Την ώρα που κάποιοι συμπατριώτες μας βιώνουν την απόλυτη μοναξιά στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, οι πολυμελείς οικογένειες καλούνται να διαχειριστούν την δική τους δύσκολη καθημερινότητα.

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Οι γονείς στις πολυμελείς οικογένειες καλούνται σταθούν «βράχοι» απέναντι στα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά και να σηκώσουν ένα διπλό βάρος: τη συντήρηση όλων των μελών τους και την διαχείριση της καθημερινότητας εντός του σπιτιού, ιδίως στην περίπτωση που η οικογένεια αποτελείται από μικρά παιδιά.

Πολύτεκνοι

Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Καρδίτσας και Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Ουρανία Σούφλα, υπογράμμισε ότι οι Καρδιτσιώτες πολύτεκνοι στηρίζουν το «μένουμε στο σπίτι». Έχουν έρθει όμως αντιμέτωποι με σημαντικά οικονομικά προβλήματα, καθώς η εισροή εισοδήματος στα νοικοκυριά έχει διακοπεί από το κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

«Στις δύσκολες αυτές στιγμές διάφοροι φορείς και ιδίως ο Δήμος Καρδίτσας μέσω των προγραμμάτων ΤΕΒΑ, ενισχύει σταθερά, ανάλογα με το εισόδημά τους, τις οικογένειες των πολυτέκνων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιλύονται και όλα τα προβλήματά τους» τόνισε η κ. Σούφλα. Υπογράμμισε ότι ιδίως για τις πολυμελείς οικογένειες που δίνουν καθημερινά έναν δύσκολο αγώνα, ειδικά την περίοδο αυτή, η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί δίπλα τους συναισθανόμενη την προσφορά τους στο δημογραφικό ζήτημα.

Τρίτεκνοι

Στο ίδιο πνεύμα και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων και Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας κ. Θεόδωρος Θεδοωρόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Είναι γεγονός ότι οι πολυμελής οικογένεις βάλλονται όλα αυτά τα χρόνια. Πόσο μάλλον τώρα που βρίσκονται σε καραντίνα χωρίς εισοδήμα». Συνέχισε λέγοντας ότι καθημερινά πλήθος μελών επικοινωνεί με τη διοίκηση του Συλλόγου ζητώντας διευκρινίσεις για τα μέτρα ενίσχυσης και για τη χορήγηση των τροφίμων που δικαιούνται.

Εκτός από το οικονομικό σκέλος, ο κ. Θεοδωρόπουλος στάθηκε και στη δυσκολία διαχείρισης της καθημερινότητας από τους γονείς που έχουν μικρά παιδιά ή εφήβους στο σπίτι, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται προσοχή και υπομονή. Κάλεσε τα μέλη του Συλλόγου, σε περίπτωση που νιώθουν την ανάγκη, να επικοινωνήσουν με τις γραμμές ψυχολογικής στήριξης και ενθάρρυνσης που έχει δημιουργήσει η πολιτεία. Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει την ανάγκη μεγαλύτερης έμπρακτης στήριξης από την πλευρά της πολιτείας στις πολυμελείς οικογένειες, ειδικά στο ζήτημα των τροφίμων και της κάλυψης των καθημερινών αναγκών διαβίωσης.