Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο περιστατικό στη Χάλκη και το διπλό επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό, δίνοντας συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα για την μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης. «Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να μεταδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας στις ανθρώπινες ζωές.

«Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου στο Λιμενικό Σώμα και στις ένοπλες δυνάμεις που συνεργάστηκαν χθες το βράδυ με αντίξοες συνθήκες στην μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες το Αιγαίο δυτικά της Χάλκης. Κάτω από δύσκολες συνθήκες σχεδόν 100 ζωές σώθηκαν και περιθάλπονται από το ελληνικό κράτος. Ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική. Η καλύτερη απάντηση σε όσους διαδίδουν fake news για αδιαφορία της Ελλάδας για όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα».
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με Ιταλία-Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ο λόγος μας ειδικά σήμερα πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος γιατί τα όσα θα ακουστούν σε αυτή την αίθουσα αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιοι να θελήσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική τις χώρες. Ας είμαστε ειδικά σήμερα ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «οι δύο συμφωνίες υπεγράφησαν με διαφορά λίγων εβδομάδων έκλεισαν όμως εκκρεμότητες δεκαετιών με τα γειτονικά κράτη εδράζονται στο διεθνές δίκαιο αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα εθνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας και διεμβολίσουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. Εγκαθιστούν στη θάλασσα μας μια νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης οι συμφωνίες αυτές «σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα ρόλο που όχι απλά το δικαιούται αλλά οφείλει κιόλας να τον δικαιώνει καθημερινά το ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συμφερόντων και συνόρων της Ευρώπης στην Μεσόγειο . Το ρόλο του πρεσβευτή του διεθνούς δικαίου το ρόλο του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτή την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη . Αυτός ο ρόλος μας αναγνωρίζεται διεθνώς όλο και πιο έντονα».

«Οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία είναι διμερείς έχουν όμως ισχύει έναντι πάντων εκπέμπουν οικουμενική ακτινοβολία γιατί εμπλουτίσουν την διεθνή πρακτική με ένα φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης στηριζόμενη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στον υπουργό και τα στελέχη του υπουργείου εξωτερικών που εργάστηκαν αθόρυβα και μεθοδικά και τα οποία διαπραγματεύτηκαν όχι μόνο με δυναμισμό αλλά και με δεξιοτεχνία με τους ξένους ομολόγους ώστε να φτάσουμε τελικά σε αυτή την διπλή εθνική επιτυχία» είπε ακόμη και πρόσθεσε: «Ενημερώνω τους πολιτικούς αρχηγούς για όλα τα εθνικά θέματα αυτό συνέβη και πριν τη συμφωνία με την Αίγυπτο».
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μεγαλώνει

Άμεσα με νομοσχέδιο που θα καταθέσει κυβέρνηση η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτισα ζώνη από τα έξι στα 12 μίλια προς δυσμάς. Η Ελλάδα μεγαλώνει το έχουν πει κι άλλοι εμείς είμαστε όμως αυτοί που το κάνουν πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των αιωνίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος σύμφωνα με το δίκιο της θάλασσας. Το δικαίωμα αυτό η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες περιοχές και το οποίοι έχουν άσκηση γείτονες μας με συμβιβασμό στο δίκαιο της θάλασσας. Ο υπουργός εξωτερικών έχει με ενημερώσει τους ομολόγους του Αλβανίας και Ιταλίας για αυτή μας την απόφαση. Η συνεννόηση με την Ιταλία αποτέλεσε τον προπομπό και το αναγκαίο προστάδιο για τη συμφωνία με την Αίγυπτο στο ίδιο πνεύμα πάντα οι άριστες διμερείς μας σχέσεις να αναβαθμιστούν με τον καθορισμό αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο με το ίδιο υπόβαθρο το δίκαιο της θάλασσας και τον ίδιο πάντα στόχο να υπηρετηθούν τα εθνικά συμφέροντα παράλληλα με την υπέρβαση ενός χρόνου αδιέξοδου.

Τα κενά επιχειρούν να καλύψουν Τρίτη εμπλεκόμενοι με άκυρες αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν τις δυσκολίες. Προτεραιότητα μας υπήρξε η συμφωνία να συνομολογηθεί βάση της διεθνούς σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας γιατί ακριβώς είναι αυτή που καθιερώνει τις αρχές της θαλάσσιας οριοθέτησης. Αναγνωρίζεις τα νησιά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες όπως και το κρίσιμο δεδομένο ότι σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος τα όρια της υφαλοκρηπίδας ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ. Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει στα 12 μίλια όποτε το κρίνει αυτή αναγκαίο. Ταυτόχρονα επελέγη ο δρόμος της μερικής οριοθέτησης όμως από το πρώτο άρθρο τα δύο μέρη δεσμεύονται ρητά να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ταχεία μερική οριοθέτηση είχε προτείνει και δημόσια η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν κάτι αναγκαίο που έπρεπε να γίνει. Η ελληνική ζώνη κυριαρχικών δικαιωμάτων αυξάνεται τώρα κατά 38.000 km² που προστίθεται στα 76.000 km² που προέκυψαν από την συμφωνία με την Ιταλία. Η τελική γραμμή οριοθέτησης επιβεβαιώνει πως τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα και για το Καστελόριζο. Η Ελλάδα διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και στον 28ο και στον 26ο μεσημβρινό.

Η Αίγυπτος αναμόρφωσε την αρχική άκαμπτη θέση της η συμφωνία αφορά μόνο το χώρο μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού . Το Κάιρο απέρριψε δελεαστικές προτάσεις που υποτίθεται ότι θα έδινα στην Αίγυπτο πολύ μεγαλύτερο θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο και δεσμεύτηκε να βαδίσει με την Αθήνα εξουδετερώνοντας στην πράξη τις μεθοδεύσεις Άγκυρας Τρίπολης καταδεικνύοντας το ανυπόστατο των τουρκικών θέσεων άρα και δικαιώνοντας τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα ελληνικά δικαιώματα στην οριοθετησσα περιοχή.

Οι συμφωνίες επαναφέρουν το διεθνές δίκαιο ως κύριο ρυθμιστή των διεθνών σχέσεων και επιτρέπει την αξιοποίηση κοινών πόρων μετατρέπει με άλλα λόγια τις θάλασσας που χωρίζουν τα κράτη σε θάλασσες ευημερίας που ενώνουν τους πολίτες τους. Πάνω απ’ όλα οι συνθήκες επαναθεμελίωση τον στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας περιθωριοποιούν αυθαίρετες η μονομερής πρακτικές και αποδεικνύουν ότι η συνεργασία έχει τρόπο να αποκτά και αυστηρό νομικό πρόσημο ώστε να γίνεται αναχώματα στις πιο βίαιες συμπεριφορές .

Η ακινησία περιθωριοποιεί όταν οι συσχετισμοί γύρω μας αλλάζουν αδιάκοπα η αδράνεια περιορίζει τις εθνικές στοχεύσεις και η αναβλητικότητα δεν απέχει από την παθητικότητα συχνά οι σημερινοί ενδοιασμοί κινδυνεύουν να γίνουν αυριανοί οδυνηροί συμβιβασμοί. Επί 46 χρόνια επικαλούμασταν κυριαρχικά δικαιώματα στα οποία ουδέποτε δώσαμε διήμερη νομική υπόσταση.

Κάποιοι εκλαμβάνουν την νομιμότητα ως αμηχανία και το δικό τους θράσος ως αδυναμία του άλλου κάνουν όμως μεγάλο λάθος η ολιγωρία δεν έχει πια θέση στην εξωτερική μας πολιτική εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση αυτή μιλά λίγο και δρα πολύ στη συγκυρία συνδυάζει αποφασιστικότητα με ευελιξία συγκροτεί σημασίας με οδηγό το διεθνές δίκαιο και κυρίως δεν διστάζει να παίρνει τολμηρές πρωτοβουλίες που φέρνουν αποτέλεσμα σε όλες τις ανοιχτές προκλήσεις.

Πηγή: iefimerida