Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας, με φόντο την αυξητική τάση των κρουσμάτων που παρατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι αριθμοί καταγράφουν μια αυξητική, πλην όμως ελεγχόμενη, τάση των επιμολύνσεων από τον Covid 19 μέσα στον Ιούλιο.

Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι ένα στα τέσσερα συνολικά κρούσματα εντοπίστηκε τις τελευταίες 30 ημέρες.

Η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή υπουργών αλλά και επιστημόνων του ΕΟΔΥ κατέδειξε με σαφήνεια την ανησυχία της κυβέρνησης αλλά και των λοιμωξιολόγων για τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές στα μέλη Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να μη διστάσουν να ζητήσουν την επιπλέον λήψη μέτρων, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Στόχος η μείωση του συνωστισμού

Την ίδια στιγμή, ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως κάποια από τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους, όπως, για παράδειγμα, να μην υπάρχει ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε ένα σουπερ μάρκετ ή σε μπαρ ή καφετερίες, κέντρα διασκέδασης.

«Επομένως, αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις, θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης, πχ πάνω από 50 ή 100 άτομα… Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown, δηλαδή σταματάνε την μετάδοση», είπε.

Η πληρότητα στα πλοία

Σχετικά με το λόγο που η πληρότητα για τα πλοία παρέμεινε στο 65% και δεν αυξήθηκε, ο ίδιος εξήγησε πως «πρέπει να κρατηθούν αποστάσεις στα καθίσματα των πλοίων γιατί είναι μια μακρά διαδικασία, ο κάθε πλους κρατάει πάνω από 3 ώρες συνήθως στα νησιά, επομένως είναι μεγάλη χρονική διάρκεια έκθεσης σε ασυμπτωματικό φορέα.

Φυσικά, όποτε το ένα κάθισμα είναι κενό, το 50% πρακτικά, για να τηρηθεί το 65% λαμβάνεις υπόψη και τους άλλους χώρους που η χωρητικότητα είναι πάνω από 70%-80%. Και εκεί υπάρχει συγχρωτισμός πάλι στις κοινόχρηστες αίθουσες, υπάρχει σημαντικός αριθμός κόσμου που έρχεται σε επαφή με τον άλλον, επομένως το 100% δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Γι’ αυτό κρατήσαμε ένα 80%, ώστε ο μέσος όρος να είναι γύρω στο 60%».

Γιατί δεν επεβλήθη η μάσκα στις εκκλησίες

Σχετικά με τις εκκλησίες ο καθηγητής υπογράμμισε πως «επιτηρούμε αυτή την στιγμή τι θα γίνει με τις εκκλησίες».

Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα αν και η σύσταση παραμένει, εξήγησε, είναι γιατί υπάρχει μια πάρα πολύ καλη συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες, π.χ. πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του, και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία.

«Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό», πρόσθεσε ο κ. Γώγος

Ανακαλούνται οι άδειες των οδηγών στα ΜΜΜ

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση λόγω έντονης ανησυχίας αποφάσισε να ανακληθούν άδειες, έτσι ώστε να μην μειωθούν τα δρομολόγια τον Αύγουστο.

Όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας λαμβάνει η κυβέρνηση, η οποία βλέπει τη χαλαρότητα να στοιχίζει στη δημόσια υγεία.

Μετά την επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας στην πλειοψηφία των κλειστών χώρων, στην ατζέντα μπαίνουν και τα κέντρα διασκέδασης, τα beach bars και όπου αλλού παρουσιάζεται συνωστισμός. Ωστόσο, εικόνες συγχρωτισμού εμφανίζονται και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τον πρωθυπουργό, στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Πέμπτη με τους επιτροπή των Ειδικών.

Μία μέρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε «μεγάλη πηγή ανησυχίας το συνωστισμό στα ΜΜΜ» και ανακοίνωσε ότι ήδη ανακαλούνται άδειες για να υπάρξει περισσότερο προσωπικό, ώστε να λειτουργούν περισσότερα Μεταφορικά Μέσα και να πυκνώσουν τα δρομολόγια, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός.

Εντατικοί έλεγχοι για τις μάσκες

Με αυτά τα δεδομένα και σε μια προσπάθεια να «πείσουν» τους πολίτες να κάνουν χρήση της μάσκας, την Τετάρτη (29/07) η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Ελληνική Αστυνομία και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή διεξήγαγαν 1.178 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, όπου και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ.

ΕΟΔΥ: 65 νέα κρούσματα

Την Πέμπτη (30/07) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 65 νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.401, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

– δεκαεπτά (17) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– δεκαεπτά (17) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά,

– έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

– τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Νέα μέτρα στο «τραπέζι»

Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρθούν νέα συμπληρωματικά μέτρα.

«Αν δούμε ότι συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα, αυτό θα μας ανησυχήσει», επισήμανε στο OPEN ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Οι λοιμωξιολόγοι, μάλιστα, έχουν ετοιμάσει ήδη πακέτο νέων μέτρων για να εφαρμοστούν, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

Αυτά τα μέτρα, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση συναυλιών εάν δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα
  • Απαγόρευση σε beach bar και πάρτι
  • Απαγόρευση όλων των εκδηλώσεων, όπου υπάρχει συνωστισμός

«Έχουμε μία κατάσταση με φωνές, με τραγούδια, με γέλια. Αυτό ενδεχομένως να μπορεί να οδηγήσει σε μία υπερμετάδοση του κορονοϊού, όταν βρεθεί κάποιος ασυμπτωματικός φορέας σε ένα τέτοιο χώρο συγχρωτισμού και συνωστισμού», αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.