118 χρόνια Αναγέννηση…!!!

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Εκατόν δέκα οκτώ χρόνια κύκλου ζωής συμπληρώνει σήμερα η κοσμαγάπητη Αναγέννηση. Η πρώτη αθλητική Αναγέννηση της Ελλάδας, ο σύλλογος που κουβαλάει στις πλατες του όλη την ιστορία της Καρδίτσας…

Μια ιδιαίτερη μέρα, που τη γιορτάζουν πάντα κατα πως αρμόζει στην περίσταση οι φίλαθλοί της, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο.
Το ίδιο θα συμβεί και σήμερα.

Εμείς, επιλέξαμε θα αναδημοσιεύσουμε ένα αφιέρωμα από τα άπειρα που κάναμε το οποίο αναφέρεται στην ίδρυση και στους ανθρώπους που βρέθηκαν στην αφετηρία αυτού του ταξιδιού που συνεχίζεται και θα συνεχίζεται εσαεί στο χρόνο…

••••
H Oδός 18η Αυγούστου της Καρδίτσας που βρίσκεται ανατολικά του 14ου Δημοτικού Σχολείου (πρώην παλιό Γυμνάσιο) δεν υπάρχει τυχαία ούτε αναφέρεται σε μια απλή επέτειο… Σηματοδοτεί μια σπουδαία μέρα για τους Καρδιτσιώτες καθώς στις 18 Αυγούστου του 1881 απελευθερώθηκε η πόλη απο τον Τουρκικό ζυγό.

Η λέξη “Αναγέννηση”, λοιπόν εκείνο το λαμπερό πρωϊνό στο οποίο επισημοποιήθηκε η παράδοση της πόλης απο τον Τούρκο Δήμαρχο Καχριμάν Βέη στον επικεφαλής της 3ης φάλαγγας του ελληνικού στρατού Σκαρλάτο Σούτσο, κυριαρχούσε στη σκέψη και λαμπάδιαζε τις ψυχές χιλιάδων Καρδιτσιωτών…

Το βράδυ της ίδιας μέρας οι φωτιές που έβαλαν εκδικητικά οι Τούρκοι σε σπίτια και μαγαζιά συμπολιτών φεύγοντας ήταν η τελευταία… πράξη βίας…
Ο δρόμος της ανάτασης είχε ανοίξει και ήταν νομοτελειακό η λέξη “Αναγέννηση” να βρεί έκφραση στη δράση των πολιτών της Καρδίτσας…
Το 1896 αναβίωσαν για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες με την πρώτη διοργάνωση να γίνεται στην Αθήνα.

Τότε ακριβώς ήταν που δημιουργήθηκε και ο Σύλλογος «Αθηνά» στην περιοχή μας που πέραν όλων των άλλων είχε σκοπό να καλλιεργήσει και τον αθλητισμό…
Ηταν ο προάγγελος για το μεγάλο το ωραίο και το αξεπέραστο που θ’ ακολουθούσε λίγα χρόνια αργότερα…

Κάτι που ούτε οι ανήσυχοι και γεμάτοι διάθεση για ζωή και δημιουργία Καρδιτσιώτες που το εμπνεύστηκαν, φαντάζονταν ότι θα είχε αυτή την εξέλιξη και διαδρομή…

Στις 16 Οκτωβρίου του 1904 ιδρύεται λοιπόν ο Γυμναστικός Σύλλογος «η Αναγέννησις» που έμελλε να στεγάσει τους καημούς, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και τα μοναδικά συναισθήματα γενεών και γενεών Καρδιτσιωτών…

Δικαίως οι άνθρωποι που δημιούργησαν την Αναγέννηση κατέκτησαν την αθανασία, διότι οραματίστηκαν και δημιούργησαν κάτι πρωτοποριακό όχι μόνο για την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία, αλλα για όλη την Ελλάδα!

Μόνον στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, υπήρχαν σωματεία αθλητικά εκείνη την εποχή… Ο,τι συνέβη στην Ελλάδα στο αθλητικό κίνημα συνέβη ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ της ίδρυσης της Αναγέννησης Καρδίτσας! Της ΠΡΩΤΗΣ αθλητικής ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ της Ελλάδας… Εκεί θα σταθούμε, λοιπόν, στο σημερινό αφιέρωμα!

Δεν θα αναλύσουμε την φοβερή διαδρομή του συλλόγου αλλα θα μιλήσουμε για την “ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ”…
Για τους ανθρώπους που δημιούργησαν την Αναγέννηση και στα χαρακτηριστικά τους.
Θα διαπιστώσετε, ότι αυτό που έγινε στην αρχή “σηματοδότησε” όλη την πορεία και τον χαρακτήρα του συλλόγου…

Οπως έγραφε ο αείμνηστος Φώτης Ματθαιόπουλος στο οδοιπορικό του:

“Απλοί άνθρωποι της βιοπάλης, επιστήμονες, εργάτες, δάσκαλοι και μαθητάδες, λευκοί, μαύροι, κίτρινοι και κόκκινοι, έχουν θέση σε σε μια συνεργασία ΑΡΜΟΝΙΚΗ και ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ για μια προσπάθεια ν’ αγωνιστούν ομαδικά.. Στις αλάνες, έξω στη φύση, στον καθαρό αέρα, παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι για μία έστω ευχάριστη στιγμή της ζωής μας. Εκεί, στον απέραντο χώρο της φύσης ο άνθρωπος βρίσκει το στοιχείο του…”

Αυτό είναι αθλητισμός!
Αυτό είναι ζωή, αυτό είναι η “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”.
Μ’ αυτά τα ιδεώδη δημιουργήθηκε, μ’ αυτά πορεύτηκε, μ’ αυτά συνεχίζει…

ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ
Ποιοι ήταν όμως αυτοί που δημιούργησαν την Αναγέννηση; Τα ονόματά τους τα γνωρίζουμε.
Ας δούμε σήμερα μέσα απ’ αυτό το αφιέρωμα και τα πορτραίτα τους.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ
Ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου μας.
Φαρμακοποιός και έμπορος.
Με το παρατσούκλι “Αφεντούλης” ασχολούνταν με αντιπροσωπείες και άλλα συναφη είδη φαρμακείου. Το φαρμακείο του ήταν στην Λαρίσης – πεζόδρομος.

Το 1944 το φαρμακείο του κάηκε ολοσχερώς και μετά απο μικρό χρονικό διάστημα ο Καραθάνος αναχώρησε για τη Λάρισα. Αριστος έμπορος της εποχής, είχε την εκτίμηση της Καρδιτσιώτικης κοινωνίας. Στις συναλλαγές του ήταν “σφιχτός” και απόλυτος αλλά και καθαρός όπως και στις εξηγήσεις του.

Απειρες όμως ήταν οι φορές που προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες και χρήματα για φιλανθρωπικούς και αθλητικούς σκοπούς και ιδιαίτερα στη νεολαία.
Ο γιός του Δημήτρης Καραθάνος έγινε Δήμαρχος Λάρισας επι σειρά ετών.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΛΑΜΙΩΤΗΣ
Καπνέμπορας. Ενα επίλεκτο και φιλοπρόοδο μέλος της κοινωνίας της Καρδίτσας, “τρελός” με τον αθλητισμό. Ανήκει στην οικογένεια των Παλαμιωτών που πρόσφεραν τόσα πολλά στο χώρο του αθλητισμού της Καρδίτσας και στην Αναγέννηση

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΣ
Γεννήθηκε πριν την απελευθέρωση. Το 1872. Σπούδασε νομικά και διατέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και Δημοτικός Σύμβουλος, ενώ το 1928 εκλέχθηκε βουλευτής της επαρχίας της Καρδίτσας. Ηταν απο τα ιδρυτικά μέλη και του Σκοπευτικού Συλλόγου Καρδίτσας το 1915.

ΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ
Σφαιροβόλος αθλητής, είχε στην ιδιοκτησία του ατμόμυλο. Γόνος αθλητικής οικογένειας απο την οποία προήλθε και ο Πέτρος Παρθένης με τον γνωστό αλευρόμυλο που λειτουργούσε για πολλά χρόνια κοντά στο Δημοτικό Στάδιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΦΦΑΣ
Οικονομικός παράγοντας της πόλης. Τραπεζίτης, διατηρούσε την γνωστή τράπεζα “Κόφφα” της εποχής. Παθιασμένος φίλαθλος με τον αθλητισμό και με μεγάλη συμμετοχή στα κοινά για την ανασυγκρότηση της Καρδίτσας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ
Δάσκαλος και αργότερα επιθεωρητής. Θείος του διεθνούς φήμης λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη, ο οποίος επισκέφθηκε την Καρδίτσα το 1924 και έμεινε επτά μήνες στο Βαρούσι (που ήταν η πιο παλιά οδός της πόλης μας).
Στην ενεργό δύναμη της Αναγέννησης ήταν και ο Αποστόλης Σαμαράκης, ποδοσφαιριστής την περίοδο του 1930.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γενικός Γραμματέας του πρώτου ιδρυτικού συμβουλίου. Γέννημα θρέμα της αγροτιάς και του κάμπου. Νέος ξεκίνησε ως γραμματέας του συλλόγου και αφοσιώθηκε στο κίνημα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αργότερα έγινε δημοσιογράφος και ένθερμος υποστηρικτής του “Αγροτικού Ζητήματος”, αγωνίστηκε με όλη του την ψυχή και με άλλους για την απαλλοτρίωση και το ξεσκλάβωμα του αγρότη. Πυρινα άρθρα ξεσήκωναν τους “κολλήγους” και συνέβαλαν στην επανασταση.
Ο πατέρας του Απόστολος Σαμαρόπουλος, γνωστός κι αυτός για τα φίλαθλα συναισθήματά του, ίδρυσε την εφημερίδα “Θεσσαλιώτης”.

Δείτε πιο κάτω ένα από τα (επίσης) άπειρα αφιερώματα που κάναμε στην εκπομπή “Στη Σέντρα” για τα γενέθλια της ΑΣΑ. Κάθε φορά με  διαφορετικές αλλά σπουδαίες κιτρινόμαυρες προσωπικότητες που φόρεσαν τη φανέλα της…

Exit mobile version