Την «ένταση» της αντίστροφης μέτρησης έχουν αρχίσει και «μετρούν» κυβερνητικά στελέχη εκτιμώντας ότι αυτό, το πρώτο Σαββατοκύριακο του νέου χρόνου, ο πρωθυπουργός θα οριστικοποιήσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ένας δομικός ανασχηματισμός με κομβικές κινήσεις στο παζλ του υπουργικού συμβουλίου συμπεριλαμβάνεται στα επικρατέστερα σενάρια, αποτελεί σταθμό για «γαλάζιους» βουλευτές που αναμένουν την υπουργοποίησή τους και κρύβει όπως ακούγεται ορισμένα «μυστικά» για την στρατηγική πλοήγηση που επιδιώκει ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Η σχετική ανακοίνωση δεν αποκλείεται να αποδειχθεί θέμα ωρών, αν και βασικοί «παίκτες» της κυβερνητικής παράταξης θεωρούν κρίσιμο το διάστημα των κυοφορούμενων αλλαγών από σήμερα και μέχρι την επόμενη Κυριακή.

Σε κάθε περίπτωση ένας ανασχηματισμός και δη δομικός εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετικά δύσβατη υπόθεση λόγω της σύνθετης συγκυρίας: η μάχη κατά της πανδημίας συνεχίζεται, το εθνικό εγχείρημα του εμβολιασμού μόλις άρχισε και στα ερωτήματα για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό προστίθενται όλο και περισσότερα.

Από την άλλη πλευρά κυβερνητικοί που δεν αποκλείουν άμεσες κινήσεις από τον πρωθυπουργό, όσον αφορά στον ανασχηματισμό, τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει πάση θυσία να επιταχύνει μέσα στον πρώτο τρίμηνο του 2021 τους μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς και να δρομολογήσει πρωτοβουλίες, εντός και εκτός βουλής, με στόχο την ψήφιση νομοσχεδίων που βρίσκονται στα σκαριά και την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την σταδιακή επιστροφή στο πεδίο ισχυροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιοι άνθρωποι προβλέπουν ότι στην πορεία αυτή θα επιδιώξει να ενισχύσει το κυβερνητικό σχήμα ακολουθώντας την γραμμή «οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις». Αυτό σημαίνει ότι επιμένει στην ανάδειξη σε θέσεις-κλειδιά όχι μόνο στελεχών από την κοινοβουλευτική του ομάδα αλλά και τεχνοκρατών. «Το απέδειξε με την σύνθεση της πρώτης του κυβέρνησης, θα το κάνει και στη συνέχεια», λέει χαρακτηριστικά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του δεν εμμένει στην ανάγκη υπουργοποίησης «και άλλων από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα».

Το Μέγαρο Μαξίμου ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τα σενάρια για το προφίλ και τον χρόνο του ανασχηματισμού- αλλά την ίδια ώρα στα κυβερνητικά γραφεία ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι ο πρωθυπουργός αν και δεν αφήνει χαραμάδες ενημέρωσης ειδικά στους άμεσα ενδιαφερόμενους έχει λάβει τις αποφάσεις του για τα βήματα καθοριστικής σημασίας στην αφετηρία του 2021. Σκοπεύει να φέρει τα πάνω-κάτω, να αφήσει εκτός υπουργικού ακόμη και κορυφαίους υπουργούς; Αφήνει την συζήτηση περί εσωκομματικών ισορροπιών να εξελίσσεται ή δίνει περισσότερο βάρος στην συγκρότηση του μεταρρυθμιστικού προφίλ της κυβέρνησής του διατηρώντας στην πρώτη γραμμή εξωκοινοβουλευτικούς (και μη) υπουργούς που έχουν αναμφίβολα πετύχει πολλά στοιχήματα μέσα στους 18 μήνες;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός πιστεύει πολύ στις δυνατότητες κάποιων κορυφαίων υπουργών, οι οποίοι και θα παραμείνουν στις θέσεις τους στον προσεχή ανασχηματισμό. Οι συγκεκριμένοι υπουργοί έχουν ήδη συγκεντρώσει αυξημένες αρμοδιότητες και αναλάβει ειδικές αποστολές.

Υπάρχουν και άλλοι, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στη …λίστα των προς αποχώρηση από το περασμένο καλοκαίρι- τότε που ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε κάποιες «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα. Παραμένουν στην ίδια λίστα; Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει λεπτομερείς σημειώσεις για το «αποτύπωμα» του κάθε υπουργού και όπως συμπληρώνουν στενοί του συνεργάτες «μόνο εκείνος ξέρει εάν και πότε θα κρίνει σκόπιμο να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα».

Πηγή : protothema