Η πόλη του καφέ, η Λάρισα σήμερα ημέρα της  πανελλαδικής απεργίας στην εστίαση έμεινε χωρίς καφέ καθώς είναι καθολική η απεργία των καταστημάτων αναψυχής, εστιατορίων, μπαρ  και των καφέ, ενώ δεν λειτουργεί ούτε το take away…

Έτσι οι Λαρισαίοι σήμερα το πρωί έπεστρεψαν στια παλιές καλές συνήθειες και έφτιαξαν μόνοι τους τον καφέ για τη δοπυλειά στο μπρίκι ή το σέϊκερ.

Έμεινε χωρίς καφέ η..πόλη του καφέ- καθολική η απεργία στα μαγαζιά εστίασης

Όλα τα μαγαζιά στο κέντρο αλλά και περιφερειακά κατέβασαν ρολά έχοντας ως βασικό μέτρο διεκδίκησης για τη σημερινή τους απεργία τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για την κάλυψη των απωλειών που προκαλούν στην αγορά οι νεόι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Από νωρίς στις πλατείες και στους δρόμους της πόλης όπου υπάρχουν καταστήματα εστίασης, το μόνο που αντικρίζει κανείς, είναι κατεβασμένα ρολά.

Έμεινε χωρίς καφέ η..πόλη του καφέ- καθολική η απεργία στα μαγαζιά εστίασης

Έμεινε χωρίς καφέ η..πόλη του καφέ- καθολική η απεργία στα μαγαζιά εστίασης

Δεν ακολουθούν οι αλυσίδες

Παρ’ όλα αυτά ήδη υπάρχει ένα σημαντικό «ρήγμα» μεταξύ των επαγγελματιών αφού οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης και καφέ εμφανίζονται απρόθυμες να κλείσουν τα καταστήματα τους θεωρώντας ότι το κόστος θα είναι μεγάλο. Διαμήνυσαν, ωστόσο, πως πέραν του ιδιόκτητου δικτύου, οι franchisees είναι ελεύθεροι να λάβουν μόνοι τους την απόφαση για συμμετοχή ή όχι. Έτσι μπορεί να παρατηρηθεί το φαινόμενο καταστήματα με την ίδια δημοφιλή «ταμπέλα» να είναι κλειστά σε κάποια περιοχή και σε άλλη πάλι να είναι ανοιχτά!

«Η ΕΠΟΕΣ δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο για να δώσει γραμμή. Κάθε επιχείρηση κρίνει και πράττει αναλόγως. Ωστόσο πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι μεγάλες αλυσίδες δεν είναι εύκολο να κλείσουν», λέει στο newmoney.gr ο γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ.) κ. Γιάννης Λιάρος.

Χθες το απόγευμα η ΕΠΟΕΣ είχε τηλεδιάσκεψη με τον Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη, τον υφυπ. παρά τω πρωθυπουργώ κ. Ακη Σκέρτσο και τον ΓΓ του υπ. Οικονομικών προκειμένου να παρουσιάσει την κατάσταση, τη θέση αλλά και τις προτάσεις των αλυσίδων της οργανωμένης εστίασης.

Έμεινε χωρίς καφέ η..πόλη του καφέ- καθολική η απεργία στα μαγαζιά εστίασης

«Πρώτα απ’ όλα αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει μία παρέμβαση στο ζήτημα των ενοικίων, που είχε βοηθήσει σημαντικά το προηγούμενο διάστημα. Έπειτα είναι το ΦΠΑ που θεωρούμε ότι μία μείωση του θα έλυνε πολλά ζητήματα λόγω και των πιέσεων που δεχόμαστε απ’ τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, των υλικών συσκευασίας αλλά και του ενεργειακού κόστους. Επίσης ζητάμε τη μείωση του ΕΦΚ στον καφέ καθώς και επέκταση της λειτουργίας εργαλείων που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα επιδότησης της εστίασης που δόθηκε μέσω του ΕΣΠΑ. Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, ζητάμε τη μετάθεση κατά ένα έτος, όπως έκαναν κι άλλες χώρες, της ενεργοποίησης του ειδικού Τέλους για τα πλαστικά μίας χρήσης που είναι δρομολογημένο να ξεκινήσει 1/1/2022. Το τελευταίο μαζί με τα ενοίκια νομίζουμε ότι μπορεί να τα ικανοποιήσει η κυβέρνηση και θα αποτελέσει μία καλή βάση», σημειώνει ο κ. Λιάρος.

Τα μηνύματα της κυβέρνησης στη σύσκεψη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση θα απαντήσει σε κάθε μία απ’ τις προτάσεις ως το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο φρόντισε να διαμηνύσει δια στόματος τόσο του κ. Γεωργιάδη όσο και του κ. Σκέρτσου ότι αφενός δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μείωση ΦΠΑ ενώ στο κομμάτι του ενεργειακού κόστους η κρατική επιδότηση διευρύνθηκε και στη μεσαία Τάση, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει βοήθεια και στις επιχειρήσεις. Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να χορηγηθούν τα αδιάθετα Κεφάλαια απ’ τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την εστίαση αλλά και τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία εκτιμάται ότι φθάνουν τα 160 εκατ. ευρώ (70 εκατ. ευρώ απ’ το πρόγραμμα της εστίασης και άλλα 90 εκατ. ευρώ απ’ το πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών καταλυμάτων). Κάτι όμως που θα κριθεί αφενός απ’ το εάν η Κομισιόν δώσει τελικά το πράσινο φως για παράταση του έκτακτου προγράμματος κρατικής βοήθειας ως τον Ιούνιο του 2022 (σσ λήγει στο τέλος του 2021) και κατόπιν φυσικά σχετικής απόφασης του πρωθυπουργού. Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν αδιάθετα στο πρόγραμμα της εστίασης μιας και περίπου το 30% των 40.000 επιχειρήσεων που είχαν αιτηθεί της επιδότησης, παρουσίαζαν πτώση τζίρου μικρότερη του 30% σε σύγκριση με το 2019, που αποτελούσε και βασικό όρο.

Έμεινε χωρίς καφέ η..πόλη του καφέ- καθολική η απεργία στα μαγαζιά εστίασης

Οι επαγγελματίες πάντως τόσο στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη όσο και τις προάλλες κατά τη συνάντηση των συνδικαλιστικών – θεσμικών φορέων του κλάδου με τον πρωθυπουργό υπογράμμισαν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι αφενός με μία κατακόρυφη πτώση της κίνησης τις πρώτες ημέρες ενεργοποίησης των περιοριστικών μέτρων ως και κατά 30% αλλά και πίεσης λόγω των ανατιμήσεων.

Το ψήφισμα

Το Ψήφισμα που θα παραδοθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα που έχει συντάξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ):

Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Έμεινε χωρίς καφέ η...πόλη του καφέ- καθολική η απεργία στα μαγαζιά εστίασης

Παράλληλα, η ΠΟΕΣΕ ζητεί τα παρακάτω διαρθρωτικά μέτρα:

1. Η σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης.

2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Ουρές για ένα… καφέ take away λόγω της απεργίας στην εστίαση

Ουρές σε καταστήματα take away και αρτοζαχαροπλαστεία για ένα… καφέ σχηματίζονται από τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι λόγω της απεργίας στην εστίαση προσπαθούν να βρουν λύσεις.