Κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα από την ΕΟΑΣΚ

 

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν νωρίς σήμερα το μεσημέρι αγρότες μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στα γραφεία του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Οι αγρότες συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αντρέα Σπυρόπουλο και του κατέθεσαν την αγωνία τους για τη φετινή χρονιά που εξελίσσεται με το χειρότερο τρόπο για όλες τις καλλιέργειες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων.

Ζήτησαν άμεσες εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις ειδικά για τα βαμβάκια όχι για επανασπορές, αλλά για το σύνολο της καλλιέργειας, αφού πλέον δεν υπάρχει χρόνος να μπουν ξανά στα χωράφια τους και για το τριφύλλι, όπως και τη βιομηχανική τομάτα, αλλά και τα σιτηρά που έχουν πληγεί από τις βροχοπτώσεις και έχουν σημαντική ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση.

Ο πρόεδρος της Ε.Ο.Α. Σ Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι οι αγρότες ζητούν να αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνει τους αγρότες για τις ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες από όλα τα καιρικά φαινόμενα. Ειδικά για το βαμβάκι όπως τους διευκρίνησε ο κ. Σπυρόπουλος φαίνεται ότι θα υπάρξουν αδικίες με τις αποζημιώσεις για τις επανασπορές.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κώστας Τζέλλας, Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, ανέφερε ότι οι μεγάλες ζημιές μετά τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις αφορούν το τριφύλλι, μηδική, βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι, αλλά και κηπευτικά. «Οι βροχοπτώσεις που σημειώνονται από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα, δυστυχώς δεν επιτρέπουν στους αγρότες να σπείρουν ακόμη βαμβάκι. Τα σιτάρια έχουν πέσει και έχουν κολλήσει μύκητα.

Οπότε η αναμενόμενη παραγωγή δυστυχώς δεν θα υπάρχει. Τα βαμβάκια που έχουν σπαρθεί σαπίζουν λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων. Ο ΕΛΓΑ όμως, δεν αποζημιώνει καμία από αυτές τις ζημιές. Είναι απαραίτητο να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, αυτό το διαχρονικό μας αίτημα, και να αποζημιώνει από όλα τα αίτια στο 100% της παραγωγής και στο 100% της ζημιάς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Exit mobile version