41 οικογένειες προσφύγων ζουν στην Καρδίτσα

 

Αφήσαν πίσω τις χώρες τους, τα σπίτια τους, το βιος τους και ξεκίνησαν να βρουν μια καλύτερη και σίγουρα πιο ασφαλή ζωή σε προορισμό…άγνωστο. Οι πιο τυχεροί, αυτοί που κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα χωρίς απώλειες-ανθρώπινες- αφού περιπλανήθηκαν και σίγουρα ταλαιπωρήθηκαν, εντάχθηκαν τελικά στο Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA που χρηματοδοτείται από την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος το 2018 ανέρχεται σε 155 εκ. ευρώ και θα επιτρέψει στην Υ.Α. να δημιουργήσει σταδιακά 27.000 θέσεις στέγασης στον αστικό ιστό ως το τέλος του χρόνου. Η πλειοψηφία των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων θα βρίσκεται σε πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ ως 2.000 θέσεις θα βρίσκονται στα νησιά.

Το πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης μέσω προπληρωμένων καρτών του ESTIA έχει στόχο να βοηθήσει 45.000 ανθρώπους το 2018. Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο παραλαμβάνουν ένα προκαθορισμένο μηνιαίο ποσό μέσω της κάρτας τους. Αυτό τους επιτρέπει να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες όπως αυτοί επιλέγουν.

Στην Καρδίτσα το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΝΚΑ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες.

223 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο διαβιούν στην Καρδίτσα υποστηριζόμενοι από το πρόγραμμα ενώ συνολικά τον τελευταίο χρόνο “πέρασαν” από την πόλη 323 άτομα.

41 οικογένειες φιλοξενούνται σε διαμερίσματα στην πόλη της Καρδίτσας. Από αυτούς τα 109 είναι παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών (60 αγόρια και 49 κορίτσια) και οι 114 είναι ενήλικες από 18 έως 64+ ετών (53 άνδρες και 61 γυναίκες).

Ο συνολικός αραβόφωνος πληθυσμός αριθμεί σε 187 άτομα, τα οποία προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Λίβανο, την Παλαιστινιακή Αρχή και κάποιοι είναι Ανιθαγενείς (χωρίς ιθαγένεια).

Ο συνολικός γαλλόφωνος πληθυσμός αριθμεί σε 36 άτομα, τα οποία προέρχονται από το Μπουρούντι, το Καμερούν, τη Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.

Από τον συνολικό πληθυσμό του προγράμματος φιλοξενίας της Καρδίτσας, τα 61 άτομα είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, ενώ οι 162 είναι Αιτούντες Άσυλο και σε αναμονή ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

 

Η ζωή στην πόλη

Ο “ΝΑ” μίλησε με τη συντονίστρια του προγράμματος στην Καρδίτσα κ. Χρυσαυγή Σέγγη και την Διαχειρίστρια των δεδομένων του προγράμματος κ. Λαμπρινή Τριάντου οι οποίες στην κυριολεξία είναι οι…άνθρωποι των προσφύγων στην Καρδίτσα.

Η ζωή των προσφύγων στην Καρδίτσα σε μια πόλη άγνωστη για εκείνους που ουσιαστικά αποτελεί έναν προσωρινό σταθμό μέχρι τον τελικό προορισμό τους σε γενικές γραμμές κυλά ήρεμα. Προσπαθούν να συνυπάρξουν με την τοπική κοινωνία χωρίς προβλήματα και εντάσεις. Τα παιδιά έχουν εγγραφεί στα σχολεία πληρώντας όπως διαβεβαίωσαν οι κ.κ. Σέγγη και Τριάντου όλες τις προυποθέσεις (εμβόλια, υγειονομικούς ελέγχους κλπ) ενώ αρκετοί ενήλικες έχουν παρακολουθήσει μαθήματα ελληνικών τα οποία εθελοντικά τους παρείχαν Καρδιτσιώτες εκπαιδευτικοί.

Συνολικά 32 άτομα έχουν απασχοληθεί σε αγροτικές εργασίες (μάζεμα πιπεριάς, μάζεμα καπνού, σκάψιμο, ξεχορτάριασμα, κλπ) για την περίοδο Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2018.

Τους τελευταίους μήνες συμμετείχαν σε διαφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως σε εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, σε εκδήλωση της Ενωσης Γυναικών Ελλάδας ακόμα και στα Καραισκάκεια όπου παρουσίασαν παραδόσεις του τόπου τους.

Το μετά

Το ζήτημα για τους ανθρώπους αυτούς είναι τί θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος. Το πρόγραμμα φιλοξενίας ολοκληρώνεται στο τέλος του 2019 και εκείνοι θα πρέπει να αποφασίσουν τί θα κάνουν. Θα αναζητήσουν την τύχη τους σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωζώνης, θα μείνουν στην Ελλάδα, θα μείνουν στην Καρδίτσα πατώντας όμως στα πόδια τους και αναζητώντας δουλειά που θα τους εξασφαλίζει τα προς το ζειν; Πρέπει μέχρι το τελος του προγράμματος να αποφασίσουν…

Exit mobile version