78 χρόνια από την οριστική απελευθέρωση

Η Κεντρική Πλατεία μετά την πρώτη απελευθέρωση της Καρδίτσας στα χρόνια της Κατοχής

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το θάνατο του ανυπέρβλητου Μίκη Θεοδωράκη, το έργο του οποίου συνδέθηκε με την ψυχή και το μυαλό ενός ολόκληρου λαού.

Η σημερινή ημερομηνία όμως είναι ορόσημο και σε ότι αφορά την Καρδίτσα καθώς  συμπληρώνονται 78 χρόνια από την οριστική απελευθέρωση της περιοχής από τη ναζιστική κατοχή.

Οι ναζιστικές δυνάμεις δεν ένιωθαν ασφαλείς στην Καρδίτσα και προχωρούσαν σε  απάνθρωπες τακτικές με ομαδικές εκτελέσεις, εμπρησμούς κλπ. Οι επανειλημμένες επιθέσεις των αντιστασιακών, η θέση της Καρδίτσας δίπλα στα απάτητα Άγραφα και οι διεθνείς εξελίξεις στο μέτωπο, τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την Καρδίτσα τις πρωινές ώρες της της 2ας Σεπτέμβρη 1944.
Η Καρδίτσα ελευθερώνεται από την ξένη κατοχή οριστικά, νωρίτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ήταν η δεύτερη φορά που ο ηρωικός τούτος τόπος αποτίναζε τον κατοχικό ζυγό. Είχε  προηγηθεί ο Μάρτιος του 1943 όπου κάτω από την ασφυκτική πίεση της ΕΑΜικής αντίστασης, είχαν εγκαταλείψει την Καρδίτσα οι ιταλικές κατοχικές δυνάμεις, με την Καρδίτσα να γίνεται η πρώτη ελεύθερη πόλη σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη συνέχεια να μετατρέπεται μαζί με τον ορεινό όγκο του Νομού σε «πρωτεύουσα» της ελεύθερης Ελλάδος.
Κ.Π.