Ανησυχία στον κάμπο της Καρδίτσας από τα σενάρια αύξησης του ΕΝΦΙΑ

*Διαβεβαιώσεις για μη πρόσθετο φόρο στα αγροτεμάχια είχε δώσει το Φεβρουάριο το ΥπΑΑΤ

Ανησυχία έχει επιφέρει στις τάξεις των αγροτών του κάμπου της Καρδίτσας, η φημολογία για πρόσθετες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από το 2019 τα αγροτεμάχια θα λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Αύξηση της φορολογικής βάσης;

Η φημολογούμενη αυτή εξέλιξη, η υλοποίηση της οποίας μοιάζει με «εφιάλτη» για τους συντελεστές παραγωγής, πηγάζει από την πιθανότητα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης ενόψει της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% που προανήγγειλε βέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον εν λόγω φόρο και φορολογούνται μόνο με τον βασικό, ο οποίος ξεκινά από το 1 ευρώ/στρέμμα, με το τελικό ποσό να προκύπτει από μια πλειάδα άλλων συντελεστών που σχετίζονται με την επιφάνεια, τη θέση, τη χρήση του οικοπέδου, αν είναι αρδευόμενο ή όχι κ.λπ.

Έχει ξαναπαίξει το σενάριο


Να θυμίσουμε ότι ανάλογη αναστάτωση είχε προκληθεί και τον χειμώνα στους αγρότες, καθώς υπήρχε πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων το 2018 μέσα από την άνοδο του αγροτικού ΕΝΦΙΑ, όπως είχε προειδοποιήσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ). Συγκεκριμένα η ΠΕΜ τότε όπως φαίνεται και στο πρωτοσέλιδο του «ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ» είχε κάνει λόγο για αυξήσεις που θα έφταναν ακόμη και στα 12 ευρώ το στρέμμα.

Διαβεβαιώσεις υπουργείου στα μπλόκα για μη αύξηση


Με αφορμή μάλιστα τα σενάρια αυτά, τον Φεβρουάριο, στη συνάντηση που είχε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με εκπροσώπους του αγροτικού κινήματος στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων, είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΕΝΦΙΑ ούτε κάποιος συμπληρωμα- τικός φόρος στα αγροτεμάχια!

Απαιτούνται καθαρές κουβέντες

Η κυβερνητική δέσμευση λοιπόν υπάρχει, ωστόσο οι αγρότες εύλογα φοβούνται ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμα ένα «χαράτσι» και μάλιστα επί του συντελεστή παραγωγής, που θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος. Το τοπίο γύρω από το θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει και απαιτείται να πάρει θέση το υπουργείο.

Ο αγροτικός κόσμος, η ραχοκοκαλιά της υπαίθρου, δεν μπορεί να σηκώσει άλλες επιβαρύνσεις. Την εικόνα αυτή οφείλουν να μεταφέρουν και οι βουλευτές του Νομού, πιέζοντας προς την κατεύθυνση όχι απλώς της μη αύξησης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της λήψης μέτρων ουσίας για την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου…

Exit mobile version