ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Ο γλυκός αέρας της ελευθερίας άρχισε να διώχνει τη μαυρίλα από τη ναζιστική και φασιστική μπότα και να ζωγραφιζει στον ορίζοντα το χρώμα της ελπίδας! Παρά την καταστροφή και την ανέχεια που άφησε πίσω του ο πόλεμος, η διάθεση για την επάνοδο στη ζωή κορυφώνονταν…
Οι “αφεντάδες” του κόσμου οδήγησαν στη συνέχεια την Ελλάδα στον εφιάλτη του εμφυλίου, αλλά τα νιάτα της Καρδίτσας βρήκαν τον τόπο να εκφραστούν και μέσω του αθλητισμού για να διανθίσουν με ανθρώπινες στιγμές τα πιο όμορφα χρόνια τους, που τα τέρατα του μίσους είχαν δηλητηριάσει…
Η δημοφιλία του ποδοσφαίρου εκτοξεύονταν, η αθλητική δράση επανέρχονταν κι ένα σωματείο που συμπλήρωνε το 1946 σαράντα δύο χρόνια ζωής, συνέχιζε να χτίζει την ιστορία του!
Μιλάμε για την Αναγέννηση. Και ένας εξ αυτών που “μεγάλωσαν” το όνομά της και το έκαναν ν’ αγαπηθεί από χιλιάδες Καρδιτσιώτες, ήταν το μέλος μιας εκλεκτής παρέας παιδιών που “έλαμψαν” σε εκείνα τα πολύ δύσκολα χρόνια.
Ο λόγος για τον θρυλικό μεσοεπιθετικό της “κιτρινόμαυρης” αρμάδας Γιώργο Γκαραγκούνη που σήμερα έχει τη θέση του στους “άσους της Καρδίτσας”!
Με τον δικό του τρόπο, ο αγαπημένος αείμνηστος Φώτης Ματθαιόπουλος, στα γραφόμενά του, απέδιδε την αγωνιστική του οντότητα:
«Ποιος είναι αυτός που με το άψογο στυλ κατέβασε τη… “μάγισσα εξ ουρανού”, την τιθάτευσε και την οδήγησε με αξιοζήλευτη τέχνη στον προορισμό της, για επίτευξη κάποιου αποτελέσματος (γκολ);
Αλλά, ποιος δεν θυμάται τον Γιώργο Γκαραγκούνη, τον σπεσιαλίστα στον χειρισμό της μπάλας!»
Ένας ακόμη βιρτουόζος του ποδοσφαίρου που διακρίθηκε στα “ασπρόμαυρα χρόνια” αλλα αδικήθηκε σ’ ο,τι αφορά την προβολή αφού στην εποχή του η καταγραφη της εικόνας ήταν αδύνατη! Μαζί με τους Τυρογιάννη, Μπανιάκα, Παύλου, Λιάζη, Αποστόλη Ματθαιόπουλο, Μπαρούτση, Νούκα, Φώτη Ματθαιόπουλο και Ευθυμιάδη, συνθέτουν πάντως μια ιστορική φωτογραφία των “τσικό” της Αναγέννησης το 1946 που τη σώζουμε από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την καταγραφή και την ανάδειξη της ιστορίας του συλλόγου αλλά και της περιοχής μας!
Ο Γιώργος Γκαραγκούνης γεννήθηκε το 1931 και έπαιξε στην Αναγέννηση μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘50.
Παντρεύτηκε το 1977 την αγαπημένη του Ανδρονίκη, κάνοντας δύο υπέροχες κόρες την Ευτυχία και τη Χριστίνα και καταγράφηκε ως ένα από τα πλέον εκλεκτά μέλη της ασύγκριτης διαδρομής της Αναγέννησης.
Δύο φωτό, γεμάτες ιστορία!
Δύο Αναγεννησιώτικες φωτογραφίες γεμάτες μνήμες, νοσταλγία και ιστορία!
Πάνω η αγαπημένη των Καρδιτσιωτών σε πλήρη παράταξη την παραμονή του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου του 1953 στο γήπεδο των Τρικάλων λίγο πριν την έναρξη του αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος με την ΑΕΤ. Η πρόκριση θα έλθει μετά από ένα καταιγιστικό ενενηντάλεπτό όπου οι “κιτρινόμαυροι” θα επικρατήσουν με το… αγγλικό σκορ 4-5!
Ο Γιώργος Γκαραγκούνης διακρίνεται καθιστός τέταρτος από αριστερά. Στο φόντο οι φίλαθλοι κρεμασμένοι σαν.. τσαμπιά στην υποτυπώδη εξέδρα και στο ντουβάρι του γηπέδου!
Στην κάτω φωτογραφία μια παρέα σε… τσακίρ κέφι κατά τη διάρκεια ενός γλεντιού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Δυτικής Θεσσαλίας! Δεύτερος όρθιος από δεξιά ο Γκαραγκούνης ενώ δίπλα του ακριβώς με την κιθάρα είναι ο Φώτης Ματθαιόπουλος!