Συνεδριάζουν σήμερα Τετάρτη οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι – Εκδηλη η ανησυχία για τις εικόνες χαλάρωσης

Νέα συνεδρίαση έχουν σήμερα Τετάρτη 19 Μαΐου οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι προκειμένου να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες. Οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται από τότε που άνοιξε ο τουρισμός και σταμάτησε το σκληρό lockdown. Πολλοί από αυτούς φοβούνται πως μπορεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες να χρειαστεί να οδηγηθούμε σε τοπικά lockdown για να περιοριστούν οι πιθανές κατά τόπους εξάρσεις.

Οι επιδημιολόγοι αναμένεται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να μελετήσουν διεξοδικά όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα και ειδικά τις περιοχές που είναι σε βαθύ «κόκκινο» και το επιδημιολογικό φορτίο είναι στα ύψη.

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε μέτρα θα εξεταστούν αναμένεται να είναι τοπικά καθώς ένα νέο καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα μοιάζει μακρινό σενάριο με τον τουρισμό να έχει ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα.

Προς το παρόν, ωστόσο, δεν μοιάζει πιθανό κάποια περιοχή να οδηγηθεί άμεσα σε νέα περιοριστικά μέτρα, ενώ οι ειδικοί ελπίζουν ότι με την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων οι κίνδυνοι και τα κρούσματα θα μειώνονται.

Μητσοτάκης: Η πανδημία είναι ακόμα εδώ

Εξάλλου, σαφές μήνυμα σε όλους όσοι θεωρούν ότι η πανδημία έχει τελειώσει οριστικά έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας.

«Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά και παράλληλα προσέθεσε σε αυστηρό ύφος ότι ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Ζήτησε, δε, από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

«Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.