Την επαναλειτουργία των σχολείων μετά από ένα παρατεταμένο «διάλειμμα» αρκετών εβδομάδων λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σχεδιάζουν Γαλλία και Ολλανδία, άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες που επιστρέφουν στα θρανία.
Σχεδόν 21.000 νεκρούς από την Covid-19 μετρά η Γαλλία, αλλά ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία μειώνεται σταθερά και οι Αρχές κάνουν σχέδια για σταδιακή, προσεκτική άρση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα με επαναλειτουργία από τις 11 Μαϊού των δημοτικών σχολείων με μέγιστο αριθμό 15 μαθητών ανά τάξη, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα επιστρέψουν μια εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου μόνον όμως εφόσον πληρούνται αυστηροί όροι υγιεινής.
Όπως είπε ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ, η επιστροφή στα θρανία θα γίνει σταδιακά σε διάστημα τριών εβδομάδων μέχρι τις 25 Μαΐου μετά από διαβούλευση με τις τοπικές Αρχές, τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, συλλόγους γονέων και αρμόδιους φορείς. «Είναι απολύτως αναγκαίο να εργαστούμε με μικρές ομάδες», τόνισε ο Μπλανκέρ. Τα σχολεία στη Γαλλία έκλεισαν στις 16 Μαρτίου, αν και κάποια συνέχισαν να λειτουργούν για τη φύλαξη των παιδιών αστυνομικών, νοσηλευτών και άλλων ειδικών κατηγοριών εργαζομένων. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τονίζει ότι είναι σημαντική η επαναλειτουργία των σχολείων το συντομότερο δυνατόν για τους μαθητές που προέρχονται από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων. Πάντως τα γαλλικά Πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις θερινές διακοπές.
Στα βήματα της Γαλλίας και η Ολλανδία
Αλλά και στην Ολλανδία οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις τάξεις τους στη βάση ενός συστήματος part time από τις 11 Μαΐου και θα μπορούν να αρχίσουν να παίζουν ομαδικά αθλήματα από τις 29 Απριλίου, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, ενώ τα λύκεια ετοιμάζονται να ξανανοίξουν τις πύλες τους στις 2 Ιουνίου. Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, έλαβε την απόφαση για τα δημοτικά σχολεία, επειδή οι αρμόδιοι επιστήμονες που συνεργάζονται με τον κρατικό μηχανισμό συμπέραναν ότι τα μικρά παιδιά δείχνουν να συγκεντρώνουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν και να διασπείρουν τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, τα δημοτικά σχολεία στην Ολλανδία θα μειώσουν στη μέση τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά θα παρακολουθούν τις μισές ώρες διδασκαλίας, ενώ τις υπόλοιπες θα συνεχίζουν τα μαθήματα μέσω του Διαδικτύου. Την ίδια ώρα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά στην Ολλανδία μέχρι τις 20 Μαϊου, ενώ η φετινή ποδοσφαιρική σεζόν δεν θα ολοκληρωθεί και οι δημόσιες εκδηλώσεις έχουν απαγορευτεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. «Καλύτερα να προσέξουμε τώρα, παρά να το μετανιώσουμε αργότερα», προειδοποίησε ο Μαρκ Ρούτε τους Ολλανδούς.
Τι γίνεται στη Γερμανία και την Αυστρία
Στη Γερμανία μπορεί να ακύρωσαν από τώρα το φεστιβάλ μπύρας του Μονάχου, αλλά κάποιοι μαθητές που προετοιμάζονται για εξετάσεις επέστρεψαν ήδη στα σχολεία, όμως άλλοι θα γυρίσουν τις επόμενες εβδομάδες, αφού οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας. Σε αντίθεση με την Ολλανδία και τη Γαλλία, οι Αρχές στη Γερμανία έδωσαν προτεραιότητα στους μαθητές που ετοιμάζονται για τις θερινές εξετάσεις και οι οποίοι άρχισαν ήδη από αυτή την εβδομάδα να γυρίζουν στα θρανία στο Βερολίνο και στο κρατίδιο της Σαξωνίας, ενώ αλλού θα ξεκινήσουν τα μαθήματα από τις 4 Μαϊου.
Η Αυστρία, που κατάφερε, όπως και η Γερμανία, να εξισώσει την επιδημική καμπύλη, σχεδιάζει την επανέναρξη των μαθημάτων στις αρχές Μαΐου για κάποιες κατηγορίες μαθητών και σταδιακά από τα μέσα του ερχόμενου μήνα για τους υπόλοιπους.
Μαθήματα ίσως και το καλοκαίρι «βλέπουν» στην Ισπανία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας ετοιμάζεται να αρχίσει από τα μέσα Μαϊου τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων. Όπως δήλωσε, όμως, η υπουργός Παιδείας Ιζαμπέλ Σελάα, ίσως να γίνουν μαθήματα στη διάρκεια του καλοκαιριού, αν δεν καταστεί αυτό εφικτό νωρίτερα. «Η σχολική χρονιά λήγει τον Ιούνιο, αλλά θα υπάρξει θερινό πρόγραμμα αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Υπάρχει κι ένα σχέδιο σχολικής στήριξης ώστε τα παιδιά να μπορούν να αθλούνται και να κάνουν μαθήματα σε ανοικτούς, υπαίθριους χώρους», δήλωσε.
Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Σαλβαδόρ Ίλα λέει ότι το υπουργείο του παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα για να αποφασίσουν πότε θα επιτραπεί στα παιδιά να βγουν έξω. «Γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός είναι πρόκληση γι’ αυτά και τις οικογένειές τους», δήλωσε. Τα παιδιά στην Ισπανία παραμένουν κλεισμένα στα σπίτια τους, αφού η άσκηση δεν περιλαμβάνεται στις αιτιολογίες εξόδου από το σπίτι στη χώρα.
Πηγή: iefimerida