Τη σαφή βούληση της πολιτείας να στηρίξει τον ιαματικό τουρισμό εξέφρασε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου κατά την επίσκεψή της στα Λουτρά Σμοκόβου.

Η κ. Λοΐζου, μαζί με τον Γεν. Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, το πρωί της Κυριακής ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις των Ιαματικών Πηγών και είχαν μια άκρως εποικοδομητική συνάντηση με το Δήμαρχο Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιο,  αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και μέλη του ΔΣ των Λουτρών.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αναβάθμιση των Λουτρών όπως την εξασφάλιση πιστοποίησης της ιαματικής πηγής το 2018.

Η κ. Λοΐζου δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση των διαδικασιών τονίζοντας ότι θα μεταφέρει των αίτημα του Δημάρχου για απλοποίηση της νομοθεσίας  σε ότι αφορά την απόκτηση του ειδικού σήματος με γνώμονα την διευκόλυνση των εμπλεκομένων με τα τουριστικά πράγματα.

Σημείωσε πως επιταχύνοντας τις διαδικασίες αναγνώρισης των ιαματικών πηγών στη χώρα, όσο και με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξής τους, θα είναι εφικτή η προσέλκυση επενδύσεων.

Η κ. Λοΐζου εξήγησε ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για την στρατηγική του τουρισμού στο πλαίσιο της οποίας, θα υπάρχουν εξειδικεύσεις και για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού καθώς το υπουργείο «επενδύει» στον τουρισμό ευεξίας και υγείας.

Όπως είπε η γενική γραμματέας θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στο μέτωπο της απλοποίησης των διαδικασιών με στόχο  ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν, που θα μπορεί να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες  και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα με τον ιαματικό τουρισμό μπορούν να αξιοποιηθούν θεματικές μορφές τουρισμού, που θα συμβάλουν στην κατεύθυνση ανάπτυξης της περιοχής.

Σε αυτό το σημείο ο Δήμαρχος Σοφάδων ενημέρωσε την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης για το ολοκληρωμένο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο της ευρύτερης περιοχής «Λίμνη Σμοκόβου – Ρεντίνα – Λουτρά Σμοκόβου». Όπως σημείωσε ο κ. Σκάρλος το συγκεκριμένο σχέδιο έχει υποβληθεί στον Οργανισμό «Enterprise Greece», με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή αναφοράς.

Εκτενή συζήτηση έγινε και για τις δυνατότητες αξιοποίησης και αναβάθμισης της περιοχής με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).  Ο κ. Σκάρλος τόνισε πως είναι υπέρμαχος μιας τέτοιας κατεύθυνσης, στο βαθμό που θα συμφωνεί και η τοπική κοινωνία.

Ακολούθως η κ. Λοΐζου και ο κ. Τριαντόπουλος επισκέφθηκαν τους χώρους των ιαματικών πηγών δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι από την πληρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σημειώνοντας πως το θέμα της αξιοποίησης των Λουτρών Σμοκόβου θα προωθηθεί και θα ακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα  νέες συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Υπηρεσίες.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων στο πλαίσιο της επίσκεψης δήλωσε σχετικά:

Η βελτίωση των εγκαταστάσεων στα Λουτρά Σμοκόβου με σύγχρονη υποδομή και εξοπλισμό είναι αναγκαία, αν θέλουμε να στοχεύουμε στην πλήρη αξιοποίηση των ιαματικών ιδιοτήτων των νερών των πηγών και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ταυτόχρονα, με την ένταξη των πηγών σε ένα πλέγμα ποικίλων εγκαταστάσεων που να συνδυάζουν και άλλες δραστηριότητες όπως αθλητισμό για όλες τις ηλικίες, εγκαταστάσεις αναψυχής, θεματικά πάρκα,  επιτυγχάνεται η ανάδειξη των πηγών σε κέντρα τουρισμού μακράς παραμονής και όλων των ηλικιών. Επομένως βασικός στόχος μας μέσω των αναπτυξιακών σχεδιασμών είναι η προσέλκυση επενδύσεων.

Αλλωστε η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για την ανάπτυξη και εναλλακτικών μορφών του τουριστικού προϊόντος τα οποία παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια αυξημένη ζήτηση.

Τα απαιτούμενα έργα υποδομής, εφόσον αναφερόμαστε στη δημιουργία ενός τόπου έλξης επισκεπτών καθ όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους θα πρέπει να είναι ευρύτερης κλίμακας τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν με τη συνδρομή και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Δεν θα πρέπει φυσικά να διαφεύγει της προσοχής ότι πριν την κάθε είδους επιδιωκόμενη ανάπτυξη και αξιοποίηση των Λουτρών Σμοκόβου, προέχει η διασφάλιση της προστασίας του τοπίου και η εξασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Ως Δήμος Σοφάδων είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και έχουμε άριστη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθώς παρά την συγκυρία της πανδημίας αντιλήφθησαν έγκαιρα πόσο κρίσιμο ζήτημα είναι η ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματική αξιοποίηση των τοπικών ιαματικών φυσικών μας πόρων.