41 Καρδιτσιώτες γιατροί έφυγαν για το εξωτερικό την περασμένη κρίσιμη και δύσκολη για τη χώρα δεκαετία αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
Περισσότεροι από τους μισούς μάλιστα αποφάσισαν να ξενιτευτούν την τριετία 2012-2014, κάτι που σημαίνει ότι έχουν συμπληρώσει μια 6ετία ή 8ετία τουλάχιστον στη χώρα που βρίσκονται, έχοντας χαράξει πλέον μια πορεία στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, πιθανώς και στις προσωπικές τους σχέσεις. Πρακτικά τόσο γι’ αυτούς όσο και για χιλιάδες άλλους επιστήμονες που στην αρχή της κρίσης έφυγαν, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Άλλωστε οι συνθήκες εργασίες (πολλές εφημερίες και μεγάλος όγκος περιστατικών) σε συνδυασμό με την απουσία μόνιμων θέσεων στις δημόσιες δομές υγείας (παρά τις αυξημένες ανάγκες) και τις χαμηλές αποδοχές, λειτουργούν αποτρεπτικά στην ιδέα της επιστροφής των ξενιτεμένων γιατρών.
Κι αν η κατάσταση αυτή επικρατεί για το ιατρικό προσωπικό, ας φανταστούμε με τις υπόλοιπες χιλιάδες νέων που ξενιτεύτηκαν και για τους οποίους το μόνο που έχουμε δει ως «εθνικό σχέδιο» είναι το «πυροτέχνημα» του ανοίγματος κάποιων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις και μάλιστα επιδοτούμενες…
Κ.Π.