Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, η Οξφόρδη βρίσκεται στο γ- στάδιο των δοκιμών – Ανησυχία για τους τουρίστες που περνάνε τον Προμαχώνα

«Προφανώς θα υπάρχουν και άλλα κρούσματα κορονοϊού. Ο σκοπός είναι να μην περάσουν στους γηγενείς». Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο της διασποράς του ιού στον ελληνικό πληθυσμό, αφού από τη μία η αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων λόγω του τουρισμού θεωρείται δεδομένη και από την άλλη δεν μπορούν να εντοπιστούν όλα τα κρούσματα, καθώς οι έλεγχοι μέχρι πριν λίγα 24ωρα ήταν δειγματοληπτικοί.

Την ίδια ώρα απορία προκαλεί το γεγονός ότι οι Έλληνες που ταξιδεύουν για δουλειές στα Βαλκάνια και επιστρέφουν στην Ελλάδα δεν υποβάλλονται σε έλεγχο, ούτε στα αεροδρόμια, ούτε στις οδικές πύλες εισόδου. Πάντως, η αύξηση των κρουσμάτων έφερε εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα της χώρας μας, καθώς τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στον Προμαχώνα πραγματοποιούν τα μοριακά τεστ στην πλειονότητα των τουριστών που φτάνουν εκεί με σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα.

Η αύξηση των τεστ εντάσσεται στην προσπάθεια να ελεγχθούν – στο μέγιστο δυνατό βαθμό – η μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος Προμαχώνα, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται, φτάνουν πλέον στο 90% των επισκεπτών που εισέρχονται στην Ελλάδα. Πάντως, τα τελευταία 24ωρα η κίνηση των διερχόμενων αυτοκίνητων είναι ιδιαιτέρα μικρή σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες.

Ωστόσο, η εκτίμηση των αστυνομικών Αρχών του Προμαχώνα είναι ότι από την Παρασκευή (10/7) η κίνηση των αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθεί λόγω του Σαββατοκύριακου και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι που θα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των επισκεπτών που θα μπαίνουν στη χώρα. Η επικείμενη αυτή αύξηση είναι πιθανό να προκαλέσει καθυστερήσεις τόσο στον διαβατηριακό όσο και στον υγειονομικό έλεγχο που θα πραγματοποιείται.