Οι γιατροί που έχουν αναλάβει τον Αλεξέι Ναβάλνι στο νοσοκομείο του Ομσκ της Σιβηρίας, όπου νοσηλεύεται από εχθές σε κώμα με την υποψία δηλητηρίασης, αρνούνται τώρα να επιτρέψουν τη μεταφορά του με αεροασθενοφόρο εκτός Ρωσίας, αποκάλυψε η εκπρόσωπος Τύπου του επικριτή του Πούτιν το πρωί της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του ιδρύματος του Ναβάλνι κατά της διαφθοράς φέρεται να δήλωσε ότι αστυνομική πηγή του αποκάλυψε ότι όντως βρέθηκε δηλητήριο στο σώμα του ασθενούς, χωρίς πάντως αυτή η πληροφορία να επιβεβαιώνεται από γιατρούς του νοσοκομείου, που ανέφεραν σήμερα ότι υπάρχουν «πέντε πιθανές διαγνώσεις».

Ο Ναβάλνι δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή μετά από σοβαρά συμπτώματα που εμφάνισε εχθές το πρωί αφού κατανάλωσε ένα ποτήρι τσάι, που οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι ήταν δηλητηριασμένο. Οι γιατροί που τον έχουν αναλάβει στη σιβηρική πόλη δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για δηλητηρίαση, ωστόσο έχουν αναφέρει ότι είναι ένα απο τα ενδεχόμενα που εξετάζουν.

«Σε δύο μέρες τα αποτελέσματα»

Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση του 44χρονου έχει βελτιωθεί λίγο, αλλά εξακολουθεί να είναι ασταθής και η απόπειρα να μεταφερθεί μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για τη ζωή του. Ο Δρ. Αλεξάντρ Μουραχόφσκι ανέφερε επίσης πως υπάρχουν πέντε πιθανές διαγνώσεις για την κατάσταση του Ναβάλνι και πως τα αποτελέσματα των τεστ θα είναι διαθέσιμα μέσα σε δύο ημέρες. Ερωτηθείς αν ο Ναβάλνι τελικά δηλητηριάσθηκε ή όχι, αρνήθηκε να απαντήσει.

«Δύο ημέρες προφανώς είναι η ακριβής απάντηση στο ερώτημα πόσο καιρό χρειάζεται για να εξαφανιστεί το δηλητήριο από το σώμα χωρίς να αφήσει ίχνη», έγραψε με νόημα η εκπρόσωπος του Ναβάλνι στο Twitter.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι θέλουν να τον μεταφέρουν εκτός Ρωσίας για να νοσηλευθεί, όμως ο Μουραχόφσκι εξήγησε πως, πριν μπορέσει να συμβεί αυτό, θα πρέπει να λυθούν πολλά νομικά ζητήματα. Όπως διευκρίνισε, κορυφαίοι γιατροί έχουν φθάσει αεροπορικώς από τη Μόσχα για να περιθάλψουν τον αντιπολιτευόμενο του Κρεμλίνου.

Μια ώρα πριν την άφιξη του αεροπλάνου το μπλόκο

Η απόφαση να μην επιτραπεί η μεταφορά του Ναβάλνι εκτός Ρωσίας ελήφθη μόλις μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη άφιξη ενός αεροασθενοφόρου που θα μετέφερε τον Ναβάλνι σε νοσοκομείο στη Γερμανία. Στο εν λόγω αεροπλάνο, που σύμφωνα με το Reuters έχει προσγειωθεί πλέον στο Ομσκ, επιβαίνει ιατρική ομάδα ειδικά εκπαιδευμένη στη φροντίδα ασθενών σε κώμα.

«Η απαγόρευση να μεταφερθεί ο Ναβάλνι είναι μια απόπειρα κατά της ζωής του που εκτελείται αυτή τη στιγμή από γιατρούς και τις δόλιες αρχές που την επέβαλαν», έγραψε η εκπρόσωπος του δικηγόρου-ακτιβιστή, που έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με την Γιάρμις, ο επικεφαλής γιατρός είπε σήμερα πως η κατάσταση του 44χρονου είναι ασταθής και πως το νοσοκομείο θεωρεί πως η επιθυμία των συγγενών του να μετακινηθεί σε άλλη εγκατάσταση δεν είναι αρκετή για να δικαιολογήσει μια τέτοια μετακίνηση.

Σε άλλη ανάρτησή της, η Γιάρμις ανέφερε ότι ο Ιβάν Ζντάνοβ, επικεφαλής του ιδρύματος κατά της διαφθοράς του Ναβάλνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ένας αστυνομικός στο νοσοκομείο του αποκάλυψε ότι όντως βρέθηκε ένα δηλητήριο στο σώμα του ακτιβιστή, «το οποίο δεν ήταν επικίνδυνο μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τους γύρω του». Η πηγή του Ντάνοβ δεν αποκάλυψε το όνομα της ουσίας, καθώς πρόκειται για απόρρητη πληροφορία της έρευνας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Γιάρμις.

Η ίδια επισήμανε ότι οι συνεργάτες και συγγενείς του ακτιβιστή θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας άμεσα να επιβληθούν μέτρα που θα απαγορεύουν στους γιατρούς του Ναβάλνι στη Σιβηρία να μπλοκάρουν τη μεταφορά. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην υγεία του ή και να του στοιχίσει τη ζωή, ανέφερε σε tweet.

Πηγή : protothema