Ο Μπράιτ που μελετά μεταφυσικά φαινόμενα ισχυρίζεται ότι βρήκε τι κρύβεται πίσω από τις «εμφανίσεις» του συμπαθούς Τέρατος της Σκωτίας.

Ανακαλώντας στη μνήμη του τις φωτογραφίες του «ιπτάμενου» πλοίου, που έκανε την εμφάνισή του στη Σκωτία τον περασμένο μήνα, ο Μπράιτ λέει ότι το ίδιο φαινόμενο θα μπορούσε να εξηγεί και τις εμφανίσεις της «Νέσι».

Ειδικότερα, ο ερευνητής ισχυρίζεται ότι οι φωτογραφίες της «Νέσι» θα μπορούσαν να είναι ένα «είδος αντικατοπτρισμού» που προκαλείται από τις αντανακλάσεις στο νερό.

Η «Φάτα Μοργκάνα», όπως είναι γνωστή η οπτική παραίσθηση που δημιουργεί την αίσθηση του ιπτάμενου πλοίου, ίσως είναι η εξήγηση πίσω από το μυστήριο του Τέρατος του Λοχ Νες, σύμφωνα με τον Μπράιτ.

«Το φαινόμενο αυτό (η Φάτα Μοργκάνα) θα μπορούσε να εξηγεί κάποιες από τις εμφανίσεις της Νέσι. Το “Τέρας” ίσως ήταν απλά μια αντανάκλαση» λέει ο Μπράιτ. «Ως ερευνητής μυστήριων φαινομένων, προσπαθώ πάντα να αποκλείω κάθε φυσική ή φυσιολογική εξήγηση» τονίζει ο Έλληνας ερευνητής.

Η «Φάτα Μοργκάνα» υποδηλώνει ένα ιδιαίτερο είδος διπλού αντικατοπτρισμού, ένα οπτικό φαινόμενο, που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή. Τα αντικείμενα στον ορίζοντα, όπως νησιά, πλοία ή παγόβουνα, εμφανίζονται σύνθετα, δηλαδή δύο είδωλα ίδιου αντικειμένου ενωμένα αντίστροφα κατά κορυφή.

Πηγή: Daily Star