Ασυνήθιστη ησυχία, πρώτη φορά στα χρονικά, επικρατεί στη φυσική αγορά για το βαµβάκι, καθώς παλαιότερα αυτή την περίοδο είχαµε ήδη πολλές «κρούσεις» από Τουρκία και Άπω Ανατολή για άµεσες φορτώσεις µέσα στον Σεπτέµβριο και τον Οκτώβριο. Μάλιστα, το γεγονός αυτό ανέβαζε και τις τιµές του ελληνικού προϊόντος το φθινόπωρο.

Ωστόσο φέτος, αφενός η Τουρκία είναι ακόµα εκτός αγοράς, λόγω της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας και αφετέρου στην Ανατολή κυριαρχούν οι βραζιλιάνικες προσφορές. Βέβαια, οι αναλυτές επιµένουν να ποντάρουν στην ανοδική τάση, µε όχηµα την αυξηµένη ζήτηση στη διεθνή αγορά αλλά και τα θετικά θεµελιώδη, απλά ίσως λίγο αργότερα, µε αποτέλεσµα προς το παρόν να κυριαρχεί µια απαισιοδοξία στην πώληση του εκκοκκισµένου.

Την ίδια ώρα, μείωση της παγκόσμιας παραγωγής της τάξης του 3%, μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων σε ποσοστό 10% και αύξηση της κατανάλωσης κατά 3% προβλέπει για το βαμβάκι την περίοδο 2018-2019, η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος.

Μάλιστα, η ICAC αναφέρει ότι τα παγκόσμια αποθέματα βάμβακος θα βρεθούν σε ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που βρέθηκαν κατά την περίοδο 2011-2012.

Σύμφωνα με το Agronews, τα θετικά νέα έρχονται από τους αριθμητικούς δείκτες. Το δολάριο στα υψηλότερα 5ετίας έναντι του ευρώ, τα παγκόσμια παοθέματα μειωμένα, αλλά η πραγματική αγορά προς το παρόν άλλα κελεύει… Η χώρα απέκτησε μία μονομέρεια στις εξαγωγές για δύο βασικά προίόντα της αγροτικής της οικονομίας, το βαμπάκι, πήγαινε κυρίως σρα Τουρκικ΄κλωστήρια και το στάρι κυρίως στις Ιταλικές βιομηχανίες ζυμαρικών. Κι τώρα που οι δύο αυτές γειτονικές χώρες, με τις οποίες μας χωρίζουν δύο θάλασσες, (από τημια το Αιγαίο και από την άλλη το Ιόνιο), έχουν οικονομικά προβλήματα, ψαχνόμαστε για νέες αγορές… Όπως στα μέσα του 19ου αιών, με την Κορινθιακή σταφίδα, που άρχισε να πέφτει η τιμή της όταν οι χώρς εξγωγής στηνΕυρώπη, άρχισν να παραγουν και αυτές πάλι σταφύλια, μετ΄από μία 5ετία ξηρασίας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι εγχώριες τιμές και να έχουμε την πρώτη μαζική μετανάστευση από την Πελοπόννησο στις ΗΠΑ…