Η αναβολή της προγραμματισμένης για την Τετάρτη εκτόξευσης της αποστολής Demo-2 της NASA από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ απογοήτευσε πολύ κόσμο, που περίμενε να δει ζωντανά την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην αμερικανική διαστημική ιστορία. Ο καιρός δεν «συνεργάστηκε», οπότε και η NASA και η SpaceX αναμένουν το επόμενο «παράθυρο εκτόξευσης», που είναι το Σάββατο.

Ο λόγος της αναβολής

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση εξελισσόταν ομαλά την Τετάρτη, χωρίς να προκύπτουν τεχνικής φύσης προβλήματα στον πύραυλο Falcon 9 ή την κάψουλα Crew Dragon της SpaceX. Ωστόσο ενώ φορτώνονταν τα καύσιμα και με τη στιγμή της εκτόξευσης να πλησιάζει (4.33 τοπική ώρα), ο διευθυντής εκτόξευσης της SpaceX, Μάικ Τέιλορ, ενημερώθηκε πως δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο για αναμονή μέχρι να βελτιωθεί ο καιρός, καθώς η βροχή, οι νεφώσεις, οι αστραπές και ο ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα είχαν ξεπεράσει τα προβλεπόμενα όρια σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Συνεχίζουμε να παραβιάζουμε κάποιους διαφορετικούς μετεωρολογικούς κανόνες με τους οποίους πλέον δεν περιμένουμε να τελειώνουμε έγκαιρα για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε εκτόξευση σήμερα» είπε ο Τέιλορ περίπου 20 λεπτά πριν τη στιγμή της εκτόξευσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τζιμ Μπράιντενσταϊν, διευθυντής της NASA, αργότερα, υπήρχε προβληματισμός πως εάν γινόταν τελικά η εκτόξευση μπορεί να προκαλούσε αστραπές.

Εν τέλει η απόφαση αναβολής ελήφθη 17 λεπτά πριν τη στιγμή της εκτόξευσης. Η επόμενη προσπάθεια θα γίνει το Σάββατο, 30 Μαΐου.

Γιατί η αναμονή ως το Σάββατο;

Barcroft Media via Getty Images

Βεβαίως, πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί πρέπει να μεσολαβήσουν τόσες ημέρες, από την Τετάρτη ως το Σάββατο, για να επιχειρηθεί ξανά εκτόξευση, και να μη γίνει απλά μερικές ώρες μετά ή έστω την επόμενη ημέρα. Η απάντηση είναι πως για να γίνουν εκτοξεύσεις στο Διάστημα απαιτούνται «παράθυρα εκτόξευσης» – επί της προκειμένης, το Σάββατο στις 3.22 μμ ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, που θα είναι ο προορισμός της αποστολής, θα βρίσκεται στο επιθυμητό σημείο σε σχέση με το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Space.com, ο Χανς Κένιγκσμαν, αντιπρόεδρος mission assurance της SpaceX, είχε εξηγήσει σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα πως είναι θέμα τροχιακής μηχανικής και συγχρονισμού, καθώς και άλλων παραγόντων, όπως πχ η κίνηση στον ίδιο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο καιρός φαινόταν να καθαρίζει καθώς πλησίαζε η εκτόξευση, και η αποστολή θα μπορούσε να προχωρήσει εάν υπήρχε περιθώριο άλλων 10 λεπτών, είπαν εκπρόσωποι της SpaceX– ωστόσο επί της προκειμένης δεν υπήρχε τέτοιο περιθώριο, καθώς η Demo-2 είχε μόνο στιγμιαίο «παράθυρο εκτόξευσης».

«Κάνουμε την ανάλυση πτήσης θεωρώντας πως οι θερμοκρασίες των καυσίμων είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο σημείο, έτσι ώστε να ξέρουμε τι επιδόσεις μπορεί να έχει ο πύραυλος- τι περιθώριο θα έχουμε» είπε ο Τζον Ίνσπρουκερ, μηχανικός της SpaceX. «Όταν αρχίσεις τη φόρτωση καυσίμου 35 λεπτά πριν την εκτόξευση, πρέπει να ξεκινήσεις αμέσως μόλις φτάσεις στο μηδέν» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως καθυστέρηση ακόμη και λίγων λεπτών θα είχε ως αποτέλεσμα μικρή αύξηση της θερμοκρασίας τους, και αυτό θα προκαλούσε μεταβολές ως προς τις επιδόσεις κατά την πτήση – κάτι που είναι ανεπιθύμητο.

Σε κάθε περίπτωση, εάν αναβληθεί και η εκτόξευση του Σαββάτου, η επόμενη ευκαιρία θα είναι την αμέσως επόμενη ημέρα, Κυριακή 31 Μαΐου.

Πηγή : huffingtonpost