Tα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της Δημοτικής Αγοράς αλλά και προτάσεις για την ανάδειξη της μοναδικότητας του κτιρίου, θα θέσει στο Δήμο Καρδίτσας το Επιμελητήριο.
Το ΕΒΕ, όπως αποφασίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ θα καταθέσει υπόμνημα στη Δημοτική Αρχή, το οποίο συντάχθηκε με βάση τις συναντήσεις που είχε επιτροπή του Επιμελητηρίου με τους επαγγελματίες τις περιοχές.
Όπως τόνισε στην εισήγησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Σαράντης Εκίζογλου, οι αλλαγές-αναμορφώσεις που προτείνονται δεν είναι κοστοβόρες και μπορούν να γίνουν άμεσα από τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε η Δημοτική Αγορά να παρουσιάσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
Στο υπόμνημα αναφέρεται:
Η ανακαίνιση του κτιρίου
Για να είναι λειτουργική και άρτια θα πρέπει να συνοδεύεται από την ανακαίνιση του αύλειου χώρου. Συγκεκριμένα:
-Ενιαία αντιμετώπιση της πλακόστρωσης του αύλειου χώρου και των γύρω της Δημοτικής Αγοράς οδών. Η σημερινή εικόνα είναι αποκαρδιωτική, με δεκάδες κακοσυντηρημένα σημεία, με διαφορετικούς τρόπους και υλικά και κακοτεχνίες που το μόνο που δείχνουν είναι απαξίωση και προχειρότητα.
-Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς χρειάζεται ανακαίνιση και συγκεκριμένα: οι επιχειρηματίες έχουν προβλήματα με τη στεγανότητα του κτιρίου. Οι υδρορροές θέλουν καθάρισμα, τα καπέλα τρέχουν νερά. Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα περιστέρια τα οποία μπαίνουν μέσα από τις ανοιχτές πόρτες κατά τη διάρκεια της ημέρας και βρωμίζουν την πλατεία της αγοράς. Οι τουαλέτες θέλουν επισκευή και να λειτουργούν κανονικά. Τέλος το κτίριο  χρειάζεται βάψιμο.
-«Γενναία» δενδροφύτευση με τη φύτευση μεγάλων δέντρων σε νέες θέσεις και την αντικατάσταση των ήδη υπαρχόντων , τα οποία δεν αποτελούν ούτε πηγή δροσιάς, ούτε  πηγή σκίασης. Επίσης παρτέρια με θάμνους και λουλούδια και όχι μεμονωμένες ζαρντινιέρες, ώστε να δημιουργηθεί όγκος πρασίνου και χρώματος, σαν οργανικό κομμάτι του αστικού ιστού. Ειδική μέριμνα πρέπει να γίνει για τον ηλεκτροφωτισμό, τη δημιουργία θέσεων parking και τη δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.
Συγκεκριμένα: Να δημιουργηθούν 4 θέσεις παρκινγκ σε κάθε οδό για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων. Ειδικά για τον πεζόδρομο της Αβέρωφ να γίνει πρόβλεψη ώστε να μπορούν
να εισέρχονται αυτοκίνητα για φορτοεκφόρτωση (δυνατότητα που δεν υπάρχει σήμερα) . Οι δρόμοι γύρω από τη δημοτική αγορά να παραμείνουν δρόμοι χαμηλής κυκλοφορίας
μονής κατεύθυνσης.
Επαναπροσδιορισμός χαρακτήρα
-Πρέπει να υπάρξουν ορισμένοι κανόνες και έλεγχος που να διέπουν τη δραστηριότητα του κάθε επιχειρηματία. Δεν είναι δυνατόν ο καθένας να πράττει όπως θέλει ,στο όνομα της προβολής της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, καταπατώντας τα δικαιώματα των συναδέλφων του, των δημοτών , με αμφίβολη αισθητική.
-Κάποιες επιχειρήσεις καταβάλλουν ποσά για τη χρησιμοποίηση δημόσιων χώρων στο Δήμο Καρδίτσας, οι οποίοι όμως αυθαίρετα καταλαμβάνονται από τους μικροπωλητές της Τετάρτης
και του Σαββάτου , αποδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα του.
Να οριοθετηθεί ένας χώρος τον οποίο θα χρησιμοποιούν οι μικροπωλητές χωρίς να θίγονται οι λοιποί επιχειρηματίες. Γενικά το παρεμπόριο ανθεί σε βάρος των εμπόρων, ο νόμος για
τις Λαϊκές Αγορές είναι ξεκάθαρος, 70% για προϊόντα γης και 30% για βιομηχανικά προϊόντα. Στη δική μας Λαϊκή υφίσταται το αντίθετα ποσοστό. Πρέπει να γίνει έλεγχος και επανεξέταση των αδειών, δίνοντας προτεραιότητα σε ντόπιους μικροπωλητές.
-Να οργανωθούν εκθέσεις πολιτιστικού και εμπορικού χαρακτήρα, όχι μόνο στον όροφο του κτιρίου , αλλά πρώτιστα στον αύλειο χώρο.
Να δοθεί έμφαση στην τοπική κουλτούρα, παράδοση και γαστρονομία.
Η οικολογική γιορτή να μεταφερθεί στη Δημοτική Αγορά
Οι άδειες στα καταστήματα της αγοράς να δίνονται με προτεραιότητα σε καταστήματα με χρήση τοπικών-παραδοσιακών προϊόντων.
Καθολικό αίτημα
Καθολικό αίτημα των επιχειρηματιών είναι:
– η φύλαξη του χώρου ακόμη και τα βράδια για να αποφευχθούν φαινόμενα  παραβατικότητας. Όταν ένα περιβάλλον είναι υγιές , γεμάτο φως και ζωντάνια, είναι σύνηθες τα αρνητικά και κακά στοιχεία να αποβάλλονται από μόνα τους.
– Η απομάκρυνση των δομών και υπηρεσιών του Δήμου που σήμερα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων και έχουν μετατρέψει το χαρακτήρα της Δημοτικής
Αγοράς από εμπορικό σε κτίριο Δημοτικών Υπηρεσιών και Δομών.
– Άμεση αποκατάσταση των ζημιών του κτιρίου. Ενιαία πλακόστρωση στις γύρω οδούς.