πλήρους αποκατάστασης του αρδευτικού δικτύου, ξεπερνούσε τα 12 εκατομμύρια ευρώ, και συμπεριλαμβανομένων των ζημιών στο οδικό και στραγγιστικό δίκτυο ανερχόταν στα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Σε χρονικό διάστημα δύο μηνών πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου του 2021, οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες του Οργανισμού, ολοκλήρωσαν έναν πραγματικό άθλο με αναρίθμητες εργασίες αποκατάστασης, επισκευές σε χιλιάδες κατεστραμμένα αρδευτικά καναλέττα του τριτεύοντος δικτύου, πολυάριθμες παρεμβάσεις στο πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο, αλλά κυρίως σημαντικές αποκαταστάσεις μεγάλης πολυπλοκότητας στην κεντρική προσαγωγό διώρυγα. Παράλληλα, προωθήθηκαν λύσεις εφεδρικής διαδρομής του νερού, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή του αρδευτικού ύδατος σε όλες τις περιοχές, και να προβλεφθούν τυχόν αστοχίες σε σημεία έντονης φθοράς, όπου η πρόσβαση ήταν αδύνατη. Κατά γενική ομολογία η αρδευτική περίοδος του 2021 ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρόλες τις περιγραφόμενες αντιξοότητες, και τις αυξημένες απαιτήσεις των αρδευόμενων καλλιεργειών σε νερό λόγω του πρωτόγνωρου καύσωνα μεγάλης διάρκειας.

Παράλληλα, σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ένταξης του νέου κλειστού δικτύου, με αποκορύφωμα την επίσημη εκδήλωση παρουσίασής του, την 8η Νοεμβρίου 2021 στο ξενοδοχείο Hilton, στην οποία το νέο κλειστό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού περιλαμβάνεται στην πρώτη δέσμη ενός συνεκτικού και πολύ σημαντικού αναπτυξιακού σχεδίου εγγειοβελτιωτικών έργων (ΥΔΩΡ 2.0) που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νέο κλειστό αρδευτικό έργο Ταυρωπού αποτελεί ένα έργο συνολικού κόστους κατασκευής 129 εκ. ευρώ, το οποίο αφορά την άρδευση 115.000 στρεμμάτων και από το οποίο θα ωφεληθούν πάνω από 8.000 αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας. Το εν λόγω έργο είναι το πρώτο αρδευτικό του είδους στη χώρα, και θα αποτελέσει έργο «πιλότο» για τα υπόλοιπα έργα που προγραμματίζονται με τη νέα λογική υλοποίησης (ΣΔΙΤ). Το έργο χαρακτηρίστηκε επίσης «πολύ μεγάλο» και «εμβληματικό».

-  Πρόκειται για ένα πλήρως κλειστό δίκτυο από την κεφαλή στην αναρρυθμιστική λίμνη μέχρι το κάθε αγροτεμάχιο, το μεγαλύτερο έργο κλειστών δικτύων, αφού συνολικά ξεπερνά τα 800 χλμ, καθώς μόνο τα δίκτυα διανομής (τριτεύοντα) αποτελούν μια τεράστια απόσταση (μεγαλύτερη από την απόσταση Αθήνα-Σέρρες όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ.Γ. στην παρουσίαση του).

-  Θα εκμεταλλεύεται πλήρως την γεωμορφολογία της περιοχής, γεγονός που θα εξασφαλίζει την υπό πίεση λειτουργία του και θα οδηγεί σε φυσική ελάχιστη πίεση λειτουργίας τουλάχιστον 4 atm στην υδροληψία στο χωράφι του κάθε παραγωγού την περίοδο αιχμής και αυξημένης ζήτησης, με δυνατότητα αύξησης της, αν ο Οργανισμός το απαιτήσει με την δαπάνη ελάχιστης επιπλέον ενέργειας.

-  Θα περιλαμβάνει συνολικά 5.650 υδροληψίες που θα είναι ενεργειακά αυτόνομες και θα ελέγχονται ηλεκτρονικά και από απόσταση μέσω του νέου υψηλών ταχυτήτων διαδικτύου των πραγμάτων . Αυτό θα επιτρέψει στους καλλιεργητές μελλοντικά να βελτιώσουν τον έλεγχο των αρδευτικών συστημάτων, ακόμη και να τα αυτοματοποιήσουν πλήρως, χωρίς την φυσική τους παρουσία, όσο κι αν αυτό φαίνεται σήμερα δύσκολο και μακρινό.

-  Οδηγεί, από την κατασκευή του, σε άμεση εξοικονόμηση τουλάχιστον του 35% του νερού, σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα και χάνεται από εξάτμιση, ανεξέλεγκτη ροή και διαρροές στον κάθε αρδευτικό τομέα.

-  Η εξοικονόμηση νερού μελλοντικά και με το πέρασμα των ετών θα γίνεται βαθμιαία μεγαλύτερη, με την επιλογή εκ μέρους των παραγωγών μεθόδων άρδευσης υψηλότερης απόδοσης, ώστε να μπορούν τα φυτά να αξιοποιούν καλύτερα το νερό. Η μετάβαση αυτή δεν θα γίνει με υποχρεωτικότητα, αλλά σταδιακά ως επενδυτική επιλογή, αφού όσοι παραγωγοί τις χρησιμοποιήσουν θα έχουν αυξημένη απόδοση παραγωγής και οικονομικού αποτελέσματος.

-  Θα προστατευθεί η γονιμότητα των εδαφών, η ποιότητα του νερού του υπόγειου υδροφορέα και σταδιακά θα βελτιωθούν.

-  Η χρέωση των παραγωγών – χρηστών δεν θα αλλάξει με βάση τα όσα σχεδιάζονται, ιδιαίτερα για όσους κάνουν ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού που είναι η πλειοψηφία των μελών μας.

Την 11η Μαρτίου του 2022 το έργο εγκρίθηκε από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για την προώθηση των έργων ΣΔΙΤ, και εντός των επομένων μηνών αναμένεται η ολοκλήρωση του πλαισίου των διαδικασιών ανάθεσης, καθώς και η δημοπράτησή του.

Η ανακοίνωση του σύγχρονου κλειστού δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού αποτελεί ορόσημο και την σημαντικότερη εξέλιξη για τον Οργανισμό και για τα χιλιάδες μέλη-παραγωγούς του δικτύου, καθώς ένα όνειρο γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Η προτεραιοποίηση της υλοποίησης του έργου από την πλευρά της Κυβέρνησης, δικαιώνει τον αγώνα των ανθρώπων που πίστεψαν και μόχθησαν για αυτό τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη σημασία του για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής”.

Χαιρετισμοί

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις επαφές που προηγήθηκαν για την προώθηση του έργου και την αλλαγή των δεδομένων που επέφερε ο “Ιανός” επισημαίνοντας το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού που είχε ως αποτέλεσμα ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού να είναι ο πρώτος ΤΟΕΒ που εντάσσεται σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ και να αποτελεί ουσιαστικά τον “πιλότο” για αντίστοιχα έργα. “Αυτό δείχνει ότι όταν υπάρχει πρόνοια, σχεδιασμός και προγραμματισμός διεκδικήσεων όλα μπορούν να συμβούν” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρ. Τριαντόπουλος έκανε λόγο για έναν ΤΟΕΒ- πρότυπο ο οποίος έκανε μια σπουδαία, όπως τη χαρακτήρισε προσπάθεια και πέτυχε “ένα μεγάλο επενδυτικό έργο που θα μεταβάλλει το αρδευτικό τοπίο της περιοχής”.

‘Είναι από τις σπάνιες φορές που ένας ΤΟΕΒ δεν προκαλεί…πονοκέφαλο και από τις ελάχιστες φορές που ένας δημιουργικός ΤΟΕΒ και ένα δημιουργικό συμβούλιο δικαιώνονται” τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός χαρακτηρίζοντας το νέο έργο διαγενειακό.

Ο Βουλευτής κ. Γ. Κωτσός χαρακτήρισε τον ΤΟΕΒ εργαλείο σχεδιασμού και ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα ενώ η Βουλευτής κ. Ασ. Σκόνδρα υποστήριξε ότι πλέον “η Καρδίτσα βγαίνει μπροστά, γιατί το αξίζει και το δικαιούται, διότι υστερούσε και πλέον ήρθε η ώρα να γίνουν άλματα και να φτάσει εκεί που πρέπει”.

 

Exit mobile version