Διάγγελμα Μπάιντεν: «Θέλουμε τη διπλωματία, αλλά οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για ό,τι και αν συμβεί»

Διάγγελμα για τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου ενημερώθηκε για τις τελευταίες κινήσεις της Μόσχας και τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στο διπλωματικό πεδίο, ώστε να αποτραπεί μία στρατιωτική σύγκρουση.
«Για εβδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε μια συνεχόμενη διπλωματική προσπάθεια. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια διπλωματία υψηλού επιπέδου. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσουμε προς αυτόν τον σκοπό. Πρέπει να δώσουμε στην διπλωματία κάθε ευκαιρία επιτυχίας. Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία τότε θα υπάρξει διεθνής καταδίκη», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διπλωματικά με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά στη ρωσική επίθεση για την Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει η προσέγγισή μας και τώρα.
«Αν η Ρωσία επιτεθεί, θα είναι πόλεμος από επιλογή, χωρίς αιτία και χωρίς λογική. Αν υπάρξει εισβολή, θα είναι τεράστιες οι συνέπειες, για τον κόσμο της Ουκρανίας αλλά και για τη Ρωσία, στρατηγικά. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε τον θάνατο και την καταστροφή» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν. «Το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, δεν είμαστε οι εχθροί της. Επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ σημαίνει επίθεση σε όλες», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.