“Άρωμα” Καρδίτσας ή μάλλον…γεύση Καρδίτσας, θα έχει το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, “Πέρα από τα Σύνορα”, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 29 Αυγούστου στο ακριτικό νησί μας.
Ο Καρδιτσιώτης Βαγγέλης Μακροστέργιος με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του, «Σπιτική Λεμονάδα», συμμετέχει στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ και διηγείται μια συγκινητική ιστορία που διαδραματίζεται στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Η ταινία του Καρδιτσιώτη δημιουργού είναι μία από τις 11 που επιλέχθηκαν για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ανάμεσα από 550 ντοκιμαντέρ Ελλήνων και ξένων δημιουργών που κατατέθηκαν προς κρίση για συμμετοχή στο Φεστιβάλ.
Συνολικά 27 ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα από 17 διαφορετικές χώρες ενώ 16 ακόμα ταινίες τεκμηρίωσης θα προβληθούν στο Πανόραμα του φεστιβάλ.
Για ακόμη μια χρονιά στο πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνονται αξιόλογα δείγματα της κινηματογραφικής τέχνης και αφήγησης, τα οποία πραγματεύονται γεγονότα, ζητήματα και πρόσωπα που έχουν επηρεάσει τις χώρες, τους λαούς και τους πολιτισμούς του κόσμου.
Στο πλαίσιο του διαγωνιστικού τμήματος, η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ θα απονείμει τα βραβεία: Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, Καλύτερου Κοινωνικό-πολιτικού Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ – όλα με την ευγενική χορηγία της Βουλής των Ελλήνων – το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας, με χορηγία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ) καθώς και το Ειδικό Βραβείο Οδυσσέας, με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Βαγγέλης Μακροστέργιος φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα του με τη “Σπιτική Λεμονάδα” του η οποία μας μεταφέρει στις 8 προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού που κατασκευάστηκαν κατά τη δεκαετία του ‘30. Αυτά τα Bauhaus κτήρια έδωσαν μόνιμη στέγη σε κάποιους από τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που είχαν συρρεύσει στην πρωτεύουσα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Ελένη, ένα από τα πρώτα παιδιά που γεννήθηκαν εκεί, αφηγείται στιγμές από τα παιδικά της χρόνια, με ανεξίτηλα σημάδια της προσφυγικής της καταγωγής. Ύστερα από τις παλινωδίες της πολιτείας και αγώνες 40 ετών για τη διάσωση των κτηρίων, αναγκάζεται να συνυπάρχει σήμερα με ένα ιδιαίτερο κράμα ανθρώπων: μέσα σ’ αυτό, πρόσφυγες και μετανάστες, αυτή τη φορά από Ασία κυρίως και Αφρική. Σε αυτή την ιστορική γειτονιά, που αποτελεί ένα διαχρονικό γκέτο, η σπιτική λεμονάδα έχει μια ιδιαίτερη γεύση…
Στην Κατηγορία ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους έχουν προκριθεί για το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα τα εξής:
⦁ Εν Σκύρω // Άρης Παυλίδης, Ελλάδα, 2020, 12’
⦁ Αναμνήσεις από την Απελευθέρωση της Κομοτηνής -14 Μαΐου 1920 // Γιάννης Νταρίδης, Ελλάδα, 2020, 20’
⦁ Dafa Metti // Tal Amiran, Αγγλία, 2019, 15’
⦁ Betrayal // Scott Calonico, Γερμανία, 2020, 11’
⦁ Sim-patia // Carlos Gómez, Mira Sagrado, Ισπανία, 2019, 03’
⦁ The Angel of History // Eric Esser, Γερμανία, 2019, 11’
⦁ Dat’s real good? // Marc Faye, Γαλλία, 2021, 05’
⦁ The Eternal Wound // Dean Kennedy, Ελλάδα, Καστελλόριζο, 2019, 11’
⦁ The Method: Captured // Χάρης Γιουλάτος, Ελλάδα, 2017, 13’
⦁ My Own Personal Lebanon // Theo Panagopoulos, Αγγλία, 2020, 16’
⦁ Σπιτική Λεμονάδα // Βαγγέλης Μακροστέργιος, Ελλάδα, 2019, 15’
Ο Βαγγέλης Μακροστέργιος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων
Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη
Ο Βαγγέλης Μακροστέργιος γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 2003 εργάζεται ως μόνιμος εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Η αγάπη του για το σινεμά τον ωθούσε από τα φοιτητικά του χρόνια στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στις αξέχαστες προβολές του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης της δεκαετίας του ‘90, καθώς και σε μελέτη κειμένων για το σινεμά.
Τα τελευταία χρόνια παρακολούθησε διάφορα σεμινάρια για το ντοκιμαντέρ με διδάσκοντες/ουσες τους Λάκη Παπαστάθη, Εύα Στεφανή, Γιώργο Σκεύα, Άγγελο Κοβότσο κ.α..
Τον Οκτώβριο του 2019 ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές πάνω στο ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Πρόγραμμα «Πολιτισμός και παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ»).
Παράλληλα έκανε τρία διαφημιστικά σποτ για τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ η Σπιτική Λεμονάδα είναι το πρώτο του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.
Αυτή την περίοδο εργάζεται πάνω σε μια βιογραφική ταινία για τη μεγάλη πρωταγωνίστρια του μουσικού θεάτρου, Μπέμπα Δόξα.