Τις πρώτες δόσεις ενός πειραματικού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού έλαβαν εθελοντές στη Βρετανία καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν απεγνωσμένα να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της Covid-19, που έχει προκαλέσει το θάνατο 18.738 ανθρώπων στη χώρα.

Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη, όπως επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας, Ηλίας Μόσιαλος. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέπτυξαν το εμβόλιο σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών και το χορήγησαν σε περισσότερους από 800 εθελοντές.

Η πρώτη εθελόντρια που εμβολιάστηκε ήταν μια μικροβιολόγος, που γιόρταζε τα 32α γενέθλιά της. Η δρ Ελάιζα Γκρανάτο, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε «ενθουσιασμένη» που βοηθά τους ερευνητές να βρουν έναν τρόπο να πολεμήσουν την Covid-19 που σαρώνει την υφήλιο. «Από τη στιγμή που δεν μελετώ ιούς, ένιωθα λίγο στο περιθώριο αυτές τις μέρες κι έτσι θεώρησα ότι αυτός ήταν ένας πολύ εύκολος τρόπος να υποστηρίξω αυτή την προσπάθεια», δήλωσε. Δεύτερος ήταν ο ερευνητής του καρκίνου Έντουαρντ Ο’ Νιλ, που είπε ότι προσφέρθηκε να μετάσχει στις κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου επειδή «ήταν το σωστό για να διασφαλίσω ότι θα μπορέσουμε να πολεμήσουμε αυτή την ασθένεια και να την ξεπεράσουμε πολύ ταχύτερα».

Έως και 1.102 άτομα στρατολογήθηκαν για τις κλινικές δοκιμές, ενώ άλλα έξι θα μετάσχουν αύριο και ο αριθμός των εθελοντών αναμένεται να αυξηθεί τάχιστα από τη Δευτέρα. Οι μισοί εξ’ αυτών θα λάβουν το εμβόλιο Covid-19, και οι άλλοι μισοί ένα εμβόλιο που προστατεύει από τη μηνιγγίτιδα, αλλά όχι τον κορωνοϊό. Επειδή όμως πρόκειται για κλινική δοκιμή δεν θα μάθουν οι συμμετέχοντες ποιο εμβόλιο έλαβαν.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες θα συγκρίνουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν με κορωνοϊό στους επόμενους μήνες. Η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, επικεφαλής του Oxford Vaccine Group δήλωσε «πολύ αισιόδοξη» για τις πιθανότητες επιτυχίας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο αυτό σε ευρύτερο πληθυσμό προτού διαπιστώσουμε ότι όντως αποδίδει και εμποδίζει τους ανθρώπους να μολυνθούν από τον κορωνοϊό», τόνισε.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης ελπίζουν ότι αν όλα πάνε καλά, θα έχουν μέχρι το Σεπτέμβριο έτοιμες τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δόσεις του υποψήφιου εμβολίου. Άλλοι συμμετέχοντες στις δοκιμές, που θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα, αποκάλυψαν ότι οι ερευνητές τους ενημέρωσαν ενδελεχώς για τους κινδύνους. «Υποχρεωθήκαμε να δώσουμε τη ρητή μας συναίνεση σε κάθε βήμα της διαδικασίας», είπε η Λίντια Γκάθρι στο BBC. «[Οι ερευνητές] είναι σαφέστατοι ότι ως εθελοντές μπορούμε ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσουμε εφόσον αλλάξουμε γνώμη». Επεσήμανε δε ότι της ζητήθηκε να κρατά λεπτομερές ημερολόγιο για το πως αισθάνεται και να καταγράφει πιθανά συμπτώματα.

Στο μεταξύ μια άλλη ομάδα ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου αναπτύσσει άλλο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ελπίζοντας να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τον Ιούνιο, ενώ στη Γερμανία οι αρμόδιες Αρχές άναψαν πράσινο φως για την έναρξη κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου που αναπτύσσει η εταιρεία Biontech σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer.

 

Πηγή: iefimerida