Οι… μπουλντόζες που ξεκοιλιάζουν δάση και ανοίγουν δρόμους για την τσιμεντοποίηση παρθένων ορεινών περιοχών της χώρας δεν έχουν φραγμό…

Πριν λίγες ημέρες άρχισε η κατεδάφιση της περιοχής NATURA στα Ορη Βάλτου, μια ανάσα από τα Αγραφα, για την τοποθέτηση 16 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών…

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΟΡΗ ΒΑΛΤΟΥ.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα που έρχεται από την Αιτωλοακαρνανία που “απολαμβάνει” ήδη τα “ευεργετικά” αποτελέσματα της “πράσινης ανάπτυξης”!

«Τοποθετήθηκαν 10 ανεμογεννήτριες στην κορυφή Γάβροβο (1.781m) και 6 ανεμογεννήτριες στην κορυφή Χιονάκι (1.507m). Δεκάδες χιλιόμετρα νέας οδοποιίας ανοίχτηκαν μέσα σε παρθένα δάση και σε απάτητες πλαγιές, χιλιάδες τόννοι (ενισχυμένου με χάλυβα) σκυροδέματος φυτεύτηκαν μια για πάντα στις κορυφογραμμές. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν εγκατασταθούν και οι 130 (περίπου) ανεμογεννήτριες στα Όρη Βάλτου, όπως βλέπουμε στον χάρτη της ΡΑΕ ότι σχεδιάζεται να γίνει…

  Και οι δύο αυτές κορυφές, όπως και ολόκληρη η οροσειρά του Βάλτου (σε Άρτα & Αιτ/νία), μαζί με την κοιλάδα του Αχελώου και τα βουνά Μυρμιτζάλα και Κοκκινόλακος, βρίσκονται εντός των ορίων της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και προστατευόμενης περιοχής, ενταγμένης στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000, με την κωδική ονομασία “GR2110006 – KOILADA ACHELOOU KAI ORI VALTOU” (δείτε περισσότερα εδώ).

Η αδειοδότηση τέτοιων έργων σε τέτοιες περιοχές στην Ελλάδα, γίνεται εύκολα, ύστερα από εκπόνηση  μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και ειδικών οικολογικών αξιολογήσεων (ΕΟΑ) που συνήθως συντάσσονται με το αζημίωτο και «υπό την επίβλεψη» των εμπλεκόμενων εταιριών έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους  και να είναι υλοποιήσιμο το έργο. Σκέτη χαρτούρα, και από ουσία τίποτα. Υποτίθεται επίσης, ότι κατά την διάρκεια των έργων τηρούνται κάποιοι περιβαλλοντικοί όροι που ελαχιστοποιούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, η οποία προκαλείται από αυτά.»

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο (εδώ) χαρακτηριστικά δημοσιεύματα και φωτογραφίες απο το βιασμό της φύσης.