Σε απόγνωση οι αγρότες στον Τύρναβο – Καταστροφή στις καλλιέργειες από σφοδρή χαλαζόπτωση (ΦΩTO)

Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση με τον αγροτικό σύλλογο Τυρνάβου να σημειώνει πως οι καταστροφές είναι μεγάλες

Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση με τον αγροτικό σύλλογο Τυρνάβου να σημειώνει πως οι καταστροφές είναι μεγάλες, καθώς η διάρκεια αλλά και το μέγεθος της χαλαζόπτωσης ήταν έντονα
Με ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και χαλάζι μας αποχαιρέτησε ο Μάιος με πολύ έντονα φαινόμενα να σημειώνονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Η κακοκαιρία προκάλεσε αρκετά σοβαρά προβλήματα σε δρόμους ενώ σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητη ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Εκτός από την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από την σφοδρή βροχόπτωση και ο Τύρναβος επλήγη από τα έντονα φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση που προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες, που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο. Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση με τον αγροτικό σύλλογο Τυρνάβου να σημειώνει πως οι καταστροφές είναι μεγάλες, καθώς η διάρκεια αλλά και το μέγεθος της χαλαζόπτωσης ήταν έντονα.

Άμεσα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και Γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ, Στέλιος Τσικριτσής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, Σπύρο Σπυρόπουλο και αναμένεται τις επόμενες μέρες περιοδεία με κλιμάκιο της διοίκησης του οργανισμού.

Ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και ορίστηκε γενική συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη όπου καλούνται όλοι οι αγρότες της περιοχής ώστε να συναποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Διεκδικούμε:
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.

Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής την φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.

Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

Ενίσχυση όλων των αγροτών της περιοχής λόγω των επιπλέον καλλιεργητικών εξόδων.

Επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από «αέρος» δεν επαρκεί.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται χρόνο με τον χρόνο εντονότερες και θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να βρει τρόπους ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες αυτής στις καλλιέργειες.

Exit mobile version