Τις εξειδικευμένες δράσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση για τη στήριξη του χώρου και των ανθρώπων του Πολιτισμού ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού. Πότε ανοίγουν σινεμά και μουσεία.

Τις δράσεις για τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού που συζητήθηκαν το πρωί της Τετάρτης σε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Όπως είπε, απο δω και πέρα θα γίνουν δομικές αλλαγές με στόχο τη θωράκιση του κλάδου και την προστασία των εργαζομένων. Στόχος είναι, πρόσθεσε, να κρατηθεί ενεργός ο πολιτισμός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες και η επιδότηση της εργασίας και ανακοίνωσε τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών όπου θα ενταχθούν όσοι έχουν ΚΑΔ στο χώρο του πολιτισμού.

Η κα Μενδώνη ανακοίνωσε οτι:

-Απο τον Μάρτιο 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ

-Δικαιούχοι αναδρομικά είναι όσων οι συμβάσεις έληξαν απο 1/3 έως 20/3

– Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση έληξε απο 15/2 έως 29/2 μετά απο δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.

– Εντάσονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν σε πάνω από έναν εργοδότη απο 15/3 έως 20/4 και είχαν κατα μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Αυτοί θα λάβουν τα 800 ευρώ το διήμερο 14 και 15 Μαϊου.

– Τα 800 ευρώ θα λάβουν επίσης όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά.

– Εντάσσονται οι ταξιθέτες και οι ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

– Η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο

Ανακοίνωσε επίσης:

– Από 13/5 θα αρχίσει να λειτοργεί πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο με στόχο τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Μέχρι σήμερα, τόνισε, η πανδημία ανέδειξε το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας που ταλαιπωρεί δημιουργούς και καλλιτέχνες και μίλησε για αχαρτογράφητο τοπίο.

– Αμεση ψήφιση διατάξεων κατά της πειρατείας

-Α ναπτυξιακά μέτρα για τα ΔΗΠΕΘΕ και μέτρα του υπουργείου Εργασίας για κοινωνική απασχόληση ανθρώπων του πολιτισμού ύψους 13 εκ ευρώ. Ανακοίνωσε και προγράμματα για τους μακροχρόνια άνεργους.

– 18 Μαϊου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι και 1η Ιουνίου τα θερινά σινεμά.

– 15 Ιουνίου ανοίγουν τα μουσεία και ένα μήνα μετά τα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, με συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής και προστασίας.

Πηγή : news247