Ανάστατοι είναι οι αγρότες της Καρδίτσας, που προτίθενται να υλοποιήσουν αγροτικό φωτοβολταϊκό πάρκο, εξαιτίας της αδυναμίας χωρητικότητας των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (που εκπροσωπεί τους αγρότες όλης της χώρας που επένδυσαν στη συγκεκριμένη τεχνολογία), ξεκίνησαν ήδη να έρχονται τα απορριπτικά στους φακέλους που κατέθεσαν οι αγρότες.

Την αρνητική αυτή εξέλιξη επιβεβαίωσε στο «Νέο Αγώνα», ο Καρδιτσιώτης Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου κ. Κώστας Γιωτάκος.

Αποκλείονται αγρότες

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Με μία σειρά μεθοδεύσεων, οι αγρότες όλης της χώρας αποκλείονται από την δυνατότητα εγκατάστασης μιας μικρής φωτοβολταϊκής μονάδας.

Το γεγονός ότι η πολιτεία κατέταξε τους αγρότες στην τελευταία θέση δυνατότητας πρόσβασης στα Δίκτυα καθώς και το γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική ΚΥΑ που αφορά την δυνατότητα υλοποίησης αυτών των μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, έχει μπλοκάρει τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, ενώ αντίθετα η πρόσβαση των μεγάλων εταιρειών (πολλές από τις οποίες είναι ξένων συμφερόντων), είναι πιο εφικτή δεδομένου ότι η οικονομία κλίμα κόστους είναι πολύ καλύτερη άρα αποκτούν πρόσβαση επενδύοντας σε χιλιάδες στρέμματα χαμηλής παραγωγικότητας, παράλληλα όμως έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο την δυνατότητα υλοποίησης εκατέρωθεν Εθνικών και Δημοτικών οδών».

Ενδιαφέρον από 400 αγρότες στο Νομό

Ο κ. Γιωτάκος επισήμανε πως το ενδιαφέρον των αγροτών για υλοποίηση φωτοβολταϊκού στην Καρδίτσα απεικονίζεται σε συνολικά 400 περίπου αιτήματα, με απαιτούμενο όγκο Δικτύων περίπου 200GW (200.000 KW).

Από αυτά τα 400 αιτήματα, περίπου 180 είναι από αγρότες, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα αίτημα στο Νομό μας για net metering με το καθεστώς 25%-75% (συμψηφισμός-πώληση).

Νet metering

Στη συνέχεια, ο Καρδιτσιώτης Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου υπογράμμισε πως: «Σε ότι αφορά την (δήθεν) προτεραιότητα που δόθηκε στους αγρότες για την υλοποίηση net metering, αυτή δεν αφορά σχεδόν κανένα αγρότη διότι -όπως αναμέναμε- είναι μηδαμινοί οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα που υπέβαλαν αίτημα για εγκατάσταση net metering.

Θα λέγαμε μάλιστα ότι η προτεραιότητα στο net metering των αγροτών, δίνει το άλλοθι για την ουσιαστική απένταξη τους από την υλοποίηση ενός βιώσιμου φωτοβολταϊκού.

Από τα επίσημα στοιχεία υποβολής φακέλων, θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι στο επόμενο διάστημα θα εξαντληθεί η χωρητικότητα των δικτύων και στο νομό Καρδίτσας (όπου υπάρχει ακόμα διαθέσιμος χώρος)».

Μητρώο Αγροτών

Στο σημαντικό κομμάτι της αναθεώρησης του Μητρώου Αγροτών ο κ. Γιωτάκος επισήμανε: «Δεν έχουμε καμία εξέλιξη, παρ΄ότι έχουμε υποβάλει το σχετικό αίτημα πάνω από 5 φορές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ν. 3874/2010, μεταξύ όσων προβλέπονται για την ισχύ της αγροτικής ιδιότητας, είναι και η παραγωγή από φ/β εως 100KW. Όμως, σήμερα οι αγρότες προχωρούν σε αιτήματα φ/β έως 500KW βάσει του Ν. 4602/2019, ΦΕΚ Α 45 – 09.03.2019 άρα η αγροτική τους ιδιότητα είναι απολύτως στον αέρα…!

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ στα γραφεία μας στην Καρδίτσα, αποφασίστηκε η αντίδραση σε όλα τα παραπάνω που σας αναφέρα…»