Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 3.248.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν διαπιστωθεί, αλλά και περισσότεροι 1.016.000 ασθενείς Covid-19 ανέρρωσαν και είναι καλά. Ως σήμερα έχουν διαπιστωθεί 229.399 θάνατοι από τον κορωνοϊό.

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε 15 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Συνολικά, διαπιστώνονται 2.591 κρούσματα, εκ των οποίων το 56% άνδρες και 591 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1286 με ήδη γνωστό κρούσμα.

38 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι με κορωνοϊό

Σήμερα, 38 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. 10 εξ αυτών είναι γυναίκες, ενώ το 87% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Παράλληλα, 74 ασθενείς εξήλθαν της ΜΕΘ από την έναρξη της πανδημίας.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν θάνατο από τον κορωνοϊό, με τον συνολικό αριθμό θυμάτων να ανέρχεται σε 140. 37 από τα θύματα ήταν γυναίκες, ενώ το σύνολο των νεκρών είχε ενδιάμεση ηλικία τα 74 έτη και το 92% αυτών είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

1.374 ασθενείς κορωνοϊού ανέρρωσαν και είναι καλά

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας για όσους έχουν αναρρώσει ως σήμερα στη χώρα μας από τη νόσο Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Όπως είπε, 1374 ασθενείς που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό ανέρρωσαν και είναι καλά. Από αυτούς, 428 νοσηλεύτηκαν σε κάποιο νοσοκομείο και πήραν εξιτήριο και ακόμη 946 τήρησαν τον κατ’ οίκον περιορισμό και έγιναν καλά στο σπίτι.

Οι προτεραιότητες των τεστ για τον κορωνοϊό

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε επιπλέον και μια ιδέα για τον τρόπο που θα πραγματοποιούνται τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, αλλά και τα τεστ αντισωμάτων ενάντια στην ασθένεια.

Όπως είπε, ο εργαστηριακός μοριακός έλεγχος συστήνεται σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού σε περιστατικά με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού που συνάδουν με τον Covid-19 σε ασθενείς που νοσηλεύονται ή αναμένεται να νοσηλευτούν, ηλικιωμένα άτομα και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε κλειστές δομές. Σε αυτές, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε μεταξύ άλλων, γηροκομεία, φυλακές, στρατόπεδα, δομές ψυχικής υγείας και φυσικά σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Τέλος, ο λοιμωξιολόγος, ανέφερε πως κατά προτεραιότητα θα πραγματοποιούνται τεστ για τον κορωνοϊό σε στενές επαφές επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσουν, τεστ μοριακού ελέγχου και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, τα οποία πραγματοποιούν χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπεία σε κλινικές ή ακόμη και σε εγκύους που εισάγονται σε μαιευτήρια για την διαδικασία του τοκετού. Τέλος, ο λοιμωξιολόγος, ανέφερε πως κατά προτεραιότητα θα πραγματοποιούνται τεστ για τον κορωνοϊό σε στενές επαφές επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσουν, τεστ μοριακού ελέγχου και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, τα οποία πραγματοποιούν χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπεία σε κλινικές ή ακόμη και σε εγκύους που εισάγονται σε μαιευτήρια για την διαδικασία του τοκετού.

Πότε θα ξεκινήσουν τα τεστ αντισωμάτων στον κορωνοϊό

Επιπλέον, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρύ πρόγραμμα τεστ αντισωμάτων με προτεραιότητα σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες υγείας, προκειμένου να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην εργασία. Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο της διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού.

Επίσης, ο λοιμωξιολόγος μίλησε για την δοκιμή δύο φαρμάκων με ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενάντια στον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, φαρμακευτική αγωγή στη Βρετανία, αναφορικά με τις «πόρτες» εισόδου στα κύτταρα του οργανισμού, φαίνεται πως συνέβαλε στην παρεμπόδιση του ιού και του πολλαπλασιασμού του στα κύτταρα.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα, κομμάτι της καθημερινότητάς μας αναμένεται να γίνει η χρήση μάσκας, με αφορμή την σταδιακή άρση μέτρων. Ήδη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε εκτεταμένα, σε πολλές από τις ενημερώσεις του για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σε στοιχεία που αφορούν στις προστατευτικές μάσκες, κάνοντας ανάλογα με την φάση της επιδημίας σύσταση για χρήση τους ή μη. Αναφερόμενος στα δεδομένα που δεν στήριζαν τη χρήση της πριν από ορισμένες εβδομάδες ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την εξέλιξη της επιδημίας lockdown. Μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό. Η επιτροπή τότε δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, συνεκτιμώντας τότε και τους κινδύνους από τη χρήση τους».

Νωρίτερα σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που ληφθούν για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων καθώς και για την πρώτη κατοικία. Ο πρωθυπουργός, κατά την πρωτολογία του από το βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε εκτενώς στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και στις κινήσεις στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών που, όπως είπε, θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. Ενα από πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η τρίμηνη παράταση -μέχρι τις 31 Ιουλίου- του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η προθεσμία για το υφιστάμενο πλαίσιο εξέπνεε σήμερα και δεσμεύτηκε ότι «κανένας Ελληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει».

Πηγή: iefimerida