Με ανακοίνωσή της η “Ανοιχτή Συνέλευση Καρδίτσας ενάντια στην “πράσινη” ανάπτυξη και τα αιολικά στα Αγραφα”, τονίζει ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των Αγράφων, συνεχίζεται και δυναμώνει ακόμη περισσότερο.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Άμεση επαγρύπνηση για τη προστασία των Αγράφων Κανένας εφησυχασμός
Η ετοιμότητα κυβέρνησης και επενδυτών να συνεχίσουν την επίθεση στην κοινωνία και την φύση αναδεικνύεται από το όργιο καταστολής που έχει εξαπολυθεί τους τελευταίους μήνες σε όσους και όσες αγωνίζονται.

Η καταστολή του μεγάλου συλλαλητηρίου στο Βόλο οδήγησε στο ξυλοδαρμό απ’ τα Ματ του αγωνιστή Βασίλη Μάγγου και εν τέλει στο θάνατο του ένα μήνα μετά. Το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις η καταστολή , ο ξυλοδαρμός ,και οι συλλήψεις των αγωνιστών που βρισκόταν στις πορείες εκείνη την μέρα, αναδεικνύουν το πως κράτος και επενδυτές θέλουν να διαλύσουν τις αντιστάσεις ώστε αυτές να μην πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις στο μέλλον.
Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι φήμες για το ξεκίνημα των εργασιών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Νιάλα και την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων καθώς το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος λόγω των καιρικών συνθηκών. Πέρα από τις φήμες , έγιναν και συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες ομολογούν πως οι επενδυτές και το κράτος είναι έτοιμοι να προχωρήσουν παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ανά την χώρα. Είδαμε στα Γιάννενα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για την μεταφορά των ανεμογεννητριών σε σημεία που πρόκειται να εγκατασταθούν. Στην Τήνο, έγιναν συγκρούσεις των κατοίκων με τα ΜΑΤ στα τέλη Μαΐου καθώς είχαν ξεκινήσει οι εργασίες .

Ειδικά στην περίπτωση των Αγράφων ,είδαμε το Δασαρχείο της Καρδίτσας να δίνει την άδεια για γεωτρήσεις σε εταιρεία αιολικών σε δημόσια δασική έκταση στο Καροπλέσι. Η συγκεκριμένη δασική έκταση δεν έχει παραχωρηθεί στους επενδυτές καθώς έπειτα από τις μαζικές κινητοποιήσεις στο Δημαρχείο μπλοκαρίστηκε η διαδικασία παραχώρησης της γης. Το Δασαρχείο φαίνεται πως λειτουργεί ως το μακρύ χέρι των επενδυτών, παρέχοντας ότι διευκόλυνση επιθυμούν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έναρξης των εργασιών.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η παράνομη-αυθαίρετη έναρξη εργασιών στον «Τύμπανο».

 Για 3 μέρες οι εργολάβοι έσκαβαν το βουνό δίχως να έχουν τις απαραίτητες άδειες, ενώ η καταστροφή που έκαναν σε αυτό το διάστημα είναι ορατή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπροστά στη δίψα τους για ολοένα και μεγαλύτερο κέρδος δεν διστάζουν να «παραβιάζουν» και τους ίδιους νόμους οι οποίοι έχουν φτιαχτεί για να υπηρετούν τα συμφέροντά τους.
Ως ανοιχτή συνέλευση, μπροστά σε αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις καλούμε σε συσπείρωση-επαγρύπνησή τον λαό και τους πολίτες της Καρδίτσας και των χωριών ώστε οποιαδήποτε στιγμή που επιχειρηθεί να ξεκινήσουν οι εργασίες σε οποιοδήποτε σημείο του βουνού να απαντήσουμε με την παρουσία μας.

 Να πυκνώσουμε τις δράσεις μας καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δηλώνουμε πως δεν μας πτοούν οι διώξεις των 4 αγωνιστών και θα συνεχίσουμε στο δρόμο του μαχητικού συλλογικού αγώνα βάζοντας φραγμό σε κάθε σχέδιο που θέλει την ενέργεια, τα βουνά, τη φύση εμπόρευμα στα χέρια λίγων. Να βάλουμε φραγμό στα σχέδια του ελληνικού κράτους που θέλει να τσιμεντοποιήσει τα βουνά προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου και του ενεργειακού μίγματος που αυτό προστάζει, με τις ευλογίες της ΕΕ. Χρέος μας είναι να διαλέξουμε τον δρόμο της αντίστασης και της ρήξης, του συντονισμού, των κοινών δράσεων, του μαζικού και συλλογικού αγώνα για να δώσουμε με καλύτερους όρους τις μάχες που έρχονται. Έχουμε εμπιστοσύνη μόνο στην δύναμη του λαού και στους αγώνες του.

Δεν έχουμε καμία θεσμική αυταπάτη ότι με προσφυγές και μόνο θα δικαιωθούμε, ούτε αναθέτουμε τις ελπίδες μας σε καμία δημοτική αρχή και σε κανένα πολιτικό παράγοντα . Θεωρούμε ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να πετύχει νίκες είναι ο δρόμος της αυτόοργάνωσης των τοπικών κοινωνιών, με κοινή επιδίωξη την αντιπαράθεση, και εν τέλει το μπλοκάρισμα, όλων των ενεργειών των εταιρειών να καταπατήσουν και να καταστρέψουν την Γη μας.

Εμείς, ως Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην ΄΄πράσινη΄΄ ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τα Άγραφα με ασίγαστο πάθος, σηκώνουμε το γάντι της αντιπαράθεσης , όπως κάναμε και πέρυσι , με όποιον και όποια επιχειρήσει να προχωρήσει στην τσιμεντοποίηση των Αγράφων και καλούμε όλους να πράξουν το ίδιο.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ