Στις 15 Μαρτίου του 2018 ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από στελέχη βουλευτές, παρουσία πολιτικών παραγόντων της θεσσαλίας και της περιοχής μας (περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης, Δημαρχος κλπ), υπέγραψε την παραχώρηση του χώρου που βρίσκεται πίσω από το Μουσικό Γυμνάσιο, για την δημιουργία του γηπέδου – αθλητικού κέντρου της Αναγέννησης και της Καρδίτσας.

Η εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί με όλη την επισημότητα και μέσα σ’ ενα πανηγυρικό κλίμα στο Κέντρο Βάμβακος και σηματοδότησε το τέλος μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε κυρίως η Αναγέννηση, αλλα και όλοι όσοι ενήργησαν για να δρομολογηθεί η δημιουργία ενός αθλητικού πνεύμονα στον ιστό της πόλης, που ταυτόχρονα θ’ αποκαθιστούσε και τη μεγάλη αδικία εις βάρος του ιστορικού και μεγαλύτερου συλλόγου της περιοχής!

Είχε προηγηθεί μια μεγάλη διαμάχη όταν η διοίκηση της Αναγέννησης είχε αιτηθεί την παραχώρηση της εγκαταλελειμένης, επι σειρά ετών, έκτασης που δέσμευε η ΕΠΣΚ στην περιοχή της Αγίου Νικολάου, όπου εισέπραξε την αρνητική απάντηση της πλειοψηφίας της τότε δημοτικής αρχής!

Από εκείνη την ηλιόλουστη ημέρα έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια κι ακόμη δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό, ενώ υφίσταται η απόφαση δέσμευσης κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της περιφέρειας της Θεσσαλίας (500.000), οι μελέτες που παρουσιάστηκαν στον τύπο και η διάθεση όλων όσοι δήλωναν και εξακολουθούν (φανταζόμαστε) να δηλώνουν υπέρμαχοι της δρομολόγησης του έργου.

Μάλιστα από τότε άλλαξαν και πολλά στους συσχετισμούς της πολιτικής σκηνής της χώρας αλλά και της περιοχής, καθώς μεσολάβησαν και εθνικές και τοπικές εκλογές!
Πριν λίγους μήνες είχαμε επίσης μια σημαντική εξέλιξη καθώς η ΕΕ της ΕΠΣΚ (κι εκεί μεσολάβησαν εκλογές και υπήρξε αλλαγή διοίκησης) με απόφασή της αποδέσμευσε τον χώρο στην Αγίου Νικολάου που έγινε αιτία για μια σφοδρή αντιπαράθεση και τον επέστρεψε στο Δήμο Καρδίτσας!

Δυστυχώς, στο μόνο που δεν έχουμε εξέλιξη είναι σε όσα απαιτούνται να γίνουν για να ξεκινήσει ένα έργο που χαρακτηρίστηκε κεφαλαιώδους σημασίας όχι μόνο για την Αναγέννηση, αλλά για την ίδια την περιοχή καθώς περιλαμβάνονται σ’ αυτό και κοινωνικές δομές για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Καρδίτσας.

Από τις στήλες της εφημερίδας μας πολλές φορές έχουμε επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα. Τον περασμένο Μάρτιο (βλέπε εδώ), πριν αρχίσει η ζωή μας να μπαίνει σε ρυθμούς κορωνοϊού σε σχετικό ρεπορτάζ, ενημερωθήκαμε από τον νυν αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Νούσιο ότι εκκρεμεί η Γεωολογική Μελέτη για να προχωρήσει το έργο.
Από τότε πέρασαν κάμποσοι μήνες, ανακοινώνονται διάφορα για την δρομολόγηση έργων, αλλά για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχει όχι απλά εξέλιξη, αλλά ούτε η παραμικρή αναφορά!

Επίσης, δεν υπάρχει καμια αποκατάσταση της Αναγέννησης που είναι ξεσπιτωμένη και άστεγη στην ίδια της την πόλη από το 1949, παρότι ήταν αυτή που έδωσε περιουσία ανεκτίμητης αξίας με τα σημερινά δεδομένα, στο Δήμο πίσω από το Παυσίλυπο και παραχώρησε και το χώρο για να ανεγερηθεί το Δημοτικό Στάδιο!

Κι όχι μόνο δεν έχει αποκατασταθεί, αλλά της ζητούν κάθε φορά και τα ρέστα, ότι χρωστάει δηλαδή γιατί αγωνίζεται στον χώρο που παραχώρησε και ουσιαστικά δημιούργησε!
Περιμένουμε κάποια, στιγμή, λοιπόν, να ξεπεραστούν τα προβλήματα (εδώ κυκλοφόρησε εμβόλιο μέσα σε διάστημα 8 μηνών για την πανδημία για μια Γεωολογική Μελέτη πόσος χρόνος χρειάζεται;) για να ξεκινήσει, επιτέλους, το έργο…

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ

Έχει πάντως ενδιαφέρον το γεγονός πως σ’ όλο αυτό το διάστημα της “ησυχίας” που επικρατεί για το ζήτημα του γηπέδου της Αναγέννησης, δεν είδαμε κανέναν (εκτός από κάποιους φιλάθλους της ομάδας) να αναφέρεται σχετικά.

Ούτε από πολιτικούς, ούτε από μέσα ενημέρωσης! Αν δεν υπήρχαν δηλαδή τα δημοσιεύματα του “ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ” και στην πρότερη κατάσταση όπου είχε γίνει ο… κακός χαμός με τις παλινωδίες και τα αναχώματα και τώρα που επικρατεί “ησυχία”, απορούμε αν θα υπήρχε έστω και η παραμικρή γνώση και αναφορά!

Κι εδώ βεβαίως θα πρέπει να γίνει σαφές το εξής. Τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και οι απόψεις των φιλάθλων, είναι φυσικά χρήσιμα στον τρόπο πίεσης των υπευθύνων, αλλά δεν μπορούν ν’ αντικαταστήσουν την επίσημη, διεκδίκηση του αυτονόητου από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Αναγέννηση ως θεσμός.
Για να παραχωρηθεί ο χώρος στο Σταυρό όπου από το 2012 στεγάζεται το προπονητήριο του συλλόγου υπήρξε συγκεκριμένη δραστηριότητα και πίεση από την τότε διοίκηση με προτάσεις και παρεμβάσεις.
Για να μπει το θέμα διεκδίκησης χώρου στον ιστό της πόλης, πάλι υπήρξε συγκεκριμένη δραστηριότητα και πίεση από την τότε διοίκηση.

Από το 2018 όμως και μετά, δεν βλέπουμε να κινείται τίποτα από πλευράς Αναγέννησης! 

Δεν είδαμε ούτε μία ανακοίνωση, πόσο μάλλον συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες. Βέβαια το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε και νέα αλλαγή διοίκησης, προηγήθηκε ο ασύλληπτος καταποντισμός του 2018 και στη συνέχεια μεσολάβησαν πάρα πολλά και πρωτοφανή με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά παρόλα αυτά, είναι κρίσιμο και σημαντικό πιστεύουμε και τώρα που μάλιστα δεν υφίσταται αγωνιστική δράση, να μπει το θέμα σε προτεραιότητα και η διοίκηση των “κιτρινόμαυρων” να ασκήσει την σχετική πίεση.
Mιλάμε, άλλωστε, για το πιο σημαντικό ζήτημα του συλλόγου!

Θ.Κ.