Ο Τσανγκ Σονγκ Μιν, πρώην συνεργάτης του εκλιπόντος Νοτιοκορέατη προέδρου Κιμ Ντάε Γιουνγκ, υποστήριξε ότι η Βόρεια Κορέα κρύβει την αλήθεια για την επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του ηγέτη της και ότι, εξ όσων ο ίδιος γνωρίζει, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σε κωματώδη κατάσταση, σε μια δήλωση που έρχεται μετά από αρκετές φήμες για την πραγματική κατάσταση της υγείας του Βορειοκορεάτη δικτάτορα, τις οποίες επέτεινε το γεγονός ότι έχει κάνει φέτος λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις. «Εκτιμώ ότι είναι σε κώμα, αλλά δεν έχει τελειώσει η ζωή του», δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ο Τσανγκ Σονγκ Μιν, προσθέτοντας ότι η αδελφή του Κιμ, η 33χρονη Κιμ Γιο Γιονγκ, είναι έτοιμη να αναλάβει ορισμένες από τις εξουσίες του. «Δεν έχει ακόμη σχηματιστεί μια πλήρης δομή διαδοχής και έτσι η Κιμ Γιο Γιονγκ έρχεται στο προσκήνιο καθώς το κενό εξουσίας δεν μπορεί να διατηρηθεί για παρατεταμένη περίοδο», είπε.

Κι όλα αυτά μολονότι βορειοκορεατικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Κιμ να παρίσταται σε κυβερνητική συνεδρίαση την περασμένη Πέμπτη, όπως υποστήριξαν, αν και το Reuters ανέφερε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές τη γνησιότητά τους. Την περασμένη εβδομάδα, πηγές από τις νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες υποστήριξαν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν προήγαγε την αδελφή του σε υπ’ αριθμόν 2 στην Πιονγιάνγκ και ότι η τελευταία είναι τώρα επικεφαλής της πολιτικής της χώρας έναντι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, λειτουργώντας ουσιαστικά ως de facto υπαρχηγός του. Ο Κιμ «κρατά ακόμη την απόλυτη εξουσία», αλλά παραχώρησε ορισμένες αρμοδιότητες για να μη λυγίσει υπό το βάρος του στρες της εξουσίας, υποστήριξαν.

Ηλικίας περί τα 36, ο Κιμ Γιονγκ Ουν περιόρισε φέτος τις δημόσιες εμφανίσεις του, εν μέσω φημών τον περασμένο Απρίλιο ότι έπεσε σε κώμα ή ακόμη και κατέληξε μετά από μια «αποτυχημένη» επέμβαση καρδιάς. Οι φήμες διαψεύστηκαν ωστόσο τον Μάιο, όταν τα κρατικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Βορειοκορεάτη ηγέτη στα εγκαίνια εργοστασίου λιπασμάτων.

Πηγή: iefimerida