Με τη χώρα να διανύει τη δεύτερη μέρα σε lockdown και την ανησυχία για την οικονομία να έχει χτυπήσει… κόκκινο, τα αρνητικά ρεκόρ της πανδημίας διαδέχονται το ένα το άλλο και προκαλούν προβληματισμό σε κυβέρνηση και υγειονομικές Αρχές ενώ παράλληλα ανοίγουν τη συζήτηση για παράταση των απαγορεύσεων.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε νέα αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία -τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα που ετέθησαν σε ισχύ χθες το πρωί.
Το Σάββατο είχαμε άλλο ένα «μαύρο» ρεκόρ στη χώρα μας, με 34 καταγεγραμμένους θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι έσπασαν το «φράγμα» των 200 (207 συνολικά).
Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να βρίσκεται πλέον σε οριακή κατάσταση, λοιμωξιολόγοι αναφέρουν πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της καθηγήτριας επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού στο κανάλι του OPEN.
«Τις τελευταίες τρεις, ίσως και τέσσερις εβδομάδες, βρισκόμαστε σε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε η ίδια, και συνέχισε:
«Δηλαδή κάθε 5 με 10 μέρες διπλασιάζονται. Αυτό πρέπει να επιπεδωθεί και μετά να αρχίσει να μειώνεται… Αυτό δεν μπορεί να εξαρτηθεί μόνο από το lockdown, αν δεν εφαρμοστούν και τα υπόλοιπα μέτρα. Δηλαδή χρήση μάσκας παντού, σε εργασιακούς χώρους και οπουδήποτε βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, η τήρηση αποστάσεων, η υγιεινή των χεριών και τα πολλαπλά τεστ».
Φόβοι παράτασης
Παρότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως το lockdown θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για παράταση των απαγορεύσεων.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε:
«Καταρχάς, ο κόσμος να μην φοβηθεί αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες 1 – 2 ημέρες. Λογικά, το lockdown θα αρχίσει να έχει επίδραση στα κρούσματα μετά από μία εβδομάδα περίπου. Οπότε, οι άλλες δύο εβδομάδες θα είναι αρκετές για να δούμε μία σημαντική ελάττωση των κρουσμάτων, αν όλα πάνε καλά».
Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του lockdown αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τίποτα δεν αποκλείω».
Την ίδια ώρα, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι το lockdown για να έχει αποτέλεσμα μπορεί να πρέπει να διαρκέσει ακόμα και πέντε εβδομάδες.
«Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης.
«Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων το lockdown θα συνεχίσει», συμπλήρωσε.
«Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 εβδομάδες. Αν δεν είναι 3 εβδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε ο καθηγητής.
Κικίλιας: Μάσκες μέχρι την άνοιξη
Το μέτρο της χρήσης μάσκας αναμένεται να μας συνοδέψει μέχρι και τους μήνες της άνοιξης, όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως η ασφαλής οδός για να βγούμε από την καραντίνα είναι να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός έκανε έκκληση στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να προσέξουν ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, σε περίπτωση που τηρηθούν τα μέτρα θα μειωθεί το ποσοστό θετικότητας.
Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο μέσα σε μερικές εβδομάδες κατάφερε να μειώσει τα κρούσματα από 10.000 σε τριψήφιο αριθμό.
Αναφορικά με το εμβόλιο, είπε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία θα είναι διαθέσιμο στα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2021.
Σε πρώτη φάση, όπως εξήγησε, θα δοθεί σε ευπαθείς ομάδες και υγειονομικούς.
Ο υπουργός σημείωσε επίσης πως εκτός από το Βέλγιο και την Ολλανδία και η Γαλλία και η Τσεχία άρχισαν να στέλνουν ασθενείς με κορωνοϊό στη Γερμάνια, καθώς έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία τους.
Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία και η πρώτη μέρα του lockdown
Το Σάββατο τα κρούσματα έφτασαν τα 2.556, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ανέρχονται σε 207.
Όσον αφορά την γεωγραφική κατανομή, παρατηρήθηκε μικρή πτώση στη Θεσσαλονίκη (560)και άνοδο στην Αττική (637) αλλά και την Δράμα (151).
Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την εικόνα που θα σχηματιστεί με την εξάπλωση του ιού την ώρα όλη η χώρα είναι σε lockdown.
Πάντως, στην πρωτεύουσα οι πολίτες φαίνεται πως πειθαρχούν με τα μέτρα καθώς οι δρόμοι έχουν αδειάσει και ελάχιστος κόσμος κυκλοφορεί έξω.
Εξαίρεση ήταν οι πρωινές ώρες του Σαββάτου, όπου κόσμος επισκέφτηκε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, τα οποία θα είναι ανοιχτά μέχρι και την Κυριακή.
Το «στοίχημα» Χριστούγεννα
Την ίδια ώρα οι ειδικοί κάνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και ορθή χρήση της μάσκας (τη μυτούλα μέσα, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος), το μεγάλο «στοίχημα» είναι τώρα είναι μετριαστεί η εξάπλωση της πανδημίας και να επιστρέψουμε σε μια φαινομενική κανονικότητα τα Χριστούγεννα.
Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επί του θέματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το Σάββατο.
«Σε αυτή την χρονική συγκυρία η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας, μας επιβάλλει με ελεύθερη βούληση να περιορίσουμε την ελευθερία μας και κυρίως την ελευθερία στη μετακίνηση για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον κοινό αγώνα τον οποίο όλοι δίνουμε.
Κατά συνέπεια κρίνω ότι και αυτές οι δύο αξίες δεν έρχονται σε σύγκρουση, διότι ελεύθερα επιλέγουμε ως συνειδητοί πολίτες να κάνουμε το σωστό σε αυτή τη συγκυρία το οποίο δεν είναι άλλο από το να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών και να δεχτούμε την ανάγκη να περιοριστούμε πρόσκαιρα για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, να σώσουμε το Δεκέμβριο σε οικονομικό επίπεδο, να κάνουμε Χριστούγεννα τα οποία σίγουρα θα είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα από αυτά τα οποία έχουμε συνηθίσει αλλά όχι Χριστούγεννα τα οποία θα επιβάλλονται από κανόνες πολύ αυστηρών περιορισμών».
Ωστόσο, χθες ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτόπουλος δεν απέκλεισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο OPEN το ενδεχόμενο να περάσουμε Χριστούγεννα σε καραντίνα.
«Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών σε 3-4 εβδομάδες. Αυτοί θα μας δείξουν πώς θα πορευτούμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εκτιμώντας ωστόσο πως εάν τηρηθούν τα μέτρα θα αποδώσουν.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε, μάλιστα, πως το τελευταίο 24ωρο έγιναν 295 εισαγωγές σε νοσοκομεία.
Πηγή:cnn.gr