Πένθιμα θα ηχήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών στο Νομό Καρδίτσας το βράδυ της Παρασκευής, σε ένδειξη θλίψης για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και για την τέλεση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής που έχει προγραμματιστεί την ημέρα εκείνη στο εσωτερικό της.

Οι καμπάνες θα χτυπήσουν πένθιμα στις 8 το βράδυ για δέκα λεπτά.

Ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος καλεί κλήρο και λαό να ενώσουν τις προσευχές τους με τους απανταχού της γης Ορθοδόξους Χριστιανούς, «ως απάντηση στο ανοσιούργημα που επιτελείται στις ημέρες μας στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και ειδικά την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 που θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων υπογραμμίζει: «Την Παρασκευή 24 Ιουλίου και ώρα 8:30΄μ.μ., και επί τη εορτή της κοιμήσεως της αγίας και ενδόξου θεοπρομήτορος Άννης, θα τελέσει ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καρδίτσης.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ως Κοντάκιο θα ψαλεί το Κοντάκιο του Ακαθίστου Ύμνου «Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ». Όπως οι Πατέρες μας και οι πρόγονοί μας στρέφονταν στην Υπεραγία Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους των Ρωμιών, κάθε φορά που οι εχθροί πολιορκούσαν τα τείχη της Βασιλεύουσας, έτσι κι εμείς πρέπει να προσφύγουμε και ειρηνικά μέσα από την ψυχή μας να ζητήσουμε από την Κυρία Θεοτόκο να μεσιτεύσει στον Υιό Της, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστώ, να ελευθερώσει τον Ιερό Ναό εκ παντοίων κινδύνων».