Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ επανέλαβε ότι οι συνέπειες στην κινεζική οικονομία από την επιδημία του νέου κορωνοϊού θα έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Η πρόσφατη εμφάνιση του κορωνοϊού (…) μπορεί να οδηγήσει σε απότομες μεταβολές (στην οικονομία) της Κίνας, που θα έχουν αντανάκλαση στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε στην εξαμηνιαία έκθεσή της.

Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το τι θα αποφασίσουν τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της κατά την προσεχή σύνοδό τους, η Fed επισήμανε ωστόσο ότι «στο πλαίσιο της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και των εν υπνώσει πληθωριστικών πιέσεων, οι ξένες Κεντρικές Τράπεζες υιοθετούν γενικά μια πιο ευέλικτη πολιτική», δηλαδή μειώνουν τα επιτόκια.

Η οικονομία της Γερμανίας θα περιοριστεί κατά 0,6% αν η κινεζική επιβραδυνθεί 1%

Την ίδια ώρα, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, σε μια πρώτη απόπειρα να αναλύσει τις οικονομικές συνέπειες από τον κινεζικό κορωνοϊό εκτιμά ότι ενδεχόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας κατά μία μονάδα, θα προκαλέσει περιορισμό κατά 0,06% της ανάπτυξης στην Γερμανία.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, εάν η κατάσταση ακολουθήσει την πορεία της επιδημίας του SARS το 2003, η ανάπτυξη στην Κίνα θα συρρικνωθεί κατά μια μονάδα. Εκφράζει ωστόσο την ανησυχία ότι η εξέλιξη του νέου ιού θα είναι πολύ σοβαρότερη και θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά μεγέθη. Σε αυτή την περίπτωση, σοβαρότερες θα είναι και οι συνέπειες για την γερμανική οικονομία, επισημαίνει το Ifo.

«Περαιτέρω μείωση της παραγωγής στην κινεζική βιομηχανία, θα ενέτεινε τις συνέπειες του κορωνοϊού στη γερμανική οικονομία», εξηγεί ο Τίμο Βόλμερσχόιζερ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών προβλέψεων του Ifo, υποδεικνύοντας την σημασία των κινεζικών βιομηχανικών προϊόντων για τις αλυσίδες αξιών των γερμανικών βιομηχανιών. Οι συνέπειες για την υπόλοιπη ευρωζώνη θα ήταν μάλλον μικρότερες, λόγω του μικρότερου βαθμού σχέσεων με την Κίνα και θα ισοδυναμούσαν με μόνο 0,01 του ΑΕΠ, επισημαίνει ο αναλυτής.

Το Ifo στηρίζει τις εκτιμήσεις του στην υπόθεση ότι η επιδημία του κορωνοϊού προκαλεί περιορισμό της κατανάλωσης στην Κίνα και ότι η ευρείας έκτασης καραντίνα για τον πληθυσμό της χώρας θα περιορίσει την προσφορά εργατικού δυναμικού. Οι δύο αυτές παράμετροι αναμένεται να επιβαρύνουν προσωρινά την κινεζική οικονομία και οι πρώτες επιπτώσεις θα καταστούν εμφανείς ήδη στο α’ τρίμηνο του έτους.

Για την συγκεκριμένη πρόβλεψη, η ομάδα του Ινστιτούτου μελέτησε μεταξύ άλλων την περίπτωση της επιδημίας του ιού SARS το 2003, όταν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Κίνα είχαν καταγραφεί περίπου 5000 κρούσματα κατά την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2002 έως τον Ιούλιο του 2003. Οι συνέπειες στην ανάπτυξη φάνηκαν στο β’ τρίμηνο του 2003, αλλά η οικονομία ανέκαμψε σχετικά γρήγορα. Συνολικά, ο SARS στοίχισε στην Κίνα 1% της ανάπτυξής της το 2003.

Ο κ. Βόλμερσχόιζερ διευκρινίζει πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η νέα επιδημία θα έχει σοβαρότερες συνέπειες από αυτές του SARS ή όχι, καθώς τα κρούσματα τώρα μπορεί να είναι περισσότερα, αλλά η κυβέρνηση αντέδρασε γρηγορότερα και τα μέτρα που λαμβάνει είναι πολύ πιο δραστικά.

Reuters: Πώς ο κορωνοϊός ενισχύει την τουρκική οικονομία

Ωστόσο, υπάρχουν και οι… κερδισμένοι από τον κορωνοϊό:Σύμφωνα με το Reuters τουρκικές εταιρίες ραφής ενδυμάτων βλέπουν να μεταφέρονται στην Τουρκία παραγγελίες από την Κίνα λόγω του κορωνοϊού.

Αρκετές εταιρίες λιανικής πώλησης ενδυμάτων, των οποίων τα ρούχα ράβονται στην Κίνα, που έχει πληγεί από την επιδημία του νέου ιού, βρίσκονται σε συνομιλίες με τουρκικές επιχειρήσεις προκειμένου να μεταφέρουν την παραγωγή στην Τουρκία, δήλωσαν στο Reuters, δύο αξιωματούχοι του κλάδου, με έναν εξ αυτών να προβλέπει νέες παραγγελίες αξίας έως 2 δισεκ. δολαρίων.

Η επιδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 637 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα, απ’ όπου εκτιμάται ότι ξεκίνησε, οδηγώντας πολλά εργοστάσια να αναστείλουν την λειτουργία τους έως την επόμενη εβδομάδα ή και αργότερα καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωσή του.

Η πολωνική εταιρία LPP ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με εργοστάσια στην Τουρκία, το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ ως σχέδιο Β στην περίπτωση που συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην παραγωγή στην Κίνα.

Ο κορωνοϊός έχει πλήξει την οικονομία της Κίνα;

«Οι υπεύθυνοι προμηθειών και οι σχεδιαστές δεν μπορούν να πάνε στην Κίνα λόγω των ανησυχιών για τον κορωνοϊό και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Άρα αρκετές γνωστές εταιρίες ξεκίνησαν συζητήσεις για παραγωγή νέων εποχικών προϊόντων στην Τουρκία», δήλωσε ο Χάντι Καρασού, επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Μεταποιητικών Εταιριών Ενδυμάτων (TGSD).

Το αυξανόμενο κόστος μεταποίησης στην Κίνα και η υποχώρηση κατά 36% της αξίας της τουρκικής λίρας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ήδη καταστήσει την Τουρκία μια οικονομική επιλογή, πρόσθεσε ο Καρασού.

«Καθώς το κόστος μεταποίησης εξισορροπήθηκε μεταξύ της Κίνας και της Τουρκίας, κάποιες ευρωπαϊκές εταιρίες (ήδη) εξετάζουν τη μεταφορά παραγγελιών προς εδώ», δήλωσε ο Καρασού.

«Η Κίνα έχει ήδη εξαγωγές έτοιμων ενδυμάτων περίπου 170 δισεκ. δολαρίων», πρόσθεσε ο ίδιος. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, περίπου το 1% των παραγγελιών θα μεταφερθεί (τώρα) στην Τουρκία αρχικά και μπορεί να ανέλθει στα 2 δισεκ. δολάρια».

Η Τουρκία εξήγαγε περίπου 17,7 δισεκ. δολάρια έτοιμων ενδυμάτων πέρυσι. Η όποια αύξηση θα μπορούσε να βοηθήσει την στηριζόμενη στις εισαγωγές οικονομία να συγκρατήσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη 5% φέτος.

Ο Μουσταφά Γκιουλτεπέ, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Ενδυμάτων της Κωνσταντινούπολης (IHKIB), δήλωσε ότι ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να δεχθεί επιπλέον παραγγελίες ενώ ολοένα και περισσότεροι νέοι και υφιστάμενοι πελάτες επικοινωνούν με τουρκικά εργοστάσια.

«Υπάρχουν εταιρίες λιανικής πώλησης ενδυμάτων που ρωτούν για τιμές και προϊόντα στην Τουρκία ύστερα από το ξέσπασμα της επιδημίας», δήλωσε ο Γκιουλτεπέ. «Νομίζω ότι ο αντίκτυπος της επιδημίας θα συνεχιστεί για 5-6 μήνες… και νομίζω ότι θα υπάρξει μια σημαντική μεταστροφή από την Κίνα την οποία θα δούμε μετά τον Μάιο», πρόσθεσε.