Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταγγελίας καλεί η “Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην “πράσινη” ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Αγραφα” για τη Δευτέρα το απογευμα, με αφορμή το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που κατατίθεται προς ψήφιση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συγκέντρωση τη Δευτέρα 4 Μαΐου στις 19.00 στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας.
Την Δευτέρα είναι ημέρα έναρξης στην βουλή της συζήτησης για την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου που κατατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας και διευρύνει το νομοθετικό πλαίσιο για την λεηλασία και την καταστροφή της φύσης στο όνομα του κέρδους των εργολάβων και της “ανάπτυξης”.
Η λεηλασία της φύσης και των δημόσιων χώρων από τις πολυεθνικές εταιρείες οι περιβαλλοντικές αλλαγές η οικονομική εκμετάλλευση, η καταστροφή δραματικά των οικοσυστημάτων και των ειδών τους όλο και περισσότερο συνδέονται με τις ασθένειες, όπως ο covid–19, δημιουργούν τις συνθήκες για τις καταστροφικές συνέπειες και την εξάπλωση των λοιμωδών ασθενειών. Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:

1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης .
2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) . Οι αρμοδιότητές τους συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καταργώντας έτσι την αυτοτέλειά και την αποτελεσματικότητά τους.
3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών. Επιταχύνει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, με περιορισμό του χρόνου έκδοσης των αδειών στις 120 μέρες.
5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων. Αναγνώριση των «οικιστικών πυκνώσεων» και δυνατότητα «τακτοποίησης» έναντι τιμήματος, για χρονικό διάστημα 30 ετών, των κατοικιών που έχουν χτιστεί εντός δασών και δασικών εκτάσεων, διαιωνίζοντας πρακτικά το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.
6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
Υπογράφουμε για την απόσυρση του νομοσχεδίου εδώ: http://chng.it/dBX8Y9hm

Συγκέντρωση την Δευτέρα 4/5/2020 19.00 στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας με όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής και συλλογικής αυτοπροστασίας.»

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην ‘’Πράσινη ‘’ Ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα