Ο υπουργός Γείας Θάνος Πλέυρης εξειδίκευσε το μέτρο ρου υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 σε συνέντευξη τύπου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα, το οποίο ανιχνεύτηκε στην Κρήτη.
Ο συμπολίτης μας έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test που βγήκε αρνητικό. Στις 29 Νοεμβρίου το μοριακό τεστ που έκανε βγήκε θετικό και εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον.
Ο ίδιος και οι επαφές τους βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς έγινε ιχνηλάτιση.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ενόψει και των γιορτών. Ειδικότερα, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθηθεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι προβλέπει η τροπολογία
Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».
Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιους αφορά
Όπως τονίζεται στην τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Οι υπόχρεοι πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εξαιρούνται
Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:
όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και
όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130)
Πρόστιμο
Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ. Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Πότε αίρονται οι κυρώσεις
Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Στην τροπολογία σημειώνεται ότι οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.