40 χρόνια δράσης για την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών

Η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών δημιουργήθηκε από την ανάγκη ύπαρξης ενός μαζικού και δυναμικού οργάνου, για την προώθηση των προβλημάτων των χωριών της ορεινής περιοχής του ν. Καρδίτσας, των ιστορικών Αγράφων.

Οι πρώτες συντονισμένες ενέργειες άρχισαν το 1980, από το Δ.Σ. του συλλόγου Αμαραντιωτών «Το Μαστρογιάννη» με πρωτοβουλία του Βασ. Τσαντήλα και από εκπροσώπους φορέων των Αγραφιώτικων χωριών και κατέληξαν στη διεξαγωγή του Α’ ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19/8/1984 στον Αμάραντο. Απότοκος του συνεδρίου υπήρξε η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών, με ιδρυτικά μέλη τις κοινότητες και Συλλόγους των τ. Δήμων Ιτάμου, Καλλιφωνίου και Δολόπων, και στη συνέχεια τις κοινότητες των τ. Δήμων Νεβροπόλεως, Μενελαΐδος, Ιθώμης, Μουζακίου, Ταμασίου και Ρεντίνας.

Κυρίαρχο όργανο της Ένωσης είναι η Γενική Συνέλευση, από την οποία εκλέγεται 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο με 4ετή θητεία (τροποποίηση καταστατικού 2022), με συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων. Στο διάστημα λειτουργίας της η Ένωση έκανε αισθητή
την παρουσία της προς κάθε κατεύθυνση (Πολιτεία, Φορείς, Κόμματα, Μ.Μ.Ε. κλπ.) σε μια διαρκή προσπάθεια προώθησης των στόχων της. Ορισμένες από τις πιο σημαντικές επιτυχίες της που άλλαξαν την εικόνα της Αγραφιώτικης ζώνης είναι:

1. Η οργάνωση οκτώ Αναπτυξιακών Συνεδρίων: Αμάραντος 1984, Καστανιά 1986, Καροπλέσι 1988, Ρεντίνα -Σμόκοβο 1990, Καρδίτσα 1992, Κανάλια – Μοσχάτο 1994, Φυλακτή – Πεζούλα 1996, Νεράιδα 1998 και 10 Ημερίδων με θέματα Τουρισμού, Πολιτισμού και Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών

Exit mobile version